Wątek przeniesiony 2015-02-18 19:37 z C# i .NET przez somekind.

Prośba o naprowadzenie na jakieś rozwiązanie

2015-02-18 19:01
0

Witajcie. Mam parę pytań odnośnie C# i jego "zagwozdek". Pozwolę sobie je ponumerować. Napisze też, jak to rozumiem i proszę o jakieś wskazówki, które pomogą mi naprowadzić się na rozwiązanie.

  1. Poszukuję jakiegoś rozwiązani na lekką i przenośną bazę danych. Pomyślałem o SQLite. Czytałem troszkę na ten temat, ale z obawami, że w wersji Express są jakieś ograniczenia? Może ktoś to potwierdzić?

  2. Załóżmy, że główny program to plik Program.cs-domyślnie w VS. Ok. Czy da się uzyskać tak, by wykonując zdarzenie otworzyć "inny" plik .cs? Tak, by program składał się z kilku takich plików? Coś jak podstrony w HTMLu. Znalazłem to: http://www.centrumxp.pl/dotNe[...]ution-i-nowych-projektow.aspx . Wydaje mi się, ze to coś w ten deseń, ale nie mam pojęcia jak to potem połączyć.

  3. Jak mogę zrobić "strony" w programie? Mam menu i pasek stanu. Reszta to tabela, gdzie są kontrolki, etykiety itd. Czy da się zrobić tak, by po wykonaniu zdarzenia menu i pasek stanu pozostaw a zmienia się jedynie wartość tej tabeli? Myślałem nad tym, żeby przykładowo zrobić oddzielne tabele i ewentualnie je pokazywać/ukrywać zależnie od potrzeby, ale to chyba niezbyt fortunne rozwiązanie.

Dzięki za pomoc

Nie używaj prefiksów/postfiksów w tytułach wątków - od podawania nazwy języka/technologii są tagi; - furious programming 2015-02-18 21:04

Pozostało 580 znaków

2015-02-18 19:09
0
  1. Oczywiście, że się da. Klikasz na nazwę projektu w SolutionExplorerze prawym klawiszem myszy -> Add -> new item -> wybierasz typ.
  2. Zapewne chodzi ci o Tolbox'a. Aby włączyć CTRL + W, X lub View -> Tolbox. Jeśli chcesz przejść do następnej "strony" muszisz utworzyć nową formę tłumacząc na przykładzie Windows Form Application. Dodajesz na formę button z Tolbox'a, następnie w SolutionExplorerze klikasz prawym na nazwę projektu Add -> new item -> Windows Form. następnie klikasz 2x na button. w miejscu wpisywania kodu piszesz:
// W zależności jak nazwałeś formę:
Form2 form2 = new Form2();
form2.ShowDialog();

Najlepiej jak na dobry początek zapoznasz się z tym tematem:
C#


Przyjmę zlecenia / projekty do wykonania w c#. Zainteresowanych zapraszam do konwersacji na PW.
edytowany 2x, ostatnio: wojas666, 2015-02-18 19:18

Pozostało 580 znaków

2015-02-18 19:13
Wybitny Krawiec
0
  1. SQLite bardzo dobra jeśli chodzi o lekkość i przenośność, oczywiście jeśli chce się mieć bazę plikową. A co do ograniczeń to się niestety nie wypowiem, ale sam używam w jednej aplikacji tej bazy i super działa - niczego ponad selecty, inserty, updaty i delete nie używam :P

  2. Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to poczytaj o MDI - bo chyba tego potrzebujesz.

Pozostało 580 znaków

2015-02-18 19:13
5

Zacznij od nauczenia się programowania w konsoli, a potem dopiero zabieraj się za okienka. Tak będzie prościej, szybciej i z korzyścią dla wszystkich.

Pozostało 580 znaków

2015-02-18 19:14
.Al
0
  1. Może wystarczy baza z plików xml :}
  2. Zrób każdą 'stronę' jako osobną kontrolkę i podmieniaj później. Możesz użyć tabpage albo paneli.

Pozostało 580 znaków

2015-02-18 19:15
0

1) W wersji express nie działa Entity-Framework z Sqlite, tyle wiem. Ale zawsze możesz pobrać wersje Community.
2) Nie wiem co jest w linku bo przekierowuje zaraz na stronę główną. Chyba chodzi Ci o w Solution ppm na projekt Add-New Class.
3) To zależy w czym to piszesz, WinForms, WPF, WebForms, MVC.

Kurde, coś długo pisałem... - dam1an 2015-02-18 19:16
Jak chcesz być pierwszy, to zawsze możesz napisać jedno zdanie, wysłać post, a później go szybciutko zedytwać i zapisać zmiany ;P - furious programming 2015-02-18 21:05
lol robił ktoś tak? :D - pedegie 2015-02-18 21:18
Nie wiem, ale zawsze można spróbować :) - furious programming 2015-02-18 21:19
lol robił ktoś tak chyba mi się zdażyło :D - dam1an 2015-02-18 22:26

Pozostało 580 znaków

2015-02-18 19:15
0
  1. SQLite bardzo dobra jeśli chodzi o lekkość i przenośność, oczywiście jeśli chce się mieć bazę plikową. A co do ograniczeń to się niestety nie wypowiem, ale sam używam w jednej aplikacji tej bazy i super działa - niczego ponad selecty, inserty, updaty i delete nie używam :P

  2. Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to poczytaj o MDI - bo chyba tego potrzebujesz.

PS. Pisałem wczesniej jako zalogowany :P

Pozostało 580 znaków

2015-02-18 19:15
0

Ok, a jak to potem "spiąc" np.l w menu. Podaje cos na wzór:

  void button_Click(Object sender, EventArgs e)
    {
      Form2.Show();     
    }

Jak się wtedy odwołać do tego nowego pliku? Bo w planach (najlepiej by to było), żeby program był napisany właśnie w takich częściach. W taki sposób, ze niektóre opcje są napisane jakby jako "oddzielne" programy - w oddzielnych plikach. Przynajmniej częściowo.

Szybka pomoc :) Czyli SQLite można podstawiać. niestety nie może to być w XMLu .Ale jak najbardziej przenośne :)
Co do 3 to pisze w WinForms. Niemniej jednak, wiem już, ze się da :)

edytowany 1x, ostatnio: Arlid, 2015-02-18 19:20
Z marszu nie napiszesz programu bazodanowego.. - wojas666 2015-02-18 19:19
Serio, nie brnij dalej, bo będzie już tylko gorzej. Musisz zacząć od podstaw. - XardasLord 2015-02-18 19:28

Pozostało 580 znaków

2015-02-18 19:18
3

Dobra serio, zacznij od konsoli bo takie coś do niczego nie prowadzi.

Co by dziś tu robić idę budować silnik samochodu! :D - wojas666 2015-02-18 19:23
Tylko najpierw zapytam na forum do czego służy sprzęgło :) - dam1an 2015-02-18 19:26
Sprzęgło nie jest elementem silnika... jedynie łączy się z silnikiem - Arlid 2015-02-18 19:35
Jak nie zrozumiałeś przesłania to lepiej nie bierz się za programowanie. - wojas666 2015-02-18 19:39
Spokojnie, chyba po to jest forum, żeby pomagać. Tak mi się wydaje. Nie każdy od razu wie wszystko na każdy temat :) - Arlid 2015-02-18 19:45

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0