Dobre książki do nauki Programowania

0

Witam, ostatnio zainteresowałem się informatyką, a tak szczególniej programowaniem. Jest to dokładnie to, co chciałbym robić w niedalekiej przyszłości oraz czerpać z tego korzyści materialne jak i satysfakcję. Swoją naukę pragnę rozpocząć głownie z książek. Obskoczyłem większość księgarni w okolicy oraz czytałem różne posty, ale nie mogłem jednoznacznie dojść do jakiejś poważniejszej decyzji.

Mój dylemat polega na tym, że po pierwsze : Nie mam pojęcia od jakiego języka mam zacząć swoją przygodę z programowaniem. Zastanawiałem się głownie nad C++ lub C# ( tylko te języki wchodzą w grę, nie jakieś Pascale, które oczywiście pomagają zrozumieć dużo rzeczy, ale czy przyda mi się to i będę z tego języka korzystał ? Raczej nie. ). Tutaj mam kilka pytań dla szanownych forumowiczów :

  1. Od którego języka lepiej zacząć ? -- Liczę tutaj na waszą jednoznaczną opinię.Czytając różne posty zdania były podzielone i nie mogłem jako tako dojść do tego, jak będzie lepiej, a wiadomo że akurat książki o tematyce programowania tanie nie są - stąd właśnie moje pytanie.

2.Jakie książki polecacie na początek zarówno do C++ jak i C# ? -- Tutaj również moje poszukiwania nie zakończyły się jednoznaczną odpowiedzią. Rozważam kupno między innymi :
C++:

I. Jerzy Grębosz - Symfonia C++ Standard - jedni polecają, jedni nie... a tak jak mówiłem, na wszystkie książki mnie nie stać.

II. Bruce Eckel - Thinking in C++ -- dość stara pozycja, dlatego nie wiem czy warto kupić, tym bardziej że technologia idzie do przodu.

C#:

I. Jennifer Greene - C# Rusz Głową -- Świetna pozycja, opisowo wszystko napisane, ale czy warto ?

II. Andrew Troelsen - Język C# 2010 i platforma .NET 4 -- Tą książką jestem najbardziej zainteresowany, ale podobno nie jest dla początkujących - jeśli można prosić, to chciałbym żeby jakaś osoba się do tego odniosła.

Reszta to książki napisane w języku angielskim. Oczywiście nie mam nic przeciwko, ale na początek wolałbym coś po polsku, z racji na to, że jestem początkujący.

PS : Interesują mnie wyłącznie książki tradycyjne, nie jakieś E-Booki.

Z góry dziękuję za chęć przeczytania tego tematu i odpowiedzi oraz wszelką pomoc :]

                                                                                                                                                                      Pozdrawiam, Maltherion. :]
0

Ja czytałem i wydaje mi się że jest całkiem niezła. (c++, ale niestety nie omawia najnowszego standardu, natomiast dość dobrze szablony czego CHYBA w symfonii nie ma)

0

https://msdn.microsoft.com/
http://4programmers.net/C_sharp

ewentualnie youtube, kanały:

Książki według mnie to bzdura. Zakładam, że korzystając z książek moje doświadczenie wahało by się na poziomie 40-50% obecnego.

1

Nie rozumiem czemu ograniczasz się tylko do C++/C#.

0

some_ONE, jestem początkujący i chciałbym od czegoś zacząć, może dlatego :]

0

Ja np. zaczynałem od C i uważam, że był to całkiem dobry wybór.
Ty natomiast kategorycznie stwierdzasz, że nie interesują cię żadne Pascale. Pytanie tylko dlaczego bo skoro jesteś początkującym to chyba nie wiesz od czego będzie najłatwiej zacząć.

0

Ja zacząłem od C++ i tego nie żałuję :D. Mogę polecić Symfonię C++ Grębosza, fajnie napisana, obszerna. Jak napisał @Proxima brakuje w niej informacji o szablonach i np. wektorach, które autor umieścił w swojej następnej pozycji, niestety niedostępnej już na rynku. Ale te informacje można uzupełnić korzystając z darmowych kursów z internetu.
A tak ogólnie to czemu z góry odrzucasz np. Javę?

0

"A Tour of C++" - B. Stroustrup

2
some_ONE napisał(a)

Ty natomiast kategorycznie stwierdzasz, że nie interesują cię żadne Pascale.

Może dlatego, że słowo Pascal utożsamia z tym;

Zarówno Free Pascal, jak i Delphi to bardzo dobre i funkcjonalne języki, w których można tworzyć różnego rodzaju software; Więc jedyne co stoi na przeszkodzie, to mała popularność w sektorze komercyjnym lub hejt ludzi, którzy tych języków nie znają.

0

A jakieś pozycje ( książki ) jeśli chodzi o C# możecie mi polecić ?

0

Z takim podejściem (nastawienie głównie na pracę) proponuję wybierać m. C# a Java.
C++ to raczej obecnie nisza ew. język dla fascynatów programowania.
Na pewno nie polecam C++ jako języka do nauki programowania, chyba że nie obchodzi Cię (ani pracodawcy) że piszesz programy w stylu "kali być głodny".

0

Head First C#

0

To co podałeś od Troelsena(możesz zainteresować się też nowszą wersją), C# 5.0 in a Nutshell, C# in Depth 3rd Edition(to juz na później).

No i głównie MSDN.

0

Książka(pdf i online), prezentacje, filmy za free ale po angielsku http://www.introprogramming.info/english-intro-csharp-book/ autorem jest między innymi S. Nakov >> Technical Training Manager at Telerik Software Academy.

0

Ja myślę przeszdłem przez początek programowania dosyć niedawno więc myślę, że mogę pomóc.

Uczyłem się podstaw Javy, ale powiem Ci, że główną wiedzę opierałem na tym co znalazłem w sieci. Książka Ci naprawdę dużo nie da, bo żeby się nauczyć programować potrzebujesz praktyki, musisz zobaczyć jak coś działa. Książka może być dobrym uzupełnieniem Twojej wiedzy, ale jeżeli chcesz od niej zacząć to musisz mieć naprawdę solidne nerwy. Ja ostatnio skończyłem czytać Thinking in Java, ale powiem Ci że gdybym od tego zaczął to bym chyba rzucił w kąt programowanie. NIC A NIC nie zrozumiałem z tego co tam było napisane. Przeczytałem ją, żeby znaleźć może jakieś ciekawe wskazówki/teoretyczne sprawy (bo takie są w książkach opisane) i się nie pomyliłem.

Jeżeli chodzi o programowanie obiektowe możesz sobie kupić książkę obiekty z klasą :) Niby śmieszna pozycja, ale fajnie wprowadza w świat obiektowego programowania. Później otwórz YT i zaczynaj. Polecam stronę programmr - bardzo fajny, na bieżąco robisz ćwiczenia wszystko ładnie podzielone i wyjaśnione. Gość derek banas na YT również ma świetne kursy, natomiast dla średnio początkujących, najpierw lepiej liźnij coś po polsku. Tutaj przychodzi nam z pomocą Pan Mirosław Zelent - świetny kurs C++ .

Poza tym C++ to bardzo dobry język na początek, ja zaczynałem od Javy, ale chyba bym wybrał C++.

0

Witam,
i totez dorzuce swoje trzy grosze:) Na poczytek - Popieram @Fi3rce co do "Thinking in Java" - przy czym przyznaje ze mi cierpliwosci nie starczylo zeby ja skonczyc :)
Rozumiem, ze chcesz nie chcesz zaczynac od Pascala - ale z pewnoscia nie doceniasz jego popularnosci:)
Tak naprawde to musisz zrozumiec pojecia i co sie za nimi kryje. Obiektowosc rzecz jasna jest podstawa. Mam takiego madrego kumpla - jego zdaniem jak zrozumiesz podstawy i myslisz logicznie, to w kazdym jezyku programowania dasz sobie rade. Jeden porzadnie zakumac, a przeskakiwanie pomiedzy jezykami to juz nie trudne. I w sumie sie zgadzam z jego opinia.
Wiem, wiem. Zaraz podniosa sie glosy - BZDURA, bo biblioteki trzeba znac, bo troche inaczej dziedziczenie tam czy siam, bo blablabla....
Ale jak zakumasz co sie za podstawami kryje -> google, msdn i co tam kto lubi ci pomoze. I tak bedziesz wiecznie czegos szukal na necie:) No chyba ze tylko ja taki glupi i nie zapamietuje 100 proc. tego co gdzies kiedys przeczytalem :) Ale nawet jesli... To dobrze sobie z ta moja glupota radze :D
Sam kiedys zaczalem od Pascala. Z ksiazka "Turbo Pascal - Podstawy":). Potem zrobilem sobie mala przerwe od programowania... no tak ze dwanascie lat :D
Wrocilem rekreacyjnie, zaczalem od Javy. Znowu podstawy z ksiazek. I troche SQL tak z doskoku. Czytalem tez o C++. "Jezyk C++. Szkola programowania. Autor: S.Prata"
Uwazam pozycje za dobra. Ale nie pokochalem wskaznikow. Patrzac na to dzisiaj - nie umialem NIC. Odwaznie stwierdzilem, ze juz nie lubie dobrej pracy ktora mam i bede programowal.
Znalazlem nowa prace. Ale w firmie Java nie miala najmniejszego znaczenia:D Koles posluchal co mowie na rozmowie, stwierdzil ze w miare logicznie zdania skladam i mnie zatrudnia - tyle ze ich produkty sa w Delphi i C#. I w trzy d*** SQL-a. Firebird (pierwszy raz o nim uslyszalem, hahaha) i MSSQL.
W C# mieli malo pracy, wiec Delphi. Siedzialem tak piersze dni - patrze na te programiki.... I mysle - k**, f***, Jezu! Co to k** jest. 1,5 mln lini kodu jeden, 800k drugi. Bo tych duzysz systemow jak mi zakomunikowali na razie nie musze znac. Hahaha Mysle sobie: "Za glupi na to jestem..."
Ale logika jest logika... Plus minus dziala podobnie, po paru tygodniach jakos zadzialalo. Pomogalem sobie ksiazka "Delphi dla .Net". Reszta internet. Posiedzialem tam trzy lata i znowu zmiana. Firma szukala programisty C#. Mysle sobie: "Ee tam, powiem ze w obecnej firmie jest C# a reszte zakumam w praktyce. O ilei dostane ta prace." Dostalem. Znowu podstawy: "Jezyk C# 2010 i platforma.NET" czy jakos tak. Zadzialalo... Ale niektore tematy byly tam czasem mgliscie opisane. Przyklady byly OK. Potem doszlo WPF. Kupilem jakas "cegle" o WPF i ponownie o podstawach czytalem:D Reszta internet.
Wiec nie przejmuj sie tak bardzo tytulem i jezykiem. C++ jest dobry na poczatek, C# jest swietny, w Delphi tez sa obiekty i dwa plus dwa czesto daje cztery. Javy w sumie nie znam :D
Ale ksiazek nie odradzam. Zakladam ze jeszcze pare razy o podstawach bede czytal. Bo wlasnie jakies mobilne appsy chca u nas pisac... A ja z mobilnosci to glownie obsluge komorki znam:D

Pozdro
miro

0

Jakby kogoś zainteresowała strona do C++ to wczoraj znalazłem na googlu - http://www.kuzniaprogramistow.pl/course/2

0

Ja na twoim miejscu na początek wybrał bym C++/Pascala. Napisać kilka satysfakcjonujących programów i przejść na C#. Do nauki c-kratki polecam "C# Programowanie".

0
  1. Od którego języka lepiej zacząć ? -- Liczę tutaj na waszą jednoznaczną opinię.

nie ma jednoznacznych odpowiedzi. Ja bym powiedział, że od Pythona, bo jest to język prosty, dobrze zaprojektowany, elegancki i wszechstronny - ale ktoś się nie zgodzi i co? To jest subiektywne.

Zastanawiałem się głownie nad C++ lub C# ( tylko te języki wchodzą w grę, nie jakieś Pascale, które oczywiście pomagają zrozumieć dużo rzeczy, ale czy przyda mi się to i będę z tego języka korzystał ? Raczej nie. ).

skąd takie ograniczenie? Przecież nie wynika ono ani z realiów rynku (to do Javy, Pythona, Rubego czy JavaScriptu nie szukają już pracowników?), ani z łatwości (C++ jest dość trudnym językiem na początek), ani z wszechstronności (tutaj taki Python myślę, że biję na głowę C#).

0

Według mnie Python najlepszy na początek.

0

Dziękuje za pomoc drodzy forumowicze, ale mam jednak jeszcze jeden problem. Postanowiłem zacząć od C++ i kupić książkę : http://www.empik.com/programowanie-teoria-i-praktyka-z-wykorzystaniem-c-stroustrup-bjarne,p1075127599,ksiazka-p ... zastanawiam się czy jest to to samo, co http://www.amazon.com/dp/0321992784/?tag=stackoverfl08-20 , tylko przetłumaczone na Język Polski... Niby wydanie II, ale pewności nie mam czy jest to to samo. Jeśli może mi ktoś sprawę sprostować, to byłbym wdzięczny.

0

Luknąłem do środka tych książek - to to samo, ale wersja polska ma bonusowy wstęp z przodu ;D

0
wojas666 napisał(a):

Książki według mnie to bzdura. Zakładam, że korzystając z książek moje doświadczenie wahało by się na poziomie 40-50% obecnego.

Coś w tym jest. Książkę warto traktować jako szybkie uzupełnienie teoretycznej wiedzy. Ja podstawy C/C++ poznawałem z tanich zbiorów zadań helionu i dopiero kiedy jakiś temat nie dawał mi spokoju to brałem do ręki grubą cegłę np. książki Praty. Od paru dni zapoznaję się z C# także ze zbioru zadań pana Marcina Lisa i do przejście od podstaw składni do obiektowości zajęło mi dwa wieczory ćwiczeń. Czytając od początku jakieś grube tomisko zeszłoby na to spokojnie ponad tydzień czasu.

0

Czy warto uczyć się C++ z symfonii, czy lepiej wybrać coś bardziej przystępnego?

0

Symfonia jest raczej dosyć przystępna.

0

Warto przeczytać "Rusz Głową Java"? Jeśli chodzi o Javę, to jestem kompletnie "newbie".

0

Mi ta książka nie przypadła do gustu. Miało być łatwo jak dla dzieci, a przykłady porozwalane po całej stronie z jakimiś obrazkami, malowankami. Można sie w tym prędzej pogubić niż stopniowo utrwalać wiedzę. A co myślicie o książce do Javy 8 K.Barteczko?

0

Thinking in Java ma bardzo fajny rozdział 1 (przynajmniej według mnie) "wprowadzenie w świat obiektów", trochę wodolejstwo ale mi akurat pasuje.

0

ja osobiście polecam Szkoła Programowania C++ Stephen Prata.
Grębosz to była jakaś porażka, jak czytałem. To było gorsze od książek ś.p. Bieleckiego. Nigdy w życiu więcej.

Eckel był za darmo w Sieci, więc możesz zacząć od niego, ja nie czytałem całego, kawałek i dość ciężki język miał ZTCP.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1