If else nie wykonuje swojego zadania.

0

Witam.
Chciałbym zaznaczyć na wstępie, że rozumiem działanie if else, napisałem taki sam program w C++ i działało. Chcę teraz napisać taki sam w Pythonie, ale te polecenie nie spełnia moich oczekiwań i nie mam pojęcia gdzie jest problem

los1 = random.randrange(10)
los2 = random.randrange(10)
a = "\t"+str(los1)+" + "+str(los2)+" = "
w = input(a)
g = los1+los2
if g == w:
    print("\tDobrze!")
elif g != w:
    print("\tŹle!")

Żeby mieć pewność, że niczego nie pomyliłem, napisałem drugi program (to właśnie ten), który miał tylko spełnić warunki if else i dalej lipa. g = los1+los2 wstawiłem kombinując, ten sam efekt wychodził przy* if los1+los2 == w*

0

A jaki to python? Bo input pewnie zwróci ci stringa a nie inta...

0
import random

los1 = random.randrange(10)
los2 = random.randrange(10)
a = "\t"+str(los1)+" + "+str(los2)+" = "
w = input(a)
g = los1+los2
if g == w:
    print("\tDobrze!")
else:
    print("\tŹle!")
0

Sorki, nie dopisałem, że tam ten elif też był eksperymentalnie. Przy zastosowaniu if else efekt jest ten sam, tzn nie ma znaczenia jaki wynik podam, zawsze wypisuje "Źle"

0

Dodaj sobie po g = los1 + los2

print(type(w))
print(type(g))

i zastanów się nad wynikiem.

dodanie znacznika <code class="python"> - @furious programming

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1