Pierwszy program obiektowy - odczyt tablicy String/int w innym pliku

0

Cześć!
To mój pierwszy post na tym forum (na którym mam zamiar zagościć na dłużej) oraz pierwszy problem z programowaniem, w którym mój brak zarówno wykształcenia informatycznego jak i podstawowej wiedzy o Javie uniemożliwia pójście dalej.
Jestem na etapie uczenia się, jak stosować mechanizmy programowania obiektowego i tak:
stworzyłem pierwszy plik o nazwie "Pracownicy.java":

public class Pracownicy {
    public static void main(String[] args){
    //tablica
    String[][] tablica = new String[3][3];

    for(int i=0; i < 3 ; i++)
        for(int j=0; j < 3 ; j++)

        tablica[0][0] ="Mariusz";
        tablica[0][1] = "Zonk";
        tablica[0][2] = "25";

        tablica[1][0] ="Janusz";
        tablica[1][1] = "Nowak";
        tablica[1][2] = "55";

        tablica[2][0] ="Halina";
        tablica[2][1] = "Szyszko";
        tablica[2][2] = "34";

    }
}

oraz drugi plik "Firma3Pracownicy.java":


public class Firma3Pracownicy {
    public static void main(String args[]){

    Pracownicy[][] pracownicy = new Pracownicy[i][j];     // Domyślam się, że problem tkwi w tym, że powinno być jakieś odniesienie do pliku Pracownicy, ale nie mam pojęcia co zrobić z tymi nawiasami [][]

        System.out.println("dane pracowników, to ("+pracownicy.tablica[i][j]+")");

    }
}

Chcę oczywiście wyświetlić wszystkie wartości z tablicy z pliku Pracownicy.java.

Prosze się nie śmiać i proszę o pomoc:)

0

Ogólnie to masz złe podejście do tego.

Powinieneś zrobić klasę Pracownik która zawiera imie,nazwisko oraz wiek. A później w klasie Firma trzymać listę obiektów typu Pracownik.

No i nie wiem czemu w dwóch klasach masz metodę main.

A tak poza tym to wróć jednak do kursu. Jak myślisz, co robią te twoje 2 fory?

0
some_ONE napisał(a):

Powinieneś zrobić klasę Pracownik która zawiera imie,nazwisko oraz wiek. A później w klasie Firma trzymać listę obiektów typu Pracownik.

Czyli powinienem zrobić tak, jak w tutorialu, że w pliku Pracownicy tylko zainicjować imię, nazwisko i wiek, a w pliku Firma stworzyć tablicę i wywołać wartości przy pomocy println.

public class Pracownicy {
    String imie;
    String nazwisko;
    int wiek;
}
some_ONE napisał(a):

No i nie wiem czemu w dwóch klasach masz metodę main.

Nie wiem jeszcze, jaką metodę zastosować zamiast "main". Douczę się.

some_ONE napisał(a):

A tak poza tym to wróć jednak do kursu. Jak myślisz, co robią te twoje 2 fory?

Wypełniają tablicę zadanymi wartościami?

Przerabiając samouczek, za każdym razem staram się bawić nowo poznanym zagadnieniem. Obecnie przerabiany przeze mnie temat pokazywał tylko odniesienia do obiektów w najprostszej wersji, a ja chciałem odwołać się do wartości z tablicy z innego pliku.

Widzę, że nie ma za bardzo co wybiegać. Może później mi się to wyjaśni.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0