Prosty kalkulator - zapamiętywanie aktualnego wyniku

0

Witam, jestem osobą która niedawno zaczęła się uczyć programowania w Javie, postawiłem sobie za cel napisanie kalkulatora, mam w planach zmieniać ciągle jego kod zależnie od tego w jakim stopniu będę umiał programować, na razie ustałem przy takim kodzie bo chcę zrobić taki myk w którym wynik użytkownika będzie się zapisywał i będzie mógł ciągle do zaistniałego wyniku robić działania. Możecie mnie jakoś nakierować? nie chodzi mi o to żeby napisać dla mnie od razu kod tylko powiedzieć tak z grubsza co mógłbym wykorzystać żeby to działało, rozkminiałem już [if,while] ale jeszcze nie potrafię w niektórych momentach poprawnie zapisać komendy, nie znam jeszcze tak wielu sposobów :(. Proszę o odp!

package kalkulator;
import java.util.Scanner;   
import static java.lang.Math.*;
import java.math.BigInteger.*;
import java.util.regex.*;
import java.util.regex.Matcher;
import java.util.regex.Pattern;

public class Kalkulator {
    public static void main(String[] args) {
                     Scanner odczyt = new Scanner(System.in);
                     int a;
                     int b;
                     int zmienna;    
                     System.out.println("Podaj 2 liczby");
                     a = odczyt.nextInt(); 
                     b = odczyt.nextInt();
                     System.out.println("1 dodawanie, 2 odejmowanie, 3 mnozenie , 4 dzielenie");
                     zmienna = odczyt.nextInt();
                   
                     switch(zmienna){
                         case 1:
                             System.out.println("Wynik to: " +(a+b));  
                             break;
                         case 2:
                             System.out.println("Wynik to: "+(a-b));
                             break;
                         case 3:
                             System.out.println("Wynik to: "+ (a*b));
                             break;
                         case 4:
                             System.out.println("Wynik to: "+ (a/b));
                             break;
                     }
    }
}
1

Wynik musisz mieć gdzieś przechowany, żeby go nie utracić; Po każdej udanej operacji (dodawanie, mnożenie itd.) modyfikujesz wartość zachowanego wyniku i wyświetlasz na ekranie;

Czyli kluczem jest dodatkowa zmienna, która cały czas będzie trzymać aktualny wynik; Kodu Ci nie podam, bo nie programuję w Javie, jednak zasada jest uniwersalna i można z niej skorzystać praktycznie w kazdym języku.

0

Okej dzięki :) a jeżeli chodzi o powtarzaniem obliczeń (bo nad tym najwięcej myślałem) , jak to zrobić? nie potrafię tego zapisać, nachodziło mi na myśl żeby zrobić jakąś pętle for przed switchem (nie wiem czy tak można, próbowałem ale nie wychodziło za dobrze), lub if i while po switchu tylko, że wtedy musiałbym postawić warunek czy użytkownik chce dalej obliczać a wolałbym to pominać

0

No dobrze, ale w jaki sposób miałoby się to odbywać? Tak samo jak np. w systemowym kalkulatorze?

0

Tak z tym wyjątkiem, że podaje dwie liczby a potem dopiero znak tak jak jest w tym programie bo jeszcze nie potrafię tworzyć kodu który by analizował to co napisał użytkownik np: "5+5", wiem tylko tyle, że używa się do tego regex.

0

jak chcesz iść dalej to poczytaj w o enumach i podziale na klasy. Wydziel sobie np. klasy KalkulatorUI i KalkulatorSilnik i np. enuma RodzajDzialania.

furious programming napisał(a):

bo nie programuję w Javie

czemu?

0

karolinaa enum CHYBA współgra tylko z literami czy się mylę? I szczerze nie widzę wykorzystania dla tej komendy w kalkulatorze

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1