Przesłanie typu anonimowego w parametrze

2015-01-15 03:12
Hyrus
0

Witam, zastanawia mnie czy jest jakaś możliwość przesyłania w parametrze typu anonimowego "var" ?

Tytułuj sensowniej wątki, bo będą lądować w koszu; - furious programming 2015-01-15 16:05

Pozostało 580 znaków

2015-01-15 07:32
1
  1. var nie jest typem anonimowym! var to jedynie cukier składniowy, mówiący kompilatorowi, aby "zgadł" typ na podstawie wyrażenia.
  2. Na rozwiązanie twojego problemu jest kilka sposobów, najlepszy to po prostu utworzenie klasy/struktury. Inny to na przykład użycie dynamic. Co chcesz dokładnie osiągnąć?

Pozostało 580 znaków

2015-01-15 10:30
bulbul
0

prawdopodobnie chcesz utworzyć szablon metody

public void costam<T>(T zmienna)
{
// operacje na zmiennej
}

Pozostało 580 znaków

2015-01-15 15:21
Hyrus
0

Ok, dzięki za zainteresowanie. Korzystam z ASP.NET MVC, w projekcie aby odseparować controler od modelu używam Ninject, tak więc nie tworzę bezpośrednio obiektów(modelu) w kontrolerze. Mój kod wygląda następująco:


//po przez repozytorium zwracam List<Visit>, w kontrolerze tym nie mam jednak połączenia z moim modelem(dla separacji jtak jak pisano w literaturach). Dlatego chciałem przesłać typ var ale jeżeli jest to sposób na około, to czy dodając usinga w kontrolerze złamię zasadę wzorca MVC?? 
var listVisit = VisitRepository.GetVisitsByDoctorId((int)Session["DoctorID"]);
List<CallendarEvent> list = VisitRepository.DisplayActiveBytton(listVisit);
O.o. To zrób sobie klasę, która będzie przechowywać tylko te dane które chcesz przekazać do kontrolera. W repo czy czymś tam tworzysz obiekty takiej klasy i kontroler nie musi nic wiedzieć o twoich encjach. Sorry za komentarz, ale błąd wyskakuje przy próbie dodania posta. :( - n0name_l 2015-01-15 16:07
@Hyrus spróbuj to najpierw ogarnąć bez DI a potem jak zrozumiesz to dalej. - Sebastiano 2015-01-15 16:13

Pozostało 580 znaków

2015-01-15 16:23
Hyrus
0

okey, rozumiem czyli takie rozdrabnianie się :)

Pozostało 580 znaków

2015-01-15 18:15
0

Nie rozdrabnianie się tylko zasada SRP.

Co to za MVC, że używasz w nim Session?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2015-01-16 09:22
Hyrus
0

Poprostu przesylam zmienna do innej akcji, jest cos w tym zlego?

Pozostało 580 znaków

2015-01-16 11:40
2

Tak, używanie sesji jest złe. Sesja to stan globalny, jej używanie jest często źródłem pomyłek przy próbach współdzielenia, a poza tym się słabo skaluje. Piszę w MVC z 5 lat i jeszcze chyba nigdy nie miałem potrzeby użycia sesji.

W MVC dane między akcjami przesyłamy w ich argumentach.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
A TempData też jest złe? - dam1an 2015-01-17 20:10
TempData używane z rozwagą ma sens. - somekind 2015-01-17 20:12

Pozostało 580 znaków

2015-01-17 17:23
Hyrus
0

Dzięki za odpowiedzi, wszystko poprawione :)

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0