Można napisać stronę www w c++?

0

można napisać stronę w c++? a w źródle był wyświetlany tylko kod html?
jeśli tak to w jaki sposób mógłbym ją napisać jest wymagany specjalny program?

0

Tak, jest to możliwe, ale z kolei niezbyt sensowne.

Anyway.. jak bardzo tego chcesz to poszukaj jakiegoś frameworka/biblioteki do tworzenia web aplikacji, np. http://www.webtoolkit.eu/wt

0

Ja tam zawsze piszę w notepad.exe pod win98.
A tak powaznię potrzebujesz biblioteki cgicc

0

no sciagłem i co dalej mam z tym zrobić? bo w tym nie ma zadnego install.exe tylko html

0

nie pomogłeś nie ogarniam tego w ogóle
jak mam niby to odpalić? mam xampa tylko zainstalowanego

8

Daj sobie z tym spokój, jeżeli tego nie ogarniasz, znaczy, że jesteś bardzo początkujący, liznąłeś c++ i gdzieś usłyszałeś, że można też stronę na tym napisać. Nie wchodź w to bo nic ci to nie da. 99,9% stron pisze się w php, rubym, pythonie javie, js oraz asp.net (dla czepialskich kolejność randomowa ;P ). Ucz się czegoś co ci da cokolwiek w przyszłości a nie takiej z której nic nie rozumiesz.

0

do pisania gry mi jest potrzebne (przeglądarkowej a w php z tego co wiem to są lagi w takich grach)/..

2

gier przeglądarkach nie tworzy się w c++, jak sam nazwa wskazuje gra jest w przeglądarce więc tutaj piszesz wszystko javascripcie, html5 i css3 do tego takie zabawki jak np webgl, po stronie serwera co ci to wysyła to już obojętne php na spokojnie to udźwignie, chyba że multi z dużą ilością requstów więc tutaj znowu javascript w postaci node.js by był dobrym wyborem.

0

chodzenie po mapie też? npc itp coś typu margonem,MFO3 itp

0

Nie wiem co to za przykład tam podałeś ale tak, przeglądarka jedyne co umie obsłużyć z języków programowania to javascript i tylko na tym można cokolwiek napisać.

https://developer.cdn.mozilla.net/media/uploads/demos/a/z/azakai/3baf4ad7e600cbda06ec46efec5ec3b8/bananabread_1373485124_demo_package/index.html taki przykład html5, js i webgl ;)

0
mr_jaro napisał(a):

Nie wiem co to za przykład tam podałeś ale tak, przeglądarka jedyne co umie obsłużyć z języków programowania to javascript i tylko na tym można cokolwiek napisać.

czyli rozumiem że najlepiej gre przeglądarkową napisać w javascript? ale to bardzo wykraść jest ze strony przez samo wyświetl zródło

0

A czy ty myślisz, że js nie da się zabezpieczyć? :p podałem w poprzednim poście ale masz jeszcze raz https://developer.cdn.mozilla.net/media/uploads/demos/a/z/azakai/3baf4ad7e600cbda06ec46efec5ec3b8/bananabread_1373485124_demo_package/index.html js, html5 i webgl ;)

0

Czytam czytam i... Gry na przeglądarkę w zależności jakie tworzy się we Flashu, Javie, HTML, CSS, PHP, JavaScript ^^

1
Mały Orzeł napisał(a):

Czytam czytam i... Gry na przeglądarkę w zależności jakie tworzy się we Flashu, Javie, HTML, CSS, PHP, JavaScript ^^

Od flasha wszyscy odchodzą, jave już blokuje chrome i mozilla nie jestem pewny czy ie. php działa tylko po stronie serwera natomiast html i css to tylko prezentacja statyczna którą poruszą javascript.

0
mr_jaro napisał(a):
Mały Orzeł napisał(a):

Czytam czytam i... Gry na przeglądarkę w zależności jakie tworzy się we Flashu, Javie, HTML, CSS, PHP, JavaScript ^^

Od flasha wszyscy odchodzą, jave już blokuje chrome i mozilla nie jestem pewny czy ie. php działa tylko po stronie serwera natomiast html i css to tylko prezentacja statyczna którą poruszą javascript.

ta gra bardzo przypomina mi Quake arena III a mógłbyś mi jeszcze jakiś framework czy coś podrzucić do zabezpieczenia tego js? lub słowo kluczowe które mam wpisać w google

0
mr_jaro napisał(a):
Mały Orzeł napisał(a):

Czytam czytam i... Gry na przeglądarkę w zależności jakie tworzy się we Flashu, Javie, HTML, CSS, PHP, JavaScript ^^

Od flasha wszyscy odchodzą, jave już blokuje chrome i mozilla nie jestem pewny czy ie. php działa tylko po stronie serwera natomiast html i css to tylko prezentacja statyczna którą poruszą javascript.

Nadal najwięcej gier na przeglądarki jest we Flashu. Fakt, że ludzie od tego odchodzą, ale inna sprawa, że gry które są czegoś warte to php.

0

odswiezam pytanie proszę o słowo kluczowe do google.

3

Wielki Orzel.

  1. c++ Cie przerasta
  2. nie masz zadnej wiedzy programistycznej i argumentujesz swoja wiedze na jakims voodoo dziwnym (lagi bo php)
  3. Jezeli tak super strasznie chcesz napisac gre zamiast nauczyc sie podstaw to zapoznaj sie z Unity. Jest na tyle przyjazne poczatkujacym ze nie powinienes juz miec zadnych pytan
    3.1) jezeli nadal bedziesz miec pytania, zostaw programowanie gier i ucz sie czegos od podstaw
1
mr_jaro napisał(a):

99,9% stron pisze się w php, rubym, pythonie javie, js oraz asp.net (dla czepialskich kolejność randomowa ;P ).

Mogę się mylić, ale prawdopodobnie 99% stron administracyjnych w routerach robi się w C/C++.

W C/C++ najprościej zrobić stronę przez CGI.

http://www.purplepixie.org/cgi/howto.php
http://www.tutorialspoint.com/cplusplus/cpp_web_programming.htm

W CGI można zrobić nawet web serwisy (XML-RPC):
http://xmlrpc-c.sourceforge.net/doc/libxmlrpc_server_cgi.html
http://www.tldp.org/HOWTO/XML-RPC-HOWTO/xmlrpc-howto-c.html

0
vpiotr napisał(a):
mr_jaro napisał(a):

99,9% stron pisze się w php, rubym, pythonie javie, js oraz asp.net (dla czepialskich kolejność randomowa ;P ).

Mogę się mylić, ale prawdopodobnie 99% stron administracyjnych w routerach robi się w C/C++.

W C/C++ najprościej zrobić stronę przez CGI.

http://www.purplepixie.org/cgi/howto.php
http://www.tutorialspoint.com/cplusplus/cpp_web_programming.htm

W CGI można zrobić nawet web serwisy (XML-RPC):
http://xmlrpc-c.sourceforge.net/doc/libxmlrpc_server_cgi.html
http://www.tldp.org/HOWTO/XML-RPC-HOWTO/xmlrpc-howto-c.html

na xampie da rade?

0

Pytanie jaki jest sens? Bo cały czas mówisz o tym napisaniu gry w C++ a skoro ma to być gra webowa to nie potrzebujesz tego. Nikt nie pisze stron w C++ bo to się mija z sensem, ten język nie powstał do tego i nikt kto ma trochę oleum w głowie tego nie robi. Znacznie szybciej i łatwiej napiszesz takowy backend w dowolnym innym języku jak PHP, Ruby, Python, Go, Erlang, Elixir, cokolwiek i nie będzie zbytniej różnicy dla ciebie w wydajności (chyba, że dojdziesz do poziomu 100k graczy jednocześnie na serwerze, a raczej nieprędko to się stanie).

2
vpiotr napisał(a):

Coś dla malkontentów - server http zrobiony w x86:

        .IF al<10
            add al,48
        .ELSE
            add al,55
        .ENDIF

cheater ;-)

0

@vpiotr wchodze w xamp/cgi-bin/cgi.cgi i tam mam w tym pliku wpisać

#include <stdio.h>

int main(void)
 {
 printf("Content-type: text/html\n\n");
 printf("<html><title>Hello</title><body>\n");
 printf("Goodbye Cruel World\n");
 printf("</body></html>");
 return 1;
 }

format mam robić w cpp/h czy jak bo nie czaje

dodanie znacznika <code class="cpp"> - @furious programming

0

cgi.cgi mam

#!"C:\xampp\perl\bin\perl.exe"

print "Content-Type: text/html\n\n";

print "OK";

dodanie znaczników <code=< i <code class="cpp"> - @furious programming

0

@vpiotr będę to pisał normalnie w apache? w htdocs i każdy będzie widział stronkę? a skompilować to mam jak aplikacja czy?

0

@vpiort po wrzuceniu pliku exe do htdocs pobiera go

1
Biały Mleczarz napisał(a):

@vpiort po wrzuceniu pliku exe do htdocs pobiera go

i wgraj do pod-katalogu \cgi-bin

0

@vpiotr dalej to samo pobiera albo wyskakuje błąd pod adresem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1