Funkcje nie wywołują się, kod zwraca błąd

0

Witam serdecznie.

Chciałbym aby poniższy program wyświetlił coś na zasadzie:

Elo
Elo
3-2-0
3-2-0

Program strasznie długo mieli i w rezultacie nie dzieje się nic.

Oto kod:

#include <iostream>

void funkcja1();
void funkcja2();

int main()
{
using namespace std;

cout << funkcja1();
cout << funkcja1();
cout << funkcja2();
cout << funkcja2();

return 0;
}

void funkcja1()
{
using namespace std;
cout << "Elo";
}

void funkcja2()
{
using namespace std;
cout << "3-2-0";
} 

Mam wrażenie, że coś nie tak z using namespace std;. Wszystko zgodnie z książką. Nie rozumiem.

Pozdrawiam,
Witek

0
  1. using namespace std; należałoby wyciągnąć przed maina i w ogóle wywalić z wnętrz funkcji
  2. po cout << powinien pojawić się string - albo wyrzuć cout z maina, albo zwracaj stringi z funkcji.
0

Robisz tu jakieś cuda na kiju. Jak coś takiego masz w książce to ją spal.

#include <iostream>
 
using namespace std;
 
void funkcja1();
void funkcja2();
 
int main()
{
  funkcja1();
  funkcja1();
  funkcja2();
  funkcja2();
  return 0;
}
 
void funkcja1()
{
    cout << "Elo\n";
}
 
void funkcja2()
{
    cout << "3-2-0\n";
} 

http://ideone.com/vSlBai

0
ravgirl napisał(a):
  1. using namespace std; należałoby wyciągnąć przed maina i w ogóle wywalić z wnętrz funkcji
    Nazi programmer?
   funkcja1();
   funkcja1();
   funkcja2();
   funkcja2();
   return 0; 
0

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. :)

Widzę, że nie trzeba używać cout aby wyświetlić wynik funkcji. Pisząc wcześniej jeden z kodów wywoływałem funkcje zwracające wartość i tam taka konstrukcja zadziałała zwracając wynik. Opcjonalnie jak udało mi się wywiedzieć można było ten wynik przypisać pewnej zmiennej i wy-coutować jej zawartość.

Książka mówi, że a) mogę wyciągnąć using namespace std; przed main bądź b) obdarować nią każdą jedną funkcję programu.

Pozdrawiam,
Witek

0

Nie, akurat na odwrót, trzeba używać cout aby wyświetlić wynik funkcji, oczywiście kiedy funkcja ma jakiś wynik, twoje funkcje nie mają wyniku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1