Nie wiem co jest grane z kodem lub ze środowiskiem

0

Witam, jestem tu nowy oraz jestem baaardzo świeżym programistą (a nawet nim nie jestem, bo jedynie co potrafię, to pisać "wsadówki" w batch'u - jak dziecko i kiedyś jakiś mały kawałek skryptu w VBS'ie). Przejde do rzeczy - u mnie w firmie chcą, abym awansował - zgodziłem się, ale warunek jest taki, że muszę się nauczyć i znać podstawę z podstaw język C++, więc poprosiłem firmę, aby mi dali jakieś środowisko programistyczne - wgrali mi Microsoft Visual Studio 2013 Professional wersja angielska, licencja zapisana na firmę. Kazali mi nauczyć się w rok - ok, moim marzeniem jest nauczyć się języka C++, ale nie miałem czasu, a teraz mam czas i warunek :D
Ale nie o tym mowa. Mój problem polega na tym, że kupiłem książkę Pana Jerzego Grębosza "Symfonia C++ Standard" wydanie III B - rozszerzone i poprawione, Kraków 2010 (Pan Grębosz na stronie WWW napisał, że na okładce widnieje "Kraków 2008", ale wszystko jest ok).
Czytam najpierw autora "wypociny", nawet pisze miło i z głową - już myślę, że jest dobrze, przechodzę do nauki i mamy "Pierwszy program" i widnieje oto taki kod zródłowy:

#include <iostream>
int main()
{
std::cout << "Witaj na pokladzie";
}

Myslę, ok!
Wchodze do Visual Studio 2013 Pro, przechodzę kolejno:

File -> New -> Project
Następnie wybieram:

Visual C++
    Win32 Console Application

Potem wybieram w Application type: "Console application" i w Additional options: "Empty project" i klikam finish. Przepisuję kod cpp w resource files - i co się okazuje ?? Działa :)

Teraz chce wypróbować wersję okienkową:

Wchodzę kolejno:

File -> New -> Project
Następnie wybieram:

Visual C++
    Win32 Console Application

Potem wybieram w Application type: "Windows application" oraz w Additional options: "Empty project" i klikam finish. Przepisuję kod cpp w resource files - i co ?? nie działa.

Oto błąd od Visual Studio:

1>------ Build started: Project: ConsoleApplication4, Configuration: Debug Win32 ------
1>  Source.cpp
1>MSVCRTD.lib(crtexew.obj) : error LNK2019: unresolved external symbol _WinMain@16 referenced in function ___tmainCRTStartup
1>c:\users\kochanie\documents\visual studio 2013\Projects\ConsoleApplication4\Debug\ConsoleApplication4.exe : fatal error LNK1120: 1 unresolved externals
========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========

Tak, wiem, że jestem dopiero początkującym, ale moje pytanie brzmi - czemu tak się dzieje ?? Wiem, że jest wiele kompilatorów i każdy inaczej reaguje, a książka jest "standard" i nowa (rok 2010) - wg. strony Pana Jerzego Grębosza. Pan Grębosz nie napisał, czy to ma być wersja konsolowa, czy okienkowa, a ja się wycieram z potu, zarywam noce i próbuję wymyślac nawet z "return 0" i nic. Ja jestem takim człowiekiem, który lubi eksperymentować i chcę zrozumieć ten fenomen, już na początku nauki C++. Nie poddam się :) Panowie nie poddam się! Zbyt mocno wciąga mnie nauka C++.

Ostatnie pytanie:
Mam też pdf ze studiów mojego kumpla (nie pozwolił udostępnić, bo profesor jest jakiś dziwny) i tam jest "printf" a Visual Studio wywala błędem i każe pisać "printf_s" i taki program nie chce mi działać na Windows XP, a projekt włączony na .NET Framework 3.5, a na moim XP jest 3.5 zainstalowany - na jednym forum pisali "Wyłącz warningi" - ale jak wyłączyć te uwagi ?? Ktoś pomoże ?

Za każdą pomoc BARDZO DZIĘKUJE :)

Aha - nie przejmujcie się na moim laptopie tym kontem "Kochanie" :D to mój i mojej żony laptop :) i konto jest wspólne :D
Ostatnia sprawa (bardzo kompromitująca i juz na początku skreśla moją pozycję "przyszłego programisty") - Nie znam angielskiego, tylko podstawę z podstaw - czyli "My name is Dawid" oraz "Good", a skróty typu CPU, GPU, czy RAM, OS, a nawet warunek if, co to jest Software, co to jest goto, jak nawigować w programie, gdy jego menu jest po angielsku - spokojnie rozumiem i nie mam z tym żadnego kłopotu, ale czytanie dokumentacji to już problem :( dlatego chylę czoła nawet dzieciom, którzy popalają w krzakach i grają w majnkrafty - lepiej znają jezyk angielski ode mnie, a mam tylko 23,5 lata :P wstyd!

Tak, wiem przesadziłem z symbolem "-". Bardzo przepraszam :)

poprawienie tytułu i tagów wątku, zamiana znaczników <quote> na <code> - @furious programming

1
  1. Wszystko opisane w Symfonii to programy konsolowe.
  2. Programy "okienkowe" wyglądają trochę inaczej, stąd problemy z kompilacją.
  3. printf jest w cstdio więc musisz to includować jeśli chcesz używać
  4. Najpierw naucz się angielskiego. Bo wszystkie sensowne materiały będą właśnie w tym języku.
1
  1. Z tego co czytałem na forum to symfonia nie jest dobrym wyborem.
  2. Naucz się angielskiego. Czy we własnym zakresie czy idź na kurs, ale się naucz bo bez angielskiego w programowaniu to mniej więcej tak jak by ślepy chciał oglądać film. Niby się da bo przecież dźwięk usłyszy...
0
Shalom napisał(a):
  1. Wszystko opisane w Symfonii to programy konsolowe.
  2. Programy "okienkowe" wyglądają trochę inaczej, stąd problemy z kompilacją.
  3. printf jest w cstdio więc musisz to includować jeśli chcesz używać
  4. Najpierw naucz się angielskiego. Bo wszystkie sensowne materiały będą właśnie w tym języku.

Ok, to wyjaśnię:

  1. Symfonia C++ chodzi mi o wydanie najnowsze, kod który jest konsolowy, to chyba dobry początek do nauki ??
  2. Dzięki za odpowiedź :)
  3. dodałem include <cstdio> i właśnie Visual Studio wywala błędem, aby nie stosowac "printf", tylko "printf_s", a gdy zastosuję "printf_s" to na Windows XP program nie działa, tylko otwiera się i nagle zamyka, mając na końcu "ciała instrukcji" kod "system("pause");"
  4. Ucze się i szczerze Ci powiem, że mi jest ciężko się nauczyć j. anielskiego (nie wiem dlaczego), zaś język Hiszpański w szybkim tempie mi idzie.
    Nie wiem, jak Wam to wyjaśnić... oooo wiem! To jest tak, jakbyście mieli nauczyć się języka japońskiego, plus do nauki te ich znaczki, ale Wam to kompletnie nie wchodzi do głowy, a czas leci i potem go nie macie, bo praca, bo rodzina itd.
    Próbuję się uczyć, chodziłem na kurs 3 lata i nic, ciężko jest mi nawet skleić zdanie po angielsku, a kasa poleciała w błoto...
    Jestem skazany na naukę C++ tylko podstawy z podstaw, a miałem taaakie marzenie, aby napisać jakiś program, który da mi dużo satysfakcji.

Do innego użytkownika:
Ja jestem kompletnie zielony z C++, a Symfonia C++ Standard jest dla mnie zrozumiała. Naucz sie jednego - nikt nie rodzi się z umiejętnością programowania w C++ jak Ty, dlatego zrozum, że czytałem różne fora, różne były wypowiedzi, ale jeden mocno mnie utwierdził "Symfonia C++ uczy nawet przedszkolaka, przyzwyczaja przyszłego programistę do rozumowania nie jak programista i prowadzi za rączkę. Dla znającego już podstawę C++ programistę, polecam Thinking in C++".
Jak widzisz, ja nie poszukuje wrażeń na poziomie studiów, gdzie mi autor ksiażki będzie pisał "inżynierskim słownictwem", tylko niech mnie prowadzi za rączke, bo nie mam tyle czasu, żebym szukał dodatkowo jakiegoś programistę, który da mi "korki" z C++ bo autor wyjaśnia mi programowanie dla "wtajemniczonych". Wiem ,ze symfonia C++ uczy złych nawyków, ale zrozum - od czegoś trzeba się nauczyć, przecież w szkole nauczyciel Cię uczył i wyjaśnia, dlaczego tak ma być, a nie inaczej - prowadził Cię za rączkę.

Teraz trochę słów do moderatora:
Paaanie, ja tu nowy... ja w pracy przesiaduje ponad 12 godzin dziennie, nie mam czasu łazić po forach i sprawdzac, jakie macie standardy - poprawiłeś mnie i dobrze, wyjaśniłeś ok :) ale nie czepiaj się emotikon - nie każdy jest "gimbazą", która całe życie przesiedzi na facebooku i innych portalach. Daje takie emotikony, bo jestem do tego przyzwyczajony, jeszcze za czasów Alcatela, który sam wprowadzał takie buźki, jak włączyłeś opcję "Bądź miły w SMS".
Nie bój się, ja tu często nie będe przesiadywał, nie ma sie czego martwić, że musisz czytać takie błędy, bo macie jakieś tam normy w pisaniu. Mam własne sprawy i czesto, a nawet bardzo czesto przesiadywac będe w rzeczywistosci :) Pozdrawiam i przepraszam za błędy :) No sory za emotikony, które ponownie ujrzałeś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1