Wątek przeniesiony 2015-01-06 00:58 z C# i .NET przez somekind.

C# a połączenie z bazą danych

2015-01-06 00:36

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

0

Witam,
jak połączyć się z bazą danych przy wykorzystaniu C#? Co należy zrobić? Jakiś przykład prosty?

Pozostało 580 znaków

2015-01-06 00:38

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

2

http://bit.ly/1xLZqcO

Pozostało 580 znaków

2015-01-06 22:12

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

0

Mam taki kod. Chcę utworzyć prosty program(w celach edukacyjnych) w C#, który połączył by mnie z moją ZEWNĘTRZNĄ BAZĄ DANYCH MYSQL.
Cały czas pojawia mi się taki błąd:

44340000849700258635.png

Kod pochodzi z tego tutoriala:


Czy może mi ktoś sprawdzić co jest nie tak i ewentualnie coś doradzić i podpowiedzieć co zrobić, żeby po kliknięciu buttona pojawił się napis o połączeniu z bazą?

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Windows.Forms;
using MySql.Data.MySqlClient;
namespace WindowsFormsApplication1
{
    public partial class Form1 : Form
    {
        public Form1()
        {
            InitializeComponent();
        }
        private void btn_check_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            try
            {
                string myConnection = "datasource=XXX;port=XXX;username=XXX;pass=XXX";
                MySqlConnection myConn = new MySqlConnection(myConnection);
                MySqlDataAdapter myDataAdapter = new MySqlDataAdapter();
                myDataAdapter.SelectCommand = new MySqlCommand("SELECT * FROM Gracze;", myConn);
                MySqlCommandBuilder cb = new MySqlCommandBuilder(myDataAdapter);
                myConn.Open();
                DataSet ds = new DataSet();
                rtb_pole.Text = "Połączenie z MySql zostało poprawnie nawiązane!";
                myConn.Close();
            }
            catch(Exception ex)
            {
                MessageBox.Show(ex.Message);
            }
        }
    }
}

dodanie obrazka do załączników posta - @furious programming

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2015-01-06 22:13
Obrazki wstawiaj do załączników posta; - furious programming 2015-01-06 22:13
Ok. Dzięki za poprawkę. Będę się stosować. Przepraszam. - dawid4157 2015-01-06 22:15

Pozostało 580 znaków

2015-01-06 22:29

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

To zamiast pass spróbuj dać pwd albo password.

Pozostało 580 znaków

2015-01-06 22:32
Moderator C# i .NET

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Polska, Kraków

0

Przykłady: http://www.connectionstrings.com/mysql/


Yubby dibby dibby dibby dibby dibby dibby dum..

Pozostało 580 znaków

2015-01-06 22:55

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

0

Zmieniłem na pwd i mam taką informację:

Co jest nie tak? Co to oznacza?

error2.png

dodanie obrazka do treści posta - @furious programming

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2015-01-06 23:57

Pozostało 580 znaków

2015-01-06 23:05

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

Lokalizacja: Warszawa

0

Teraz uruchom to jeszcze raz, tym razem ustaw breakpoint i linijka po linijce sprawdź gdzie się to wypieprzyło. Poszukaj też w InnerException co piszę.

Pozostało 580 znaków

2015-01-07 11:28

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

0

Bd jest w tej linijce:

string myConnection = "Server=AAA;Database=BBB;Uid=CCC;Pwd=DDD;";

gdzie:
AAA - Host bazy danych
BBB - Nazwa bazy danych
CCC - Użytkownik bazy danych
DDD - Hasło bazy danych

Dane są poprawnie podane mimo to pojawia mi się ten błąd. Co zrobić?

Pozostało 580 znaków

gsdgsdfg
2015-01-07 11:36
gsdgsdfg
0

błąd nie może być w tej linijce - to zwykłe przypisanie

większość baz danych mysql nie pozwala na zdalne połączenie, jesteś pewien że masz prawa łączyć się zdalnie? Nie jest to baza z jakiegoś hostingu?

Pozostało 580 znaków

2015-01-07 11:38

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 8 miesięcy temu

0

Poprzez localhost również pojawia się taki sam błąd. Akurat ta baza pozwala łączyć się zdalnie, bo nie raz korzystałem z niej w innym projekcie.

Pozostało 580 znaków

2015-01-07 15:25

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 8 godzin temu

0

Spróbuj ustawić target na x86 zamiast AnyCPU

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0