Opóźnienie w przesunięciu suwaka w StringGrid

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-05 19:29
0

Ciężko mi jakoś rozsądnie nazwać ten temat, bo nie wiem jak ten problem określić, za co z góry przepraszam. A więc problem polega na tym, że ilość wierszy w StringGridzie jest zmienna i zależy od tego jaką ilość wybierze użytkownik. Jeśli chodzi o wyświetlanie wszystko działa prawidłowo. Jeśli chodzi o przesuwanie za pomocą strzałek na suwaku czy naciskając suwak i przesuwając go to wszystko również jest tak jak trzeba. Natomiast problem pojawia się w momencie przesuwania za pomocą kółka w myszce. Wtedy, żeby przesunąć zawartość trzeba najpierw przekręcić kilka razy. Dopiero wtedy wyniki zaczynaja się przesuwać. Każda kolejna linijka pojawia się bez problemu po jednokrotnym przewinięciu kółka. Jednak jeśli chce zmienić kierunek, to ponownie muszę przekręcić najpierw kilka razy w tym kierunku, żeby zawartość się przesunęła.

Zmiana zawartości i ilości komórek odbywa się w zdarzeniu onTimer zegara. Czy to może być powodem takiego działania? Obecnie mój kod ma ponad 3 tyś. linijek i tak na prawdę wszystko jest połączone ze sobą, nawet nie wiem co mógłbym wstawić tutaj, aby pokazać o co dokładnie chodzi. A analiza całego kodu większego sensu chyba nie ma.

Pozostało 580 znaków

2015-01-05 19:37
1

a nie zauważyłeś, że jak machasz kółkiem to najpierw fokus przelatuje po WIDOCZNYCH komórkach?


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2015-01-05 19:40
0

Faktycznie o tym nie pomyślałem, bo nie mam zaznaczonej aktywnej komórki, dlatego mogłem nie zauważyć. Można w jakiś sposób temu zapobiec?

Pozostało 580 znaków

2015-01-05 19:46
0

zobacz to http://stackoverflow.com/ques[...]the-last-row-of-a-tstringgrid


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2015-01-07 15:08
0

Męczę się z tym, ale niestety nie potrafię tego użyć tak, aby działało prawidłowo.

Nie ma możliwości przesuwania suwaka, bez względu na to jaka komórka jest zaznaczona? Tak jak wygląda to np. w Excelu.

edytowany 1x, ostatnio: dani17, 2015-01-07 15:11

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0