Czy można alokować tablice o paru zmiennych wymiarach?

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-03 23:04
0
char **tekst=(char **)malloc(N*sizeof(char*));
for(int i=0;i<N;i++)
    {int x;
     scanf("%d",&x);
     char *tekst=(char *)malloc(x*sizeof(char));}

Próbuję stworzyć nieregularną "tablicę" łańcuchów, trochę jak vector w C++. Czy w C można zrobić coś takiego?

edytowany 1x, ostatnio: Zgredson, 2015-01-03 23:04

Pozostało 580 znaków

2015-01-03 23:13
0

Można, zaś po takim przydzieleniu nie będziesz wiedział który wiersz ma jaki rozmiar.


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2015-01-03 23:14
0

Nie rozumiem pytania. Można. Dokładnie tak jak to pokazałeś. W czym problem?


Na PW przyjmuje tylko (ciekawe!) zlecenia. Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie.

Pozostało 580 znaków

2015-01-03 23:25
0

Mój kompilator (GNU GCC,Codeblocks) kręci nosem. Ale skoro mówicie, że dobrze to poszukam jeszcze błędu gdzie indziej. Dzięki za pomoc.

Pozostało 580 znaków

2015-01-03 23:38
0

Kłamiesz. Kod się kompiluje.
http://ideone.com/Fcg3JA


Na PW przyjmuje tylko (ciekawe!) zlecenia. Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie.
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2015-01-03 23:39

Pozostało 580 znaków

2015-01-03 23:45
1

Owszem kręci nosem ale dalej przy próbie użycia tego, czemu - już napisałem.


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 00:41
0

Chyba nie do końca jasno postawiłem sprawę. Wartości zmiennych n i x nie są określone w momencie kompilacji.

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 00:48
0

I nie muszą. Ale jak masz kod taki jak pokazałeś, to skad potem wiesz ile dla kolejnych elementów twojej tablicy "tekst" wynosiło x? To znaczy: skąd wiesz ile znaków możesz wpisać do kolejnych elementów? ;]


Na PW przyjmuje tylko (ciekawe!) zlecenia. Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie.

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 10:11
0

W C ten kod się nie skompiluje nawet


edytowany 2x, ostatnio: ujemny, 2015-01-04 10:13

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 10:26
0
ujemny napisał(a):

W C ten kod się nie skompiluje nawet

Chrzani waść: http://ideone.com/8PZ5I3 C99 strict


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 10:37
0

No to w takim razie, inne wersje gcc go nie puszczą :)


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0