Forma 2 zawsze na wierzchu - Błąd XE5 ? Czy moja niewiedza?

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-03 11:46
0

Witam, Z tak banalnym problemem już dawno nie miałem styczności, dlatego post jest w tym dziale.

Włączam delphiego Xe5 i wybieram nowy projekt z Form1 dodaje formę Form2 a na formie Form 1 button z procedurą:

Tform2.Create(application);

Obie formy FormStyle = fsNormal
Form2.Visible = True;

I teraz kompletnie nie mam pojęcia dlaczego Form2 jest zawsze na wierzchu.

Nie delphiego... po prostu delphi ;) - furious programming 2015-01-04 14:40

Pozostało 580 znaków

2015-01-03 12:01
1

pewnie w OI ustawiłeś FormStyle na fsStayOnTop


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2015-01-03 21:40
0

No właśnie obie formy są na fsNormal ustawione.

Pozostało 580 znaków

2015-01-03 22:46
0

Wywaliłeś formularz 2 z Auto-Create Forms?
Wydaje mi się, że formatka była stworzona normalnie przez Delphi ty przez Form2.Visible = True; pokazujesz tą formatkę stworzona przez Delphi a ta która cie interesuje Tform2.Create(application); została stworzona, ale nie została przypisana do niczego i jej nie pokazujesz.

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 11:28
Świetny Lew
0

Tylko Form1 mam w AutoCreate. Ciekawe jest to że klikając 2x button czyli posiadając 3 formatki te utworzone dynamicznie gdy są aktywne są na wierzchu nieaktywna wendruje pod spód czyli normalnie ale główna formatka jest zawsze na dnie niezależnie czy aktywna czy nie.

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 14:41
0

@Rafał D - dołącz jakieś źródła testowe i exeka, żeby można to sprawdzić i pobawić się trochę.


Pozostało 580 znaków

2015-01-04 15:01
0

Proszę bardzo

  • Hmm.rar (0,66 MB) - ściągnięć: 39
plik exe w katalogu Win32/Debug - Rafał D 2015-01-04 16:37
Wiem, wiem - znalazłem po chwili ;) - furious programming 2015-01-04 18:04

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 15:54
0

Faktycznie dziwnie to wygląda; Spróbuj utworzyć nowy formularz i podać mu Self za Ownera; Nie mam tej wersji Delphi co Ty, ale w Delphi7 ten problem nie występuje.


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0