Wątek przeniesiony 2015-01-02 15:04 z przez bogdans. Powód: Wątek dotyczący podstaw

Zaprogramowanie konstruktora w programie wyświetlającym tekst w konsoli

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-02 13:52
Lasu
0

Cześć uczę się dopiero programować i zatrzymałem się na konkretnym problemie który notorycznie powtarza się w zadaniach mianowicie
treść zadania napisz tekst w różnej konfiguracji bla bla proste pętle ze Stringów
i teraz wykorzystaj Kod testujący:

DirectedString w1=new DirectedString("abrakadabra");// Konstruktor ok ok wyraz czaje nie ma problemu
DirectedString w2=new DirectedString("Yenta", DirectedString.PIONOWO());// Ale tego już nie kminie ??DirectedString.PIONOWO()??? 
System.out.println(w1);
System.out.println(w2);

i wynik

abrakadabra

Y
e
n
t
a

jak zaprogramować konstruktor i żeby po wpisaniu Dir...PIONOWO(); jako obiektu on zmienił ustawienie tekstu

pętla umiem jak coś.

for(int i=0 ; i<wyraz.length();i++)
 System.out.println(wyraz.charAt(i));

dodanie znacznika <code> - @furious programming

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

2015-01-02 14:27
0

Na pewno PIONOWO(), a nie bez nawiasów?


Pozostało 580 znaków

2015-01-02 14:57
Lasu
0

a no sorki bez( ) czyli co to znaczy że to jest final static ? PIONOWO=0; np? ale co wtedy że w toStringu musze jakimiś if polecieć

Pozostało 580 znaków

2015-01-02 15:08
0

No albo static albo enum to będzie ;] Ifa nie trzeba jeśli zrobisz mapę / enummap która dla takiego parametru zwraca obiekt który faktycznie zajmuje sie wypisywaniem. Więc sam kod wypisywania będzie w kilku innych klasach z identycznym interfejsem a nie w twojej głównej klasie.


Na PW przyjmuje tylko (ciekawe!) zlecenia. Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie.

Pozostało 580 znaków

2015-01-02 15:12
0

Może lepiej jednak nadpisać toString() w przypadku pionowego napisu zwróci napis z enterem po każdym znaku.


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.
Z treści zadania wynika, że tak trzeba to zrobić. Ewentualnie konstruktor mógłby rozdzielać znaki enterami. Ja bym wolał jednak, by obiekt pamiętał też oryginalny napis. - bogdans 2015-01-02 15:28
Nie koniecznie, można wstawić entery jeszcze w konstruktorze. - _13th_Dragon 2015-01-02 15:31
Dziwy, kiedy kończyłem poprawiać swój komentarz, to Twojego jeszcze nie było. - bogdans 2015-01-02 15:37
Nic w tym dziwnego to tak jak na pytanie ile będzie 2*2 założę się że podamy ten sam wynik ;P - _13th_Dragon 2015-01-02 15:39
Sorry, pomylił mi się kierunek upływu czasu. Dziwiłem się, że piszę parę minut po Tobie a nie widzę Twojego komentarza. - bogdans 2015-01-02 15:51

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0