Wyszukiwarka bez znaczenia wielkości znaków.

Odpowiedz Nowy wątek
2014-12-31 18:02
0

Witam!

Potrzebuję pomocy. Wystarczy, że dowiem się jak to mogłoby być wykonane.
Mam taką część skryptu:

 if($wielkosc===male){  //jeżeli pole radio przesyła "male" to wykonuj ten skrypt
  //otwieram pliki
  $i=0;
  while ($i<=$ilosc_plikow-1) { // -1 aby uniknąć robienia o 1 za dużo
  $file=file("xxx/$iloscplikow[$i]", "r"); // otwiera dany plik dodając do tablicy 0
 
    foreach($file as $linia){ 
       if(stripos($linia, $fraza)!== false){  // stripos powinno przeszukiwać dany plik bez znaczenia na wielkość liter w nim            
    echo "<a href=\"http://ngi.superhost.pl/patryk/teksty/$iloscplikow[$i]\">".$iloscplikow[$i].'</a>' ; // jeżeli znajduje to tworzymy link 
     echo '<br />';
     break; // 
 
    }
 
    }
 
  $i++;
  }
   } 

Otóż serwer na którym pracuje ma PHP4 jeszcze, a funkcja stripos działa dopiero od PHP5. Mógłby więc ktoś polecić zastępcze rozwiązanie do tego?


Pomagam przy: HTML, CSS, PHP i MySQL.
Tworzę skrypty na zamówienie.
edytowany 1x, ostatnio: patwoj98, 2014-12-31 18:09

Pozostało 580 znaków

2014-12-31 18:53
0

Jest w sumie strpos(), ale uwzględnia wielkość liter. Jednym z wyjść może być pomniejszenie ich wszystkich, chyba, że Ci to nie odpowiada.
Właściwie to polecałbym zmianę hostingu, bo teraz nawet na darmowych masz chyba min. php 5.3

edytowany 2x, ostatnio: Tumeg, 2014-12-31 18:55

Pozostało 580 znaków

2014-12-31 18:57
0

Hosting zmieniam niebawem, ale chciałem to skończyć już teraz. Dzięki, zmniejszę więc wszystkie:)


Pomagam przy: HTML, CSS, PHP i MySQL.
Tworzę skrypty na zamówienie.
edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2014-12-31 19:32
Nie cytuj całego posta, jeśli odpowiadasz zaraz pod nim i do jego całości się odnosisz! - furious programming 2014-12-31 19:33

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0