Wątek przeniesiony 2014-12-29 11:44 z Java przez bogdans.

Okienko dialogowe

2014-12-28 22:06
Wybitny Szczur
0

Witam mam taki problem:
Mam główną klase w której są buttony np kwadrat itp, druga klas która mi rysuje daną figurę, po wciśnięciu buttona. W trzeciej kasie mam stworzone okienko dialogowe w którym wpisuje wysokość i długosć, i są dwa przyciski ok i anuluj. Początkowo wartosci wysokości i długości są wyzerowane, gdy pobiore z textfile i zamienię na int wstawiam do klasy która rysuje. I tu pojawia się problem chce aby przy wciścnęciu przycisku ok w okienku dialogowym program odrazu rysował, ale niestety muszę ponownie wcisną przycisk który powoduje rysowanie i wyświetlenie okienka. Moje pytanie jak zrobić aby przycisk w konienku dialogowym rysował

Pozostało 580 znaków

2014-12-28 22:34
0

Najprawdopodobniej gdzieś (tam gdzie zrobiłeś zmianę) program sprawdza czy przycisk został wciśnięty i nic z tym nie robi. Lub jeżeli użytkownik wprowadza dane do figury to powinny one zostać zapisane i dopiero potem przesłane do okna dialogowego, a nie tak jak najprawdopodobniej po wciśnięciu przycisku z miejsca gdzie są wypisywane są wysyłane, to może kolidować.

edytowany 1x, ostatnio: BirdSly, 2014-12-28 22:36

Pozostało 580 znaków

2014-12-28 22:40
Wybitny Szczur
0

Dobra mniejsza z tym, a jeśłi mam np buttony: kwadrat, koło, elipsa, linia i chciałbym aby przy wciśnięciu rysował mi to ten przycisk, mam drugą klase z paintComponent, ale jak niby mam wyłączyć aby nie rysował mi już koła tylko kwadrat. ( wszystko z rysowaniem ogarniam tylko chodzi abym nie musiał tworzyć innej klasy z kołem i kwadatem tylko za pomocą jakiegoś funkcji to mi rozpoznawało)

Pozostało 580 znaków

2014-12-28 22:49
0

To jeśli nie chcesz tworzyć osobnych klas to pasowało by stworzyć nowy przycisk, który przerzuca z powrotem do początku kody po stworzeniu okna itp. Tylko to mi przychodzi do głowy. Przycisk np. 'Reset'

edytowany 1x, ostatnio: BirdSly, 2014-12-28 22:49

Pozostało 580 znaków

2014-12-28 22:57
Wybitny Szczur
0

Nom tak przycisk reset nom ale wciskam kwadra jest instujca drwRec a wciskam koło drowEipse co zrobe z a instukcją drwRec

Pozostało 580 znaków

2014-12-28 22:59
Wybitny Szczur
0

Dej mejla to ci podeślie kod programu i zobaczysz o co mi beiga i jakie ma błędy

Pozostało 580 znaków

2014-12-28 23:01
0

Musiałbyś w drwRec sprawdzać state przycisków, jeśli jakiś został wciśnięty to zakończy. Coś takiego w tym momencie nic mi do głowy nie przychodzi. :(

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0