Programowanie na Windows Phone - od czego zacząć?

0

Chciałbym tworzyć jakieś aplikacje na system Windows Phone, ale kompletnie nie wiem od czego zacząć. Jakie języki się do tego nadają? Będę to traktował raczej jako hobby. Z programowaniem miałem tyle wspólnego co w technikum informatycznym + matura, czyli głównie C++ w zakresie raczej podstawowym.

1

Zgaduję że będziesz potrzebował c# + API Windows Phone

3

Jako, że zacząłem trochę dłubać w tym temacie, to może dodam coś od siebie.

Tak jak kolega wyżej wspomniał - na pewno będzie Ci do tego potrzebna znajomość C# i Windows Phone SDK. Jednakże to nie wszystko.

Będzie Ci potrzebne chociaż jedno, rzeczywiste urządzenie, które posiada zainstalowany WP8 (np. Nokia Lumia), gdyż na emulatorze niestety, ale nie wszystko da się sprawdzić (działania żyroskopu czy też GPSa to za bardzo nie przetestujesz). A z emulatorami jest jeszcze głupsza sprawa, bo żebyś mógł go używać, musisz:

  • mieć przynajmniej Windowsa Pro 8.1 w wersji 64-bitowej, a to dlatego, że emulator WP opiera się na Hyper-V, którego ta wersja systemu wspiera
  • mieć procka wspierającego SLAT oraz tzw. sprzętowy DEP (w prockach Intel jest to bit XD (Execute-Disable). W zasadzie każdy procek Intela i5, i7 wspiera te mechanizmy (nie wiem, jak i3, ale chyba też).

Więcej o wymaganiach można doczytać tutaj: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/ff626524%28v=vs.105%29.aspx

Mimo, iż na emulatorze nie da się wszystkiego sprawdzić, to jednak warto go mieć. Bez problemu będziesz mógł testować aplikację w celu chociażby dostosowywania interfejsu do rozdzielczości ekranu danego urządzenia. Nie trzeba dzięki temu od razu bić do jakiejś firmy testującej ;).

Może i niepotrzebnie tyle napisałem, bo Ty chcesz to robić hobbystycznie, jak sam napisałeś. Ale może komuś innemu te informacje się przydadzą.

1

ale kompletnie nie wiem od czego zacząć. Jakie języki się do tego nadają?

Visual Studio Community 2013

1

Oprócz C# możesz również programować w Visual Basic, C++ lub JavaScript, ale większość użytkowników używa C#, więc najwięcej jest przykładów i pomocy w tym języku.

0

Dziękuję, o to mi właśnie chodziło. Gdybyście mieli jeszcze jakieś podpowiedzi, może ktoś programuje na tą platformę i ma jakieś wskazówki to cały czas obserwuję temat :)

1

Zacznij od razu od "Universal Apps" (czyli WinRT) zostawiając w spokoju Silverlight dla Windows Phone. Poznaj od razu INotifyPropertyChanged, obejrzyj wzorzec MVVM. Nie deprymuj się, że jakieś API które byś chciał nie istnieje :-)

0

Kolejne pytanie - czy to się wiąże z jakimiś opłatami za licencje czy cokolwiek? Jak wygląda sytuacja z wprowadzeniem jakiejś aplikacji do Windows Store?

3

Do samego tworzenia aplikacji na tę platformę nie potrzeba żadnych licencji. Spokojnie możesz za darmo pisać programy. Jednakże, jeśli chcesz wrzucać swoje dzieła na Windows Store, to musisz mieć założone konto deweloperskie, którego rejestracja jest już płatna (jednorazowo).

http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/windows/apps/jj863494.aspx <-- myślę, że tu znajdziesz odpowiedź, odnośnie ceny rejestracji.

Dodam tylko, jak sprawa wygląda ze sprzedażą własnych aplikacji. Z tego, co mi wiadomo, to Microsoft pobiera 30% od ceny programu, którą kupi użytkownik. W przypadku, gdy sprzedaż przekroczy 25000 dolców, to wtedy pobierają 20%.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1