Sprawdzanie pozycji kursora?

0

Jak sprawdzić pozycje kursora? :D chciałbym pobrać współrzędne wybranych pól na pulpicie lecz nie wiem jak to zrobić.

2

Podam przykład pod Delphi, bo w nim piszę. Najprościej pozycję kursora da się określić funkcją WinAPI:

var
  Pt : TPoint;
begin
  GetCursorPos(Pt);
  Caption := 'X: ' + IntToStr(Pt.X) + ' Y: ' + IntToStr(Pt.Y);
end;

Jeżeli kombinujesz z zapamiętaniem układu ikon na pulpicie i ich przywróceniu. To możesz posłużyć się takim kodem pisanym pod Delphi 7, jaki dołączam do tego posta. Korzysta on z dosyć zaawansowanych modułów z wieloma "bajerami". I wedle mojej wiedzy, powinien raczej działać bez względu na bitowość i rodzaj Twojego Windowsa. Jest też dołaczony plik wykonywalny, tak że można przetestować go sobie bez posiadania IDE. Przy okazji - wesołych Świąt :)

0

@złoty Samiec - nie podałeś w tagach watku w jakim języku piszesz kod... W Delphi można tak jak wspomniał poprzednik, za pomocą funkcji GetCursorPos, albo przez właściwość Mouse.CursorPos (tylko dodaj sobie moduł Controls); W obu przypadkach otrzymasz współrzędne bezwzględne, liczone od lewego-górnego rogu pulpitu;

W przyszłości umieszczaj w tagach takie informacje, jak nazwa języka/technologii; Wesołych Świąt :]

0

Jeśli chodzi o jezyk to c++ :D ale myślałem że obejdzie się bez niego.

0
Złoty Samiec napisał(a):

Jeśli chodzi o jezyk to c++ :D ale myślałem że obejdzie się bez niego.

http://lmgtfy.com/?q=windows+c%2B%2B+cursor+position

0
Złoty Samiec napisał(a):

Jak sprawdzić pozycje kursora? :D chciałbym pobrać współrzędne wybranych pól na pulpicie lecz nie wiem jak to zrobić.

To chcesz pozycje kursora czy współrzędne wybranych pól ?

0

Potrzebuje wyznaczyć współrzędne wybranych punktów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1