MVP - jeden model dla wszystkich presenterów?

0

Doczytałem, że dla każdego interfejsu IView powinno się implementować osobną logikę w postaci Presentera, ale co z modelem, czy tworzy się go jednego czy dla każdego presentera osobna instancja modelu?

Wydaje mi się że powinno być tak:

Model model = new Model();
IMainView mainView = new MainView();
ISettingsView settingsView = new SettingsView();
IOtherView otherView = new OtherView();
MainPresenter mainPresenter = new MainPresenter(model, mainView);
SettingsPresenter settingsPresenter = new SettingsPresenter(model, settingsView);
OtherPresenter otherPresenter = new OtherPresenter(model, otherView);
0

Domyślam się ze ten kod który napisałeś to jakiś skrót myślowy, bo z rzeczywistością nie ma za wiele wspólnego ;)

Odpowiadając na Twoje pytanie: model w aplikacji jest jeden, ale konkretne obiekty tego modelu mogą być przekazywane pomiedzy prezenterami (oknami aplikacji). Głębiej już nie drąż, bo sfixujesz :) teraz czas na zajęcia praktyczne ;)

0

Model w aplikacji to jej domena, czy to, czym aplikacja się zajmuje, bez żadnego związku z interfejsem użytkownika czy bazą danych.
To może być wiele klas, do których części Prezentery odwołują się bezpośrednio, a części w ogóle nie są świadome.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1