Jaki język wybrać na początek nauki?

0

Witam jestem nowy i chciałbym się dowiedzieć czego powinienem sie się nauczyć tzn. Jakie programy obsługiwać oraz od czego zacząć aby było prosto i z jakimś celem a nie nauka na darmo. Mój cel to gry oraz aplikacje.

3

Najpierw nauczył bym się szukać interesujących mnie tematów na forum. Pozdrawiam.

2

! IDE zwłaszcza część odpowiedzialną za debugger. To znacznie ułatwi ci naukę!
Gdybym miał kogoś uczyć programowania, to najpierw bym mu pokazał jak działa debugger.

A umiejętność korzystania z google jest niezbędna w wielu branżach.

1

Najpierw zdecyduj sie w jakim jezyku chcesz pisac i pod jaka platforme.
http://gynvael.coldwind.pl/?id=238&lang=pl
Jaki język programowania wybrać

Pozniej nabadz jakas ksiazke/tutorial i zacznij przerabiac.

0

Gdybym znalazł w Google to tu chyba bym nie pytał... MI chodziło o ogólnie wszystkie programy które muszę ogarnąć. A więc odpowie ktoś?

0

Wszystkie programy jakie musisz ogarnąć to: Przeglądarka internetowa (IE/FF/Chrome/Opera/Safari/Inne) + umiejętność wyszukiwania informacji i korzystania z zasobów wiedzy. Koniec. Cała reszta zależy od technologii. Dla C++/C# na przykład to jest Visual Studio, ale nieprzydatne do pisania w Javie - tu lepszy jest NetBeans itp. Wybrać język musisz wpierw.

EDIT:
Zobacz sobie http://www.codingame.com/home - to jest coś dobrego na początek. Wystarczy praktycznie przeglądarka i będziesz mógł sobie wypróbować różne języki.

0

nie umiesz szukać w google w takim razie (i na youtube). To czego szukasz to "tutorial" co oznacza samouczek. Chyba że wolisz gdybac i zakladac prokrastynujace watki na forum, zamiast wziac sie do roboty.

oraz od czego zacząć

http://code.org

prosto i z jakimś celem

to prosto czy z jakims celem? albo jedno, albo drugie.
edit:Zeby sie zaczac uczyc programowac i miec frajde z tego, wystarczy kilkadziesiat minut - ale jak chcesz osiagnac jakis cel typu "pisanie gier i aplikacji" too oznacza to lata ciezkiej pracy i sleczenia przed monitorem albo kartka papieru, myslac jak nalezy rozwiazac dany problem.

a nie nauka na darmo.

zadna nauka nie idzie na darmo...

1

Zanim w ogóle zaczniesz pisać chociaż najprostsze gierki w 2D musisz znać podstawy programowania, chyba, że już je znasz. Ja bym zaproponował na przykład Pythona, w miarę szybko pozwoli przejść na "widzialne" efekty pracy, ale każdy może mieć inne zdanie, kwestia gustu. Pisałeś już jakieś programy konsolowe?

0

Najpierw zdobadz kompilator do wybranego jezyka i klepisz podstawy! Nie Od razu Kraków zbudowano, na poczatku sam kompilator Ci w zupełnosci wystarczy. I wiecej pokory bo długa tak nie pojedzisz

0

Jak mnie ta moda na zostawanie programistą irytuje.

2

Nigdy nie mogłem zrozumieć całej tej rozkminy, jaki język wybrać na początek. Na początku uczysz się pewnego sposobu myślenia. Przed rozpoczęciem nauki jazdy nie zastanawiasz się, jakim autem będziesz jeździł podczas nauki, nie ma to żadnego znaczenia (oczywiście pomijając jakieś skrajne przypadki - z językami jest podobnie). Dopiero potem, kiedy już masz prawko, czyli ogarniasz pewne podstawy, zaczynasz się zastanawiać, które auto będzie najlepiej dostosowane do Twoich potrzeb.

0

Ale mi chodzi o to aby się dowiedzieć czego muszę się uczyć. Żeby zacząć programowanie od najprostszych rzeczy, a skończyć na tych trudniejszych. I właśnie tego potrzebuję się dowiedzieć. W necie 1 tak pisze drugi całkiem co innego... a podobno to forum dużo pomaga młodym i mniej wiedzącym osobom. Od razu mówię że SZUKAŁEM W GOOGLE!

0

Ale mi chodzi o to aby się dowiedzieć czego muszę się uczyć.

Programowania. Wybierz dowolny język (proponuję Pythona, Javę lub C++) i wpisz w google "tu_nazwa_języka tutorial", kup książkę albo pooglądaj wideokurs, co ci pasuje. Ew. coś w rodzaju codecademy.com. Nauczysz się podstaw, dalej po prostu czytaj i programuj swoje projekty.

0

Ale samo programowanie nie kończy się na znajomości języka... Chodzi mi o ogólne wiadomości np. (przeglądarki) IE FF Microsoft Office itp.

0

Tak interesowałem się i microsoft oraz przeglądarki +/- znam

1

Na początek proponuję Pascala. Od tego zwykle się zaczyna. To jest zresztą język stworzony z myślą o nauce programowania. Tylko nie Turbo Pascal, ale FreePascal czy czego teraz tam się używa.

Tak interesowałem się i microsoft oraz przeglądarki +/- znam

Znajomość oprogramowania to nie jest żadna wiedza specjalistyczna.

Chodzi mi o ogólne wiadomości np. (przeglądarki) IE FF Microsoft Office itp.

Microsoft Office to jest oprogramowanie biurowe. Kiedyś miałem telefon, żeby pomóc komuś w Excelu czy Wordzie. Jakież było zdziwienie, że nie wiem jak jakieś tam bardziej zaawansowane rzeczy zrobić. A co ja sekretarka jestem?

Generalnie to trzeba kolego założyć, że nic jeszcze nie wiesz

1
Sarrus napisał(a):

Na początek proponuję Pascala. Od tego zwykle się zaczyna. To jest zresztą język stworzony z myślą o nauce programowania. Tylko nie Turbo Pascal, ale FreePascal czy czego teraz tam się używa.

idź być pascalem gdzie indziej... pascal to syf, sorry - jeżeli chce się nauczyć PROGRAMOWAĆ: http://scratch.mit.edu/ dalej nauka np: C. W Polsce uczelnie mają jakieś dziwne zboczenie na pascala - w sumie, nie dziwie się, taki poziom edukacji. Jaramy się coca-colą, NASA czy westernami, może weźmiemy w końcu przykład z ich systemu edukacji.

0

Dobry Boże, do świata powoli dociera, że OO to nie do końca najlepsze podejście, a ktoś tu rzuca językiem strukturalnym sprzed 40 lat. I później ludzie piszą programy w jednej funkcji main.

0

Nie będę się przy pascalu upierał. Ja uczyłem się programować 10 lat temu i wiele rzeczy się od tego czasu zmieniło. Dla mnie to był dobry język na początek.

0

Slyszalem ze Elixir jest spoko. No i Rust niedlugo wyjdzie w wersji 1.0 :)

0

To w końcu w czym się uczyć (podobno "java to program przyszłości"). A znacie może jakieś kursy? Bo wszystko co znajde to rok2009/10 a to już jest podobno przestarzałe... Jeżeli znacie jakieś kursy C++/Java (te podobno są najbardziej znane i użyteczne) pisemne/youtube z 2013/14 to proszę o wiadomość.

2

Jak po paru miesiacach solidnej nauki programowania znowu zobaczysz ten temat to zrozumiesz czemu nikt nie potrafi Ci odpowiedziec :)
Wybierz pierwsze z brzegu tzn C++/Java/C#/Python, bo uczac sie tych jezykow czasu nie "stracisz". Rzuc okiem na reddit.com/r/learnprogramming - tam ludzie maja wiecej ochoty pomagac nowicjuszom i przydatne materialy tez znajdziesz :)

0

Wpisywałem w google ale tam wszystko już stare jest... Podobno jak kurs 3lata+ to nie opłaca się czyta nawet

0

To w końcu w czym się uczyć (podobno "java to program przyszłości"). A znacie może jakieś kursy? Bo wszystko co znajde to rok2009/10 a to już jest podobno przestarzałe... Jeżeli znacie jakieś kursy C++/Java (te podobno są najbardziej znane i użyteczne) pisemne/youtube z 2013/14 to proszę o wiadomość.

jeśli nie programowałeś nigdy to i tak najważniejsze, żebyś się nauczył podstawowych koncepcji typu "co to jest zmienna", "co to jest pętla". A to opanujesz w jakimkolwiek języku, nawet takim dla dzieci, i nawet z książki sprzed kilkudziesięciu lat. I nawet bez włączania komputera, tylko na kartce. Albo w programie wizualnym, gdzie przestawiasz sobie klocki: https://blockly-games.appspot.com/?lang=pl

EDIT:
A jak zakumasz myślenie algorytmiczne, to każdego języka będziesz mógł się nauczyć...

kursy C++/Java (te podobno są najbardziej znane i użyteczne)

wg mnie zanim się siądzie do Javy, należy poprogramować w jakimś innym języku, bo to trochę jakby przy nauce pływania wskakiwać od razu do Oceanu...

3

@członek zarządu

no bo to powinno być przeniesione do flame'a a nie mnie tu atakujesz;]

A to niby dlaczego powinno byc we flame? Autor zadal normalne pytanie i oczekiwal normalnej odpowiedzi. Nabijanie sie z kogos z powodu braku wiedzy/umiejetnosci jest IMO ponizej poziomu.

@ShookTea

Istnieje tam mnóstwo informacji typu "najpierw poszukaj sam"

Autor napisal:

Od razu mówię że SZUKAŁEM W GOOGLE!

"podziel się swoimi spostrzeżeniami" itd, podczas gdy autor stwierdza, że kurs sprzed 3 lat jest wręcz niewarty czytania.

Autor napisal:

Podobno jak kurs 3lata+ to nie opłaca się czyta nawet

Jak myslisz, skad on ma ta informacje, jak nie jest ona wynikiem szukania w google i przeczytania czyjejs zlotej mysli? Skad on ma wiedziec, ze to niekoniecznie jest prawda, skoro dopiero mysli o zaczeciu nauki i jest swiecie przekonany, ze w internecie sie wypowiadaja sami eksperci?


Nie wiem czy wiecie, ale umiejetnosc szukania w google nie jest umiejetnoscia wrodzona. Moze autor szukal, moze natrafil na jakies bzdury, moze zla fraze wpisal, albo zlej osoby posluchal. Jak on moze zdecydowac o tym czy ktos napisal cos sensownego czy nie, skoro nie ma zadnej wiedzy, zeby to zrobic?
Przykre jest, ze jak ktos przychodzi po porade na forum z mysla, ze tu znajdzie konkretne odpowiedzi, to od razu jest ponizany i ludzie sie z niego nabijaja. Serio, zadawanie pytan nie powinno wymagac odwagi, dlaczego zatem jest odwrotnie?


@Kosua
Musisz zdecydowac sie na jakis jezyk. Jaki? To jest w gruncie rzeczy na razie najmniej wazne. Za pol roku czy rok bedziesz mogl sobie zmienic, majac wieksza wiedze o swoich upodobaniach, jakie elementy jezyka pierwszego lubiles, jakie nie, etc.
Jak juz wybierzesz to napisz tutaj i ktos na pewno doradzi ci jakies dobre zrodlo wiedzy, zeby start byl w miare lagodny.

Od siebie:
Polecam: C/Scheme
Nie polecam: C++/PHP

(Najlepiej bedzie jak poogladasz wymienione jezyki, ktore juz tu padly i wybierzesz ten, ktory ma dla ciebie w miare przyjazna skladnie (to raczej na pewno nie bedzie Scheme :P))

4

Spuścić z oka forum na kilka godzin, to zaczyna się dziadostwo na całego...

Przypominam więc, że jeżeli ktoś ma zamiar wypisywać głupoty to lepiej niech omija ten wątek z daleka, bo dostąpi go nagroda (niespodzianka); Niektórych posty już zostały skasowane, ze względu na bardzo niską wartość merytoryczną; Dogryzanie, poniżanie i wyżywanie się na mniej wiedzących nie będzie tolerowane - niektórzy już się o tym przekonali; Proszę więc zachować kulturę wypowiedzi.

0

Zgadzam się z LukeJL, nawet wielu autorów książek o programowaniu w tym języku, pisze aby wpierw znać jakiś język Pascal, C, C++. Ciągle są porównania do C++, więc chyba nie bez powodu. Do programowania trzeba też być dobrym z matematyki, fizyki, a nawet chemii gdy piszesz programy dla chemików, no i mieć dobrą pamięć. Osoby z pamięcią fotograficzną jak taki znany programista twórca Dooma, w jeden dzień stworzył trudny program. Osoby z autyzmem też mają świetną pamięć i smykałkę do programowania i wyłapywania błędów. John Carmack i jego pamięć ejdetyczna do tego brak empatii = super programista. Kto ma dobrą pamięć będzie dobrym matematykiem, fizykiem czy programistą, prosta logika. Na początek najlepsze są Pascal, C lub jakiś skryptowy. Inaczej się zrazisz zaczynając od takich kombajnów jak C#, Java, C++, ludzie piszący w nich po kilka lat nie poznali pewnie wszystkiego na ich temat.

0

Jak chcesz pouczyć się C++ to tutaj masz fajnąstroną, która tłumaczy podstawy http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1 . Do tego dokumentacja, google, i język angielski.

2
Krzywy Krawiec napisał(a):

Do programowania trzeba też być dobrym z matematyki, fizyki, a nawet chemii gdy piszesz programy dla chemików, no i mieć dobrą pamięć.

Z tym się nie zgodzę. Nie trzeba być orłem z matematyki i/lub fizyki żeby programować. Zależy co się pisze. Do pisania aplikacji biznesowej zwykle wystarczy podstawowe ogarnięcie w matematyce, a w fizyce wcale. Poza tym jeżeli pisze się aplikacje, to często trzeba się wdrożyć nieco w specyfikę danej branży. Mogą to być finanse, bankowość, ubezpieczenia, medycyna, obsługa magazynów, bibliotekarstwo. Wiedza z chemii, biologii itp. wymagana jest przy pisaniu aplikacji specjalistycznych. W przypadku gier będzie potrzebna matematyka i fizyka.

0

Polecam coś łatwego i dającego duży efekt. Ważne żeby nie zniechęcało.

Python
JavaScript
Pascal

Po pierwszych kilku "uniwersalnych" językach warto poznać wyspecjalizowane, np. SQL, Prolog, Lisp (Clojure).
Potem można poznać assembler.
A na końcu jakiś język stosowany w pracy - Java, C#, Scala, JavaScript, Groovy, Ruby, C/C++, COBOL.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1