Jak usunąć tagi z tekstu?

0

Pobrałam dane o najnowszej wersji python-a. Nie chce wyświetlać linka, tylko sam tekst. Idea usunąć </a> wyszukać jaki jest link (początek), usunąć. Nie działa. Naprawdę nie widzę czemu. Logicznie Powinno działać. Ps Jak to zrobić normalnie? (wyciągnąć sam napis). Czuję że kombinuję...

<?php

$wersje=file_get_contents('https://www.python.org/downloads/');

preg_match('[<a href="/downloads/release/python(.+?)<\/a>]', $wersje, $aktualna_wersja);
$aktualna_wersja_obrobki=(string)$aktualna_wersja[0];
$aktualna_wersja_do_obrobki= str_replace('<\/a>', '', $aktualna_wersja_obrobki);
echo $aktualna_wersja_do_obrobki;
preg_match('[<a href="(.+?)">]', $aktualna_wersja_do_obrobki, $do_wyciecia);
$gotowa= str_replace($do_wyciecia, '', $aktualna_wersja_do_obrobki);
echo $gotowa[0];
?>
1

Jestem lamą w PHP. I napisałem w tym języku tylko parę prostych skryptów na własne potrzeby. Ale czy nie lepiej zrobić to jakoś tak, jak pokazałem poniżej?

<?php
$html = file_get_contents('https://www.python.org/downloads/');
if (preg_match('/<a href=\"\/downloads\/release\/python.+?>.+? ([\.0-9]+)<\/a>/', $html, $matches)) {
    echo $matches[1];
}
?>

A iakby co to formatowanie zrobione dzięki http://beta.phpformatter.com - myślę, że jakoś ujdzie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1