Instrukcja if - Język C - Sprawdzenie Kodu

0

Witam
ćwiczę programowanie w c i napisałem sobie program ale nie wszystko chodzi tak jak powinno, prosze o sprawdzenie kodu i wytłumaczenie co robie nie tak.

#include <stdio.h>


int main(void)
{
	int a, b, wybor;

	printf("Podaj pierwsza liczbe : ");
	scanf("%d\n", &a);

	printf("Podaj druga liczbe : ");
	scanf("%d\n\n\n", &b);


	printf("1. Pokaz sume liczb 1 i 2 : \n");
	printf("2. Pokaz iloczyn liczb 1 i 2 : \n");
	printf("Wybierz co chcesz zrobic : \n");
	scanf("%d", &wybor);

	if (wybor==1) printf("Suma wynosi : %d", a+b);
	else printf("Iloczyn wynosi : %d", a*b);

}
 
0

Ale co nie chodzi? Przecież działa.

0
Fusion789 napisał(a)

ale nie wszystko chodzi tak jak powinno, prosze o sprawdzenie kodu i wytłumaczenie co robie nie tak.

Proszę o wytłumaczenie jak ma "chodzić" tak jak powinno, a "nie chodzi".

0

Prosze macie tutaj wynik jaki mi wyskakuje :

j0btsj.jpg

dodanie obrazka do załączników posta - @furious programming

1
#include <stdio.h>
 
int main(void)
  {
   int a,b,wybor;
   printf("Podaj pierwsza liczbe : ");
   scanf("%d",&a);
   printf("Podaj druga liczbe : ");
   scanf("%d",&b); 
   printf("1. Pokaz sume liczb 1 i 2\n");
   printf("2. Pokaz iloczyn liczb 1 i 2\n");
   printf("Wybierz co chcesz zrobic: ");
   scanf("%d",&wybor); 
   if (wybor==1) printf("Suma wynosi : %d",a+b);
   else printf("Iloczyn wynosi : %d",a*b);
   return 0;
  }

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1