Wątek przeniesiony 2014-11-08 18:21 z PHP przez dzek69.

Stworzenie pliku o nazwie zmiennej

0

Hej :) mam taki problem chciałabym stworzyć plik w php którego nazwa byłaby generowana przez nazwę zmiennej
co tutaj jest nie tak bo tworzy mi plik o nazwie .php

$nowa=fopen($login.".php",'w');

$zawartosc='coś tam';

fwrite($nowa,$zawartosc);

zawartość mi się dobrze wyświetla tylko chodzi mi o tą nazwę zmiennej żeby była w nazwie pliku

dodanie znacznika <code class="php"> - @furious programming

0

bawisz się plikami, a przerasta Cię łączenie stringów?

przecież 5 letnie dziecko jak będzie miało napisane "cośtam.ala" i stwierdzi, że nie chce ".ala" to to sobie wymaże, a ty nie potrafisz?

0

nie o to mi chodzi, chciałam żeby w nazwie zmiennej podpisać daną z formularza POST gdy zrobię tak jak napisałam nazwa pliku wygląda tak $login.php a ja chciałabym żeby wyglądała np tak ewa123.php
to "php" w nazwie wcale mi nie zawadza ;)

1
$login = 'hello';
$nowa=fopen($login.".php",'w');

w ten sposób stworzysz plik o nazwie hello.php. jeżeli chcesz stworzyć plik o nazwie "$login" :

$login = '$login';
$nowa=fopen($login.".php",'w');

Chocian nie wiem czy nazwy plików mogą zawierać dolara w nazwie.

0

tak dziękuję chodziło mi o tą pierwszą opcję ale gdy mam coś takiego:
$login=$POST["login"];
to wtedy i tak zapisuje się pod nazwą ".php" nawet gdy robię w ten sposób
$nowa=fopen($login.".php",'w');

1

teraz mnie oświeciło pisałam $POST a trzeba $_POST ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1