Aplikacja komunikująca się z systemem mBANK

0

Witam.

W ramach własnego samodoskonalenia pisze sobie aplikację typu kalendarz/organizer.
Program między innymi ma obsługiwać ewidencję domowych rachunków i pomyślałem że fajnie by było dodać przycisk "zapłać" - no i tu pojawia się pytanie jak wygląda obsługa banku z tego poziomu...

Z tego co znalazłem w necie sam bank nie udostępnia żadnego API tylko trzeba dogadywać się z "pośrednikami" typu przelewy24 itp (a to znów jest płatne, co przy tej skali jest bez sensu).

No i tu pytanie do Was: czy ktoś miał doczynienia z komunikacją z bankiem z aplikacji desktopowej ?
Jak to najlepiej rozwiązać?

0

Api od banku nie dostaniesz, pośrednik raczej tez ci czegoś takiego nie udostępni. Jedna z możliwości obejścia tego to po prostu połączenie się jak przeglądarka i parsowanie html.

2

własne API bank być może udostępni też dla klientów biznesowych - w firmie dla której pracuję mają może nie tyle api - co możliwość np. importowania przelewów z plików XML/CSV/cośtam jeszcze - tyle, że do banku trzeba się samemu zalogować i ten pliczek wybrać i potwierdzić.

na pewno nie ma sensu próbowanie powtarzania requestów po przeglądarce ( co sugeruje @xxx_xx_x ) !

  1. po drodze na pewno będzie parę błędów, które zablokują Ci dostęp do konta
  2. nawet jakbyś to idealnie powtórzył to bank raczej wykryje takiego robota
  3. w przypadku jakiegoś podwójnego uwierzytelniania (czy to przelewów czy nawet logowania) - dojdzie jeszcze odczyt sms/czy co tam można mieć - mbank ma w sumie prostą autentykację
  4. jakaś zmiana u nich na serwerze i całość się posypie

generalnie - nic nie zrobisz mądrego na "małą skalę". jak już coś robić to zostaje tylko opcja "z rozmachem"

0

Kontomierz API? Tylko to chyba daje tylko odczyt, a nie wykonywanie operacji... @aurel używa, to może się wypowie.

0

Z tego co wiem, to Kontomierz pozwala tylko na odczyt danych, nie pozwala zlecać transakcji.

Z tego co znalazłem w necie sam bank nie udostępnia żadnego API tylko trzeba dogadywać się z "pośrednikami" typu przelewy24 itp (a to znów jest płatne, co przy tej skali jest bez sensu).

Bank udostępnia, ale odpłatnie ;) W końcu ktoś udostępnił api dla przelewy24 itp. Ale raczej też nie będzie ci się opłacać...

0

No tak...
Miałem na myśli to, że nie udostępniają API takim "małym" ;).

No nic...
w takim razie moja lista funkcjonalności zmieni się :

  • możliwość wykonania przelewu bezpośrednio z programu

:(

0

Poszukaj na google, jak wygląda budowanie linku do robienia przelewu przez mtransfer.

0

Program między innymi ma obsługiwać ewidencję domowych rachunków i pomyślałem że fajnie by było dodać przycisk "zapłać"

hipekk napisał(a):

w takim razie moja lista funkcjonalności zmieni się :

  • możliwość wykonania przelewu bezpośrednio z programu

to i tak byłoby mniej wygodne niż zlecenie stałe
w ogóle nie widzę sensu istnienia tego typu aplikacji

0
  1. Nie każdy ma stałe rachunki.
  2. W pierwszym poście napisałem jaki jest główny cel tworzenia tej aplikacji.
  3. Nie znasz odpowiedzi na pytanie stawiane w temacie - nie komentuj...
0
hipekk napisał(a):

W ramach własnego samodoskonalenia ...

gdfsfsa napisał(a):

... to i tak byłoby mniej wygodne niż zlecenie stałe
w ogóle nie widzę sensu istnienia tego typu aplikacji

hipekk napisał(a):
  1. Nie znasz odpowiedzi na pytanie stawiane w temacie - nie komentuj...

Właśnie zna i w ramach twego szkolenia ci mówi sensowne rzeczy.

0

@_13th_Dragon twierdzisz, że pisanie takiego organizera (funkcja tworzenia przelewu miała być tylko dodatkiem) w ramach poznawania języka jest bez sensu ?

_13th_Dragon napisał(a):

Właśnie zna i w ramach twego szkolenia ci mówi sensowne rzeczy.

Nie wniósł nic w temacie (pytanie nie brzmiało: "jak myślicie co jest wygodniejsze tworzenie aplikacji do przelewów czy skorzystanie z przelewów zdefiniowanych?"), więc zakładam że odpowiedzi nie zna.

1

Więc jeżeli na pytanie: - W ramach nauki parzenia herbaty chcę zagotować wodę za pomocą lutownicy, jak to zrobić?
Dostaniesz odpowiedź: - Lutownica służy do innych celów, użyj czajnika.
Uznasz że odpowiadający nie zna się na temacie?
Bo jak dla mnie twoje pytanie nie wiele się różni.

0

Widocznie inaczej rozumiemy to co zostało napisane w całym temacie....

gdfsfsa napisał(a):

to i tak byłoby mniej wygodne niż zlecenie stałe

Subiektywna ocena...

gdfsfsa napisał(a):

w ogóle nie widzę sensu istnienia tego typu aplikacji

Powtórzę się:
Opcja przelewów miała być dodatkiem do całej aplikacji którą pisze w ramach nauki języka.
Jeżeli nawet ta jedna funkcja jest bez sensu (z czym się nie zgadzam ale mniejsza o to) to można powiedzieć że cała aplikacja jest bez sensu ?

1

@hipekk, nie da się :) Znaczy da się, ale jest to realizowane w zupelnie inny sposób. Firmy kupują od banków odpowiednie oprogramowanie. Służy ono do komunikacji za pomocą formatów "finansowych" w rodzaju MT102. Koszty są dość duże, bo tego typu wdrożenia są... hm.... nietrywialne :D

Co do Kontomierza, to umożliwia on automatyczny odczyt z konta poprzez logowanie się do banku po podaniu loginu i hasła. Ma też możliwość ręcznego "nakarmienia" plikiem csv z transakcjami. Nie umożliwia wysyłania przelewów (i słusznie, bo i tak ma za dużo wiedzy jak korzystasz z automatycznego ściągania danych).

Zlecenia stałe - tylko w przypadku stałej kwoty i terminu. W przeciwnym wypadku polecenie zapłaty, ale to znowu jest dostępne tylko u większych firm, które posiadają odpowiednie systemy księgowe.

0

@Koziołek dziękuję za odpowiedź.
Podsumowując to co napisałeś: w przypadku mojego programiku rzeczywiście się nie da niestety :).
Poszukam jeszcze info na temat tych linków o których napisał @ŁF - może akurat uda się zrobić jakieś, przynajmniej pół automatyczne rozwiązanie.

0

http://www.mbank.xfuture.pl mają komercyjny connector do m-ki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1