Wątek przeniesiony 2014-11-06 16:37 z C/C++ przez ŁF.

Pomoc w dokonczeniu programu

0

Witam prosze o pomoc w dopisaniu funkcji wg tresci zadania oraz ewentualna korekte tego co jest. Zalezy mi nie na samym rozwiazaniu ale na zrozumieniu tego o co pytam prostym jezykiem.Dziekuje

`Napisz program, który wczyta liczby całkowite do tablicy, a następnie poprosi o podanie liczby całkowitej i odpowie ile razy ta liczba występuje w tablicy. W programie użyj funkcji, która policzy ile razy podana liczba całkowita występuje w podanej tablicy zmiennych całkowitych`
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
    int tablica[10];
    int i;
    int liczba;
    int ilosc=0;
    for(i=0;i<10;i++)
    {
        printf("Wprowadz liczbe calkowita do tablicy nr %d : ",i);
        scanf("%d",&tablica[i]);
        }
        printf("Podaj dowolna liczbe calkowita: ");
        scanf("%d",&liczba);
        for(i=0;i<10;i++)
        {
            if(liczba==tablica[i])  printf("Podana liczba calkowita jest zawarta w tablicy %d \n",i);
}
       return 0;
}
0

W programie użyj funkcji, która policzy ile razy podana liczba całkowita występuje w podanej tablicy zmiennych całkowitych

Aby użyć takiej funkcji, musisz ją pierw utworzyć ;) Do dzieła!

Kod umieszczaj w tagach:
<code class="c">kod tutaj</code>

0

Wiem ale wlasnie nie mam pomyslu na nia..jezyk C ma to do siebie ze strasznie ciezko znalezc dobre materialy.Wiem jak dzialaja funkcje powinna byc przed funkcja main,nie bardzo wiem jak mam sie z nia odniesc do mojego zadania

2
int zliczIleRazyWystepuje(int tab[], int wielkoscTablicy, int szukanaLiczba); 

prosze masz deklaracje funkcji, reszte dopisz sam

ciezko znalezc materialy?
:DDDDDDDDD

0
jackersson napisał(a):

Wiem ale wlasnie nie mam pomyslu na nia..jezyk C ma to do siebie ze strasznie ciezko znalezc dobre materialy.Wiem jak dzialaja funkcje powinna byc przed funkcja main,nie bardzo wiem jak mam sie z nia odniesc do mojego zadania

Jak to jest kwestia tylko języka to napisz jak ta funkcja będzie wyglądać w preferowanym przez Ciebie języku np. w Java, C# ew. innym języku.

0

Materialy sa jednak poczatkujacemu moze byc na poczatku ciezko znalezc odpowiedzi na konkretne zadania,z uczelni nic sie wyniesc nie da a wrzucilem kod ktory opracowalem sam. Za kazdym razemjak pytam o pomoc doswiadczonych kolegow otrzymuje odpowiedz ze wszystko jest w ksiazkach. Sami kiedys byliscie poczatkujacy i wiecie ze taka praktyczna pomoc jest warta wiecej niz odeslanie do ksiazek-chcialbym wiedziec w jaki sposob skonczyc moj program,zalapalbym funkcje i moglbym pojsc dalej a w przyszlosci pomoc komus w podobnej sytuacji

1

Korzystaj z tagów


bo to jest mało czytelne.

Przykładową deklaracje funkcji podał kolega powyżej. Teraz się zastanów, masz już pętle przebiegającą całą twoją tablicę i wykrywającą czy istnieje tam podana liczba. Wystarczy jak dodasz zliczanie ile razy się do wydarzyło.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1