Programowanie internetowe - jaki wybrać kierunek dalszej nauki?

0

Witam,
znalazłem się w trudnym momencie swojej nauki programowania internetowego, ponieważ miałem drobną przerwę w szkoleniu i teraz nie wiem co dalej robić. Może wytłumaczę od początku. Wiadomo, że na początku nauki mamy PHP i najczęściej MySQL oraz podstawowy HTML z CSS. Jeżeli chodzi o PHP nawet obiektowe to znam dobrze, MySQL też znam na wystarczającym poziomie, ale tak technologie internetowe się szybko rozwijają, że już nawet nie wiem co jest lepsze.

  1. Zaczynając nawet od tak prostej rzeczy jak CSS3 - co lepiej wybrać: standardowe Css, Sass czy less?
  2. Dalej mamy frameworki: Laravel, Symfony, Zend itd.
  3. Kolejne rozszerzenia tj. PEAR
  4. Poza tym mamy jQuery, Angular, Knockout, backbone - czyli różne frameworki działające po stronie klienta
  5. Nie wspominając już o tym, że można strony pisać w pythonie, ASP.NET, C#, Javie itd.
  6. No i jeszcze cuda typu wzorce (Singleton, MVC), RWD itd.

Generalnie jest milion możliwości i kierunków rozwoju. Można pisać strony działające po stronie serwera lub klienta, można wybrać wiele języków, frameworków itd.

Co z tym zrobić? Chce szybko pisać strony i żeby były wydajne. Które z wymienionych technologii olać, a w których się zagłębiać. Wiem, że zależne jest to od tego co akurat piszę, ale myślmy o takiej nauce po której będę mógł znaleźć pracę w jakiejś większej firmie.

P.S. Jak wielu z Was używa PEAR? Ja zawsze wszystko sam pisałem.

Ponawiam temat.

Czyżby pytanie było za trudne?

1
nowy12345 napisał(a):

Witam,
Generalnie jest milion możliwości i kierunków rozwoju. Można pisać strony działające po stronie serwera lub klienta, można wybrać wiele języków, frameworków itd.

No właśnie. Więc jak mamy ci doradzić, którą wybrać?
Pierwsze pytanie które bym sobie zadał, to czy chcesz pracować w małej firmie czy korpo.
W małej firmie są często nowsze i lepsze technologie (ruby, python, Scala, haskell). Są od tego wyjątki, jak np. php.
W korporacjach przeważa Java i c#. Tam też masz mniejszy przydział obowiązków, więc wystarczy często znać główny język + parę frameworków.
W małych firmach przyda się wszystko.
Ogólnie jak nie wiesz co zrobić to możesz zobaczyć sobie parę języków i sprawdzić czy któryś przypadnie ci do gustu bardziej niż inne. Ewentualnie możesz też np. rzucić kostką. Całkiem dobra metoda i oszczędza czasu na niepotrzebne dywagacje ;)

0

Pytanie nie jest "zbyt trudne" tylko zbyt ogólne. To tak jakbyś pytał nas który samochód osobowy jest "najlepszy". Albo o polecenie "najlepszej" książki fantasy. Jakbyś chociaż napisał co konkretnie chcesz w życiu robić, to może byłoby łatwiej, ale tak?

0

Katuj Haskella.

1

"programowanie internetowe" huehuehue.
1.Sass, less i inne grzyby to tylko syntax sugar dla css'a więc....
2.Naucz się jednego a porządnie, potem już nie ma większych problemów ze zmianą w obrębie technologii - metainformacje które niosą frejmłorki są w większości podobne.
3.
4.Po pierwsze masz java script - znając np: angulara przejście na react'a jest proste, nie dlatego że są podobne, ale dlatego że znasz js'a.
5.Znowu to samo, znając CSS'a, robienie RWD to tylko zmiana sposobu myślenia(bo technicznie to tylko dodanie query dla rozdzielczości) - oczywiście wymaga to skilla, ale wiadomo, to niestety przychodzi z czasem.

0

Wiadomo, że na początku nauki mamy PHP

To, że większość (razem ze mną) tak zaczynała robienie stron*, nie znaczy, że tak powinno być.

*piszę o "robieniu stron", bo jako tako uczyłem się programować na QBasicu, Pascalu i C++ ;) chociaz QBasic to było lamerstwo ;)

  1. Poza tym mamy jQuery, Angular, Knockout, backbone - czyli różne frameworki działające po stronie klienta

jak mówił przedmówca - najpierw lepiej JavaScript poznać. Z tym, że np. jQuery jest łatwe i można się nauczyć równolegle z nauką JavaScriptu jako takiego. Backbone warto poznać dopiero jak się pozna jQuery. Angular to w ogóle szerokie zagadnienie. Na pewno jest to framework na czasie, ale dość złożony w swej architekturze. z Knockouta nie korzystałem. (no ale jednak wydaje mi się, że ostatnio to właśnie Angular jest "tym" frameworkiem. Plus dużo się mówi o React, ale jego jeszcze nie zdążyłem wypróbować).

  1. No i jeszcze cuda typu wzorce (Singleton, MVC)

najpierw chyba powinno się programować, pisać aplikacje i korzystać z zewnętrznych bibliotek i frameworków, a dopiero potem czytać o wzorcach, bo inaczej to trochę na siłę będzie. (w sensie, że uważa osoba dopiero od niedawna zaczynająca programować (o ile dobrze zrozumiałem twoją sytuację) nie powinna czytać na zapas o wzorcach, bo to będzie samo łykanie teorii bez zrozumienia co, jak i po co, i dlaczego nie)

0

Czyli tak naprawdę nie ma dobrego rozwiązania.

  1. A co powiedzie na temat PEAR?

  2. Rozumiem, że React służy do tworzenia elementów DOM, które będą reagować na JS?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1