Jak stworzyć bazę danych i wykorzystać ją w C#?

0

Witam,
Chciałbym zorientować się w temacie baz-danych, a mianowicie mój problem polega na tym, że nie mam pojęcia od czego zacząć. Bazy danych będziemy dopiero przerabiać w następnym semestrze, ale z chęcią jako żądny wiedzy przyszły programista ( miejmy nadzieję ), chciałbym się już w tym temacie zorientować.

A więc załóżmy że chciałbym napisać program, zawierający klasę TOsoba ( imię, nazwisko, numer ) i przechowujący te dane właśnie w bazie danych.

Moje pytanie:

  • Jak stworzyć bazę danych?
  • Jak wykorzystać ją w C#?

Prosił bym was o pomoc w postaci wskazówek, bądź poradników. Po prostu chciałbym złapać jakiś punkt zaczepienia.

Pozdrawiam.

0

Ja bym proponował w klasyczny sposób, jeśli chcesz być do przodu z materiałem, bo chyba raczej nie będziecie mieli na zajęciach EF.
Czyli zainstalować bazę danych, i tworzyć tabele, procedury itp w klasyczny sposób ucząc się przy tym sql. Na zajęciach raczej będziecie mieli zapytania Select, Insert itp (przynajmniej ja tak miałem).

0
dam1an napisał(a):

Ja bym proponował w klasyczny sposób, jeśli chcesz być do przodu z materiałem, bo chyba raczej nie będziecie mieli na zajęciach EF.
Czyli zainstalować bazę danych, i tworzyć tabele, procedury itp w klasyczny sposób ucząc się przy tym sql. Na zajęciach raczej będziecie mieli zapytania Select, Insert itp (przynajmniej ja tak miałem).

Dokładnie chodzi mi o stworzenie takiej Bazy Danych i połączenie jej z C# Windows Forms Aplication. Tylko jeszcze chciałbym abyś napisał mi jak zainstalować taką Bazę i z czego korzystać programując ją.

0

Jeśli C# to szukaj haseł SQL Server Express Edition i SQL Server Management Studio też express są to wersje darmowe. Pierwsze to baza drugie to manager w którym będziesz mógł tworzyć tabele itd.

0
dam1an napisał(a):

Jeśli C# to szukaj haseł SQL Server Express Edition i SQL Server Management Studio też express są to wersje darmowe. Pierwsze to baza drugie to manager w którym będziesz mógł tworzyć tabele itd.

Czy to się nada na początek?
http://blog.dataconsulting.pl/darmowy-kurs-sql-online-oracle/#.VE0G-fl5MVt

0

To jest do bazy Oracle, może spróbuj z czymś dedykowanym dla T-SQL, jeśli ma to być dla produktów MS'owych?
http://www.sqlpedia.pl/kurs-sql/

0

To jest Oracle, zależy co zainstalujesz. Jeśli C# to zwykle korzysta się z bazy Microsoftu czyli SQL Server, ale jeśli wiesz że na zajęciach będziesz miał Oracla to zainstaluj go i wtedy możesz z tego kursu chociaż ja go nie znam więc nie wiem czy jest dobry.

1

Masz do wyboru:

  1. MS SQL Server Express Edition
  2. Oracle Database 11g Express Edition
  3. MySQL Community
  4. Portage SQL
    ... i wiele innych ja bym wybrał bramkę numer jeden, bardzo możliwe że nawet masz już ją zainstalowaną. ;)

Później zaczynasz jakiś kurs w zależności co wybrałeś czy to SQL, T-SQL czy tam PL/SQL.
Ten wygląda na dość łopatologiczny: http://www.sqlpedia.pl/kurs-sql/

A na koniec idziesz tutaj http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/dw70f090(v=vs.110).aspx i próbujesz coś stworzyć. ;)

0
dam1an napisał(a):

To jest Oracle, zależy co zainstalujesz. Jeśli C# to zwykle korzysta się z bazy Microsoftu czyli SQL Server, ale jeśli wiesz że na zajęciach będziesz miał Oracla to zainstaluj go i wtedy możesz z tego kursu chociaż ja go nie znam więc nie wiem czy jest dobry.

A czy kreator baz danych wbudowany w Visuala jest powszechnie stosowany? Nie chodzi mi tu o same studia, ale o to co w życiu mi się tak naprawdę przyda. Który będzie skuteczniejszy i łatwiejszy w pracy? Ponieważ znalazłem coś takiego:
( Local Database ) i wydaje się całkiem przyjemny w obsłudze.

0

Pytanko, jak skopiować jakąś część tabeli z bazy do bazy ( Local Database ) np. Imię z ( Osoba ) do Imię z ( Instruktor )? Próbuję połączyć dwie tabele, jedna to dane "osoby", druga to jej "numer" i chcę po zaznaczeniu obydwu typów utworzyć w 3 tabeli "Ludzie" Imię oraz numer, tylko nie wiem jak odwołać się do części tabeli ( Imię ) nie kopiując całej zawartości. Pracuję na kreatorze c#.

{
           {
            int n;
            int h;
            n = numerInfoBindingSource.Count;

            for (int g = 0; g < n; g++)
            {
                h = this.osobaInfoBindingSource.Count;
                for ( int p = 0; p < h; p++ )
                {
                    this.Validate();
                    this.tableAdapterManager2.????
                }
            }

        }
1

Nie musisz nic kopiować, select z joinem może wyświetlić obie tabele.
btw tabela != baza

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1