Wątek przeniesiony 2014-10-21 10:10 z Inne języki programowania przez Rev.

Zadanie na sumę

0

Napisz dwa programy, które obliczają sumę liczb całkowitych od 1 do 10. W pierwszym wykorzystaj pętlę while, a w drugim pętlę for.
Może ktoś pomóc? Potrafię wypisać przez while i for ale zsumować tego nie umiem :(

0

Python oczywiście

0

Utwórz zmienną przechowującą sumę i z każdą iteracją pętli ją zwiększaj.

0

Umiesz pętle, ale nie umiesz dodać dwóch liczb?

1
print(reduce(lambda x,y: x + y, range(1, 11)))
0

Tak na szybko napisane z telefonu

wynik=0
for i in range(11):
     s = int(input("Wprowadz cyfre: "))
     wynik += s
print(wynik)

Powinno dzialac z uzyciem petli for.
Pisze z telefonu ,dlatego nie umiem aktualnie tego sprawdzic.

Nie jestem 100% pewny czy chodzilo ci o to, czy o dzialanie 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10=x ? Jak o te drugie to musiałbys usunac s = (...) i w wynik +(...) s zamienic na i.

0
liske1 napisał(a):

Tak na szybko napisane z telefonu

wynik=0
for i in range(10):
     s = int(input("Wprowadz cyfre: "))
     wynik += s
print(wynik)

Powinno dzialac z uzyciem petli for.
Pisze z telefonu ,dlatego nie umiem aktualnie tego sprawdzic.

Nie jestem 100% pewny czy chodzilo ci o to, czy o dzialanie 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10=x ? Jak o te drugie to musiałbys usunac s = (...) i w wynik +(...) s zamienic na i.

Dzięki kolego, naprowadziłeś mnie, w for popełniłem dosyć mały błąd, a while poszło już prosto. A no i w range trzeba zmienić na 11 :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1