Jak zacząć programowanie w Python?

1

Witam postanowiłem zacząć nauke programowania i wybrałem na początek pythona.Jak mam zacząć pisać,skąd się uczyć pythona.Lepiej się uczyć pythona w wersji 3 czy 2??Ja wiem że najpierw będe musiał się nauczyć programować a język to drugorzędna sprawa ale myśle , że python na start jest dobrym rozwiązaniem.Czekam na waszą pomoc.

poprawienie tytułu i tagów wątku - @furious programming

0

Python jest bardzo przyjaznym językiem, a jeżeli się uczysz podstaw to nie ma większego znaczenia w jakiej wersji pythona pracujesz, chodź ja bym wybrał 3 :)
Przesyłam bardzo fajne samouczki do języka python:
http://www.learnpython.org/pl/
http://www.tutorialspoint.com/python/
http://learnpythonthehardway.org/book/ex1.html

0

Wydaje się, ze 2.7., który ma raczej wieksza popularność.

https://docs.python.org/2/
http://codecondo.com/10-ways-to-learn-python/
http://www.pythonforbeginners.com/basics/python-websites-tutorials
Dive into python
A Byte of Python

itp. :P

0

Linia 2.x jest przeznaczona do zamknięcia, a to że twórca przedłużył dla niej wsparcie o 2-3 lata to nie znaczy że ta linia jest przyszłościowa. Ona praktycznie już teraz jest zamknięta bo doszła do ściany. W pełni rozwijana jest wersja 3.x. Co mogę polecić do nauki? Przekopałem się przez mnóstwo tutoriali i ebooków. @rav3n wspomniał o A Byte of Python (Obejmuje wersję 2.x, ale ten tutorial praktycznie pokrywa się z 3.x). Też to polecam, bo jest łatwo, lekko i przyjemnie napisana. Nie za dużo materiału i nie za mało, a mniej więcej obejmuje główne rzeczy z zakresu podstaw Pythona. Czy znasz j.angielski?

0

Z angielkim nie ma problemu.

0

To dobrze. Co do angielskojęzycznych książek, to przeglądnąłem na ich temat różne opinie w internecie. Chyba najlepsze (opinie z Amazon.com) zebrała książka Python Essential Reference Fourth Edition podstępna jako pdf http://103.9.88.89/app/2014-06-15/Python%20Essential%20Reference,%20Fourth%20Edition%20(2009).pdf jako bardzo dobra dla osób początkujących. Niecałe 180 stron tutoriala a potem różne dodatki. W razie czego polecam też duży wybór innych książek dostępnych jako pdf http://it-ebooks.info/search/?q=python&type=title

1

mysle ze google.pl to dobra rada. Nie dziekuj. Ja przynajmniej z tego skorzystam.

1

Learn Python the Hard Way myślę że będzienajlepsze. Jeśli przerobisz trochę i stwierdzisz, że to nie twój sposób uczenia czy tam tok rozumowania, to zajmij się normalnym kursem lub książką. Dokumentacja na oficjalnej stronie jest bardzo przyjazna dla początkujących.

0
Wizzie napisał(a):

Learn Python the Hard Way myślę że będzienajlepsze. Dokumentacja na oficjalnej stronie jest bardzo przyjazna dla początkujących.

Najlepsze chyba do zniechęcenia do nauki Pythona. Zerknąłem na Hard Way, tam są głównie kody bez wytłumaczenia. Porażka. Jak można zrozumieć kodowanie w danym języku patrząc na "gołe" kody?
A dokumentacja do języka jest dokumentacją, a nie tutorialem umożliwiającym bezproblemową naukę.

0

Jak można zrozumieć kodowanie w danym języku patrząc na "gołe" kody?

Normalnie. Patrzysz na kod, wpisujesz w interpreterze, patrzysz co robi, a potem rozkminiasz jak to robi. To akurat najfajniejsza forma nauki.

A dokumentacja do języka jest dokumentacją, a nie tutorialem umożliwiającym bezproblemową naukę.

Wtf. W dokumentacji Pythona jest 100 stronnicowy tutorial specjalnie dedykowany poczatkujacym.

Ty w ogole wiesz o czym piszesz, czy losowo ukladasz slowa w tak zwane zdania, liczac, ze cos z tego wyjdzie?

0

Żeby zrozumieć kod trzeba przebrnąć przez jakiś tutorial, a nie przyglądać się kodowi z którego nie zna kompletnie nic. Faktycznie, w dokumentacji jest tutorial, ale bardzo lakoniczny i trochę za krótki. A w ogóle po co ta próba hejtowania? Wyraziłem kulturalnie swoje zdanie.

1

Żeby zrozumieć kod trzeba przebrnąć przez jakiś tutorial

Nie, nie trzeba.

bardzo lakoniczny

To akurat plus tego tutorialu. Chyba nikt nie lubi czytac bicia piany.

trochę za krótki.

Jakby mial 3 strony wiecej to bylby wystarczajacy? Czy od ilu slow sie zaczynaja te porzadne tutoriale? :-D

A w ogóle po co ta próba hejtowania?

Gdzie ja widzisz?

0

Nie kłócę się, bo każdy ma inne podeście, jeden woli od początku rozgryzać kod, inny przebrnąć przez tutorial. Oficjalny tutorial jest zbyt lakoniczny. Np. w tutorialu A Byte of Python nie ma piany, ale jest trochę więcej wyjaśnień materiału oraz tego jak i dlaczego działa przykładowy kod. Z tego co się zorientowałem, to zazwyczaj od 150 do 200 stron.

0

Nie kłócę się, bo każdy ma inne podeście

Skoro juz ta fundamentalna kwestie mamy ustalona, to moglbys wyjasnic mieszanie z blotem tutoriala, nie za wartosc merytoryczna, a za podejscie do nauczania?

0

Nie mieszam z błotem oficjalnego tutoriala.

0

@Merano albo się uczysz, albo myślisz, że to robisz. Zachowujesz się jak moja kobita, tygodniami zbierasz materiały, robisz plany, a potem i tak z tego nic nie wychodzi i straciłeś czas na bezsensowne rozmyślania co byłoby lepsze. Bierz kod, wykonaj go, zobacz co on robi, potem zmień coś w nim i znowu wykonaj, tak w kółko. Jak znasz angielski to nie masz chyba problemu ze zrozumieniem znaczenia 'print' , close(), read() itd. Ja uczyłem się z dokumentacji https://docs.python.org/3.3/index.html

0

Co się do mnie przyczepiliście????? Przeszkadza Wam to że uznałem oficjalny tutorial za zbyt krótki?

1

Cóż... Podstawowa sprawa, już wspomniana, jest taka, że każdy ma swoj styl uczenia się. Ja każdego nowego języka czy frameworka uczę się czytając przykładowy kod, posiłkując się googlem dopóki nie załapię i nie zacznę pisac czegoś co mi się przyda. I uprzedzając pytanie jak zaczynałem mając kilkanaście lat robiłem dokładnie to samo z delphi z tą różnicą, że googla nie było tylko plik pomocy i jakaś broszurka z podstawami. :D
Od siebie dodam, że skoro już wybrałeś język skryptowy, warto się zaprzyjaźnić z wierszem polecenia. Jeśli stałby się twoim naturalnym środowiskiem pracy mógłbyś pisać realnie przydatne progamy bez zabawy w jakieś okienka. No i wiersz polecenia to najlepszy przyjaciel programisty. ;)

0

Tak, właśnie, dlatego nie ma co na siłę przekonywać że lepsze jest uczenie się z tutoriala, podręcznika, dokumentacji czy z przykładowych kodów. Chyba najlepsza rada to taka, żeby dana osoba spróbowała sama, i zadecydowała który sposób jest dla niej najlepszy. Tak, odkąd korzystam z języków skryptowych to ciągle używam wiersza poleceń.

0

Troche na inny temat.
Odnosnie IDE.
Bardzo polecam LiClipse.
To taka standalone wersja Eclipse + PyDev + (Sublime Text ;) ) skonfigurowana pod Pythona.

No i jak ktos lubi ciemne kolorki to ma to wbudowane.

0

Kompletnie zapomniałem, a przecież tutaj https://brain.fuw.edu.pl/edu/TI:Programowanie_z_Pythonem jest bardzo fajny tutorial w języku polskim.

0

Ja też planuję zacząć programować od programu Python, lecz głupia sytuacja bo nie wiem gdzie mogę go pobrać :/

1

Słyszałeś o wyszukiwarce Google? Jeśli nie to ją pobierz, jeśli tak, to uruchom i wpisz Python download.

0

Udało się! nie wiedziałem że to takie proste

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1