QT Creator - błąd kompilacji każdego kodu

0

Podczas kompilacji każdego kodu (nawet "startowego"), wyskakuje mi komunikat:

08:35:18: Running steps for project Start...
08:35:25: Starting: "C:\Qt\5.3\msvc2010_opengl\bin\qmake.exe" C:\Users\Konrad\Start\Start.pro -r -spec win32-msvc2010 "CONFIG+=debug"
08:35:36: The process "C:\Qt\5.3\msvc2010_opengl\bin\qmake.exe" exited normally.
08:35:36: Starting: "C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" 
	C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe -f Makefile.Debug
	cl -c -nologo -Zm200 -Zc:wchar_t -Zi -MDd -GR -W3 -w34100 -w34189 -EHsc /Fddebug\Start.pdb -DUNICODE -DWIN32 -DQT_CORE_LIB -I"..\..\..\Qt\5.3\msvc2010_opengl\include" -I"..\..\..\Qt\5.3\msvc2010_opengl\include\QtCore" -I"debug" -I"." -I"..\..\..\Qt\5.3\msvc2010_opengl\mkspecs\win32-msvc2010" -Fodebug\ @C:\Users\Konrad\AppData\Local\Temp\main.obj.4856.15.jom

Nazwa 'cl' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewn©trzne lub zewn©trzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy.
jom: C:\Users\Konrad\build-Start-Desktop_Qt_5_3_MSVC2010_OpenGL_32bit-Debug\Makefile.Debug [debug\main.obj] Error 1
jom: C:\Users\Konrad\build-Start-Desktop_Qt_5_3_MSVC2010_OpenGL_32bit-Debug\Makefile [debug] Error 2
08:35:50: The process "C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" exited with code 2.
Error while building/deploying project Start (kit: Desktop Qt 5.3 MSVC2010 OpenGL 32bit)
When executing step "Make"

08:35:50: Elapsed time: 00:32. 

Oprogramowanie ściągnięte ze strony producenta, zainstalowane na Windows 7. Proszę o pomoc w uporaniu się z tym problemem. Przeinstalowanie programu nic nie dało.

zamiana znacznika <quote> na <code> - @furious programming

2

A masz w ogóle w systemie kompilator MSVC 2010? Bo z tego, co widać w opisie, to nie.

1

Doinstaluj Windows SDK 7.1 albo Visual C++ Express 2010.

Jedno i drugie zawiera kompilator Visual C++ 2010 i zostanie on automatycznie wykryty przez Qt Creatora.

0

Mam zainstalowany Microsoft Visual C++ 2010 Express.

1

w linii poleceń wpisz

cl

dopóki się nie wykona poprawnie to nie masz poprawnie skonfigurowanego visual-a.
Najprawdopodobniej brakuje w zmiennej PATH ścieżki z lokalizacją tego narzędzia.

Poza tym, czy nie wygodniej zainstalować Qt Creator z g++? Wszystko wymagane zainstaluje się samo!
Z powodów licencyjnych Digia nie może zrobić tego samego dla wersji z msvc.

0

Po wpisaniu do QML/JS Console, wyskakuje mi "Can only evaluate during a QML debug session." Tą konsole miałeś na myśli? Próbowałem dodać też zmienną środowiskową C:\PROGRAMY\Microsoft Visual C++\VC\bin, za radą z innego forum. Niestety bezskutecznie.

Którą wersję z http://www.qt.io/download-open-source/#section-2 masz na myśli?

1
Kulis18 napisał(a)

Po wpisaniu do QML/JS Console, wyskakuje mi "Can only evaluate during a QML debug session." Tą konsole miałeś na myśli?

Chodziło o wiersz poleceń (cmd.exe).

Co do kompilatora Visuala, to on ma swój skrypcik batchowy (vcvars32.bat dla 32-bitowych Windowsów lub vcvarsall.bat obejmujący 32 i 64-bitowy system), który ustawia Ci zmienne środowiskowe w odpalonej powłoczce. Wtedy możesz używać kompilatora.

Odnośnie instalatora Qt - Markowi chodziło o to, abyś przy wyborze wersji Qt zaznaczył, że chcesz również mieć zainstalowany kompilator MinGW.
user image

0

Chodziło o wiersz poleceń (cmd.exe).

Otrzymuję błąd braku mspdb100.dll

Co do kompilatora Visuala, to on ma swój skrypcik batchowy (vcvars32.bat dla 32-bitowych Windowsów lub vcvarsall.bat obejmujący 32 i 64-bitowy system), który ustawia Ci zmienne środowiskowe w odpalonej powłoczce. Wtedy możesz używać kompilatora.

Uruchomiłem - bez zmian.

Odnośnie instalatora Qt - Markowi chodziło o to, abyś przy wyborze wersji Qt zaznaczył, że chcesz również mieć zainstalowany kompilator MinGW.

Zainstalowałem, teraz pojawia się tylko drugi błąd - jom: C:\Users\Konrad\build-Start-Desktop_Qt_5_3_MSVC2010_OpenGL_32bit-Debug\Makefile.Debug [debug\main.obj] Error 2
jom: C:\Users\Konrad\build-Start-Desktop_Qt_5_3_MSVC2010_OpenGL_32bit-Debug\Makefile [debug] Error 2
1124: The process "C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" exited with code 2.
Error while building/deploying project Start (kit: Desktop Qt 5.3 MSVC2010 OpenGL 32bit)
When executing step "Make"

1

No dobra, to skoro Express nie pomaga to Windows SDK pomoże bo to przerabiałem.

  1. Odinstaluj Visual C++ 2010 Redistributable.
  2. Zainstaluj SDK: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=8442
    — plik GRMSDK_EN_DVD.iso jeśli masz 32-bitowego Windowsa, GRMSDKX_EN_DVD.iso jeśli 64-bitowego.
    2a. Jeśli dostajesz błąd to odznacz instalację kompilatora.
  3. Zainstaluj Compiler Update: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=4422
  4. Zaktualizuj system w Windows Update (zwłaszcza wszelkie poprawki dotyczące Visual C++ Redistributable)
  5. w opcjach Qt Creatora zobacz co wykrył - jakie wersje Qt, jakie kompilatory zainstalowane w systemie itp.
0

Wykonałem powyższe punkty Kompilatory.JPG

Niestety, błąd dalej występuje. Dodatkowo pojawił się kolejny błąd.JPG

usunięcie cytowania całego poprzedniego posta - @furious programming

3

W opcjach Qt, w dziale Build & Run, na zakładce Debuggers powinno ci wykryć zainstalowany z SDK debuger CDB:
debuger.PNG

W zakładce Compilers powinno być kilka pozycji związanych z Windows SDK:
compiler.PNG

W Qt Versions przynajmniej jedna wersja Qt bez czerwonego znaczka, przeznaczona dla Visuala 2010:
qt.PNG

I w końcu w zakładce Kits utwórz „kita” łączącego te trzy: Windows SDK, debugera i Qt. Usuń pozostałe.
kits.PNG

Teraz najlepiej stwórz nowy projekt. Jeśli teraz zapyta o kita, wybierz ten nowoutworzony.

0

Może zwyczajnie nie zrobiłeś restart po instalacji ?

0

@Azarien Niestety nie mam tej wersji QT co Ty. U mnie wygląda to następująco:
8ffec01c18.png

1

Ja tu nie widzę żadnej wersji Qt dla MSVC2010.
Tymczasem w pierwszym poście wyraźnie widać w komunikacie:

08:35:25: Starting: "C:\Qt\5.3\msvc2010_opengl\bin\qmake.exe"

Zmieniałeś coś?

Build Qt musi się zgadzać z wersją kompilatora.
SDK 7.1 zawiera kompilator 2010. Ty wybrałeś kompilator z SDK a Qt dla MinGW.

Poza tym widzę że masz kit MinGW i MSVC2013 bez znaczka błędu. Jest więc szansa że działają.
Przy tworzeniu nowego projektu wybierasz, który kit ma być użyty. Potem można to zmienić w opcjach projektu.

0

Zmieniłem teraz na:
f405c5ff4b.png
Mam jeszcze (też nie działa):
9dfc711e3a.png
Treść błędu:

11:32:44: Running steps for project untitled1...
11:32:44: Starting: "C:\Qt\5.3\msvc2013_64\bin\qmake.exe" C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\untitled1\untitled1.pro -r -spec win32-msvc2010 "CONFIG+=debug"
11:32:45: The process "C:\Qt\5.3\msvc2013_64\bin\qmake.exe" exited normally.
11:32:45: Starting: "C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" 
	C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe -f Makefile.Debug
	cl -c -nologo -Zm200 -Zc:wchar_t -Zi -MDd -GR -W3 -w34100 -w34189 -EHsc /Fddebug\untitled1.pdb -DUNICODE -DWIN32 -DQT_CORE_LIB -I"..\..\..\..\5.3\msvc2013_64\include" -I"..\..\..\..\5.3\msvc2013_64\include\QtCore" -I"debug" -I"." -I"..\..\..\..\5.3\msvc2013_64\mkspecs\win32-msvc2010" -Fodebug\ @C:\Users\Konrad\AppData\Local\Temp\main.obj.4248.31.jom
main.cpp
C:\Qt\5.3\msvc2013_64\include\QtCore/qglobal.h(46) : fatal error C1083: Cannot open include file: 'stddef.h': No such file or directory
jom: C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\build-untitled1-4programmers_net-Debug\Makefile.Debug [debug\main.obj] Error 2
jom: C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\build-untitled1-4programmers_net-Debug\Makefile [debug] Error 2
11:32:47: The process "C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" exited with code 2.
Error while building/deploying project untitled1 (kit: 4programmers.net)
When executing step "Make"
11:32:47: Elapsed time: 00:03.

Aplikacja konsolowa, program "startowy":

#include <QCoreApplication>

int main(int argc, char *argv[])
{
    QCoreApplication a(argc, argv);

    return a.exec();
}
1

Czyli wybrałeś Qt dla MSVC2013 a kompilator z SDK 7.1 (czyli 2010).
Na dodatek jedno jest 64-bitowe a drugie 32-bitowe.
To nie zadziała.

Skoro masz tam do wyboru "Qt 5.3 MSVC2010 OpenGL 32bit" to wybierz właśnie to.

0

Zmieniłem na:
b0e28a2c2f.png
niestety, nie pomogło:

22:14:16: Running steps for project untitled1...
22:14:16: Configuration unchanged, skipping qmake step.
22:14:16: Starting: "C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" 
	C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe -f Makefile.Debug
	cl -c -nologo -Zm200 -Zc:wchar_t -Zi -MDd -GR -W3 -w34100 -w34189 -EHsc /Fddebug\untitled1.pdb -DUNICODE -DWIN32 -DQT_CORE_LIB -I"..\..\..\..\5.3\msvc2010_opengl\include" -I"..\..\..\..\5.3\msvc2010_opengl\include\QtCore" -I"debug" -I"." -I"..\..\..\..\5.3\msvc2010_opengl\mkspecs\win32-msvc2010" -Fodebug\ @C:\Users\Konrad\AppData\Local\Temp\main.obj.8424.0.jom
main.cpp
C:\Qt\5.3\msvc2010_opengl\include\QtCore/qglobal.h(46) : fatal error C1083: Cannot open include file: 'stddef.h': No such file or directory
jom: C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\build-untitled1-4programmers_net-Debug\Makefile.Debug [debug\main.obj] Error 2
jom: C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\build-untitled1-4programmers_net-Debug\Makefile [debug] Error 2
22:14:18: The process "C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" exited with code 2.
Error while building/deploying project untitled1 (kit: 4programmers.net)
When executing step "Make"
22:14:18: Elapsed time: 00:01.
1

Coś nie tak z tym twoim SDK.. na pewno nie było błędu podczas instalacji?
(problemy z zainstalowaniem SDK są częste)

U mnie działa.

A próbowałeś użyć kita z mingw? może z tym będzie mniej problemu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1