Kurs Javy pod kątem tworzenia programów na Androida

0

Witam !

 Postanowiłem zacząć swoją przygodę z programowanie w języku java na platformie Android. Jak na razie jestem totalnie zielony. Poszperałem trochę po forach, jednak nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Doskonale wiem, że na tym forum są zamieszczone informacje dla osób które chcą nauczyć się programować w tym języku, ale jest to sama Java a z tego co wiem, to java na Androida różni się trochę od "czystej" Javy(No chyba, że mam złe informacje).
  1. Od czego powinienem zacząć ? Kurs online? Książka?
  2. Co sądzicie o kursie JavaStart oraz aplikacji http://goo.gl/TQXiSs ?
  3. Powinienem zacząć od zwykłej Javy, a dopiero potem Android?
0

Zacznij od zwykłej Javy.

0
karolinaa napisał(a):

Zacznij od zwykłej Javy.

Są wielkie różnice między Javą zwykła, a tą stosowaną podczas programowania na Androidzie ? Jesteś pewna, że lepiej będzie zacząć od zwykłej Javy? Nie lepiej Od razu pracować na tej pod Androida? Powinienem poznać jakiś inny język zanim wezmę sie za Jave ?
Wybacz ten nagrom pytań, lubię się wszystkiego dokładnie dowiedzieć zanim zacznę pracować ;)

0
OCTOPUS napisał(a):
karolinaa napisał(a):

Zacznij od zwykłej Javy.

Są wielkie różnice między Javą zwykła, a tą stosowaną podczas programowania na Androidzie ? Jesteś pewna, że lepiej będzie zacząć od zwykłej Javy? Nie lepiej Od razu pracować na tej pod Androida? Powinienem poznać jakiś inny język zanim wezmę sie za Jave ?
Wybacz ten nagrom pytań, lubię się wszystkiego dokładnie dowiedzieć zanim zacznę pracować ;)

To jest ta sama java ? różni się środowisko w którym pracujesz, android daje Ci jakieś komponenty których używasz, tak jak JEE daje Ci EJB, tak Android daje Ci BroadCast'y czy Servisy

0
niezdecydowany napisał(a):
OCTOPUS napisał(a):
karolinaa napisał(a):

Zacznij od zwykłej Javy.

Są wielkie różnice między Javą zwykła, a tą stosowaną podczas programowania na Androidzie ? Jesteś pewna, że lepiej będzie zacząć od zwykłej Javy? Nie lepiej Od razu pracować na tej pod Androida? Powinienem poznać jakiś inny język zanim wezmę sie za Jave ?
Wybacz ten nagrom pytań, lubię się wszystkiego dokładnie dowiedzieć zanim zacznę pracować ;)

To jest ta sama java ? różni się środowisko w którym pracujesz, android daje Ci jakieś komponenty których używasz, tak jak JEE daje Ci EJB, tak Android daje Ci BroadCast'y czy Servisy

Zależy mi, abyście nakierowali mnie na właściwe tory jako początkującego programistę. Przyznam, że jako zielony listek nie wiele zrozumiałem z twojej wypowiedzi. Proponujesz abym zaczął naukę zwykłej Javy, a następnie zmienił środowisko na Android ? Nie lepiej żebym od razu programował w tym środowisku?

0

Android to tylko sdk, komponenty z których będziesz budował appkę. Aby wiedzieć jak je poskładać musisz znać Javę w conajmniej podstawowym stopniu (składnia, kolekcje, wyjątki, generyki etc.)

0

Powinienem brać się za książki typu "Thinking in Java" ? Widzę, że ta książka została wydana w roku 2006 a od tego czasu zapewne wiele się zmieniło. Może lepiej jakiś bardziej aktualny kurs ? Mój język angielski jest na całkiem przyzwoitym poziomie i myślę, że poradziłbym sobie z kursami anglojęzycznymi. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

1

Jeżeli napaliłeś się na programowanie pod Andka, to tak też czyń. Ino żeby przy okazji zaprzyjaźnić się z Javą, nie tykaj XML'a, a jedynie buduj całość apek w Javie. Dobrą książkę przeczytać zawsze warto, ale musisz mieć świadomość, że w IT wszystko żyje bardzo dynamicznie i co chwilę się coś zmienia. Dlatego opierałbym swą naukę raczej na tutorialach dostępnych w necie i dokumentacjach.

EDIT
Tak mnie jeszcze "natchło" i polecę Ci fajny tutorialek:

Poza tym fajnie by było jakbyś miał możliwość obserwowania wyników działania swoich programów na prawdziwym sprzęcie, a nie na emulatorze. Wystarczy prosty telefon, tablet z andkiem:
http://stackoverflow.com/questions/10159599/how-can-i-connect-tablet-to-android-sdk-in-eclipse

2

A skupiając się na książce do samego Androida, mój najświeższy nabytek:

"Android w praktyce", wydawnictwo Helion (och, kto się tego spodziewał?), autorzy: Charlie Collins, Michael Galpin, Matthias Kaeppler.

1

Polecam książkę Java 2 - Podstawy. Ładnie jest w niej wszystko wytłumaczone co skąd gdzie i jak. Później bierz się za Androida.

2

Do javy polecę to samo co kolega wyżej. Natomiast do androida: http://www.bignerdranch.com/we-write/android-programming.html

1

Obecnie mamy 8 edycję javy. Android zatrzymał się na edycji 6. Pomiędzy 5 a 6 nie ma zbyt dużych różnic, a przynajmniej nie takich które by były istotne na początku. Jak poznasz sam język Java na dobrym poziomie, to różnice sam znajdziesz. Dlatego proponuję znaleźć książkę do javy 5 lub 6. Z "Thinking in Java" sam stawiałem pierwsze kroki i przyznam że jest to jedna z lepszych książek informatycznych jakie wyszły.

Co do Javy SE + Android SDK. Różnice są. Musisz się liczyć z tym że będziesz uczyć się 2 rzeczy naraz. Za to bardzo dużym plusem jest pisanie czegoś co widać i można "dotknąć" zamiast biednych programów w konsoli. Najważniejsza jest praktyka.

A może na początek jakiegoś snejka w LibGDX? Bardzo prosty start, możesz pobawić się tym co zrobiłeś a w przyszłości jakbyś chciał oprócz aplikacji na andka pisać gry, to znasz już temat.

0

Możecie mi jeszcze polecić jakiś program w którym powinienem programować jako początkujący?

1

http://www.jetbrains.com/idea/download/ albo http://www.eclipse.org/home/index.php. Jeżeli nie pisałeś nic, nigdy, w ogóle, to napisz pierwszy programik w Notepad++ (jeżeli masz windowsa), ew. innym edytorze tekstowym, i skompiluj go oraz uruchom z konsoli (cmd), żebyś wiedział "z czym to się je".

0

Liznąłem już trochę programowania. Chyba wezmę się za Eclipse.

0

Jeśli zdecydowałeś się na androida, to może android studio? Do eclipse są nakładki czy coś takiego aby móc kodować na androida. Jeśli nie kodowałeś w javie a chciałbyś, to polecam metodę Gjorni-ego. Java ma specyficzną konstrukcje i dobrze jest ją poznać, zobaczyć kiedy są errory etc. Notepad++ i cmd to zestaw chyba najlepszy na początek.

Nie ma, a przynajmniej ja nie spotkałam, dobrze napisanych kursów na androida, większość jest zdawkowa robi wrażenie że autor posiada znikomą wiedzę lub/i nie rozumie w pełni tematu.

Szukałam jednak polskojęzycznych może (i pewnie tak jest) w języku angielskim jest lepiej.

1
lightinside napisał(a):

Notepad++ i cmd to zestaw chyba najlepszy na początek.

To jest całkowicie zbędna rzecz na początku. Pisząc w javie jakiś sensowny program nigdy nie będziesz kompilował tego z cmd. Wszystkie errory wyświetla IDE, więc nic nie umyka. Nie wiem skąd wziął się ten pogląd że trzeba zacząć od czegoś z czym więcej nie będziesz mieć do czynienia. Na kursie obsługi koparki nie każą najpierw zbudować zamku z piasku w piaskownicy bo po kij? Żeby wiedzieć że się da?

0

Jeśli chcesz w przyszłości programować na androida, to wybierz IntelliJ, a nie eclipse. Android Studio jest oparty na IntelliJ, po co masz się potem przestawiać.

0

Jeszcze jedno ważne pytanie. Uczenie się Javy pod Androida ma jakiś sens i przyszłość, czy lepiej wkuwać zwykłą jawę ? Dodam, że planuję rozbudować swoje doświadczenie w tym kierunku. Obecnie jestem 18-latkiem na kierunku informatycznym i chciałbym aby moja przyszłość wiązała się z programowaniem.

1

.. programując na Androida nauczysz się  Javy w takim stopniu, że aby przejść potem np na webówkę pozostanie Ci ogarnięcie jedynie frameworków (no może z małymi wyjątkami). Więc ja bym tego tak nie rozdzielał na zwykła java - java androidowa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1