Duża liczba parametrów w metodzie

0

Cześć. Potrzebuję(chyba jeszcze myślę jak to w inny sposób rozwiązać ) pisać metody które mają po 100 parametrów i więcej. Czy poniższa konstrukcja jest poprawna?

 Metoda(List<double> ...)

Nie wiem jak to zrobić, może zrezygnuje z parametrów, bo przecież nie będę wypisał 100 i więcej parametrów.

0

Taka konstrukcja pozwala mieć jeden parametr będący listą liczb, a nie 100 parametrów.

3

Chyba o to chodziło:

class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            Foo(1, 2, 3, 4, 5);
        }
        static void Foo(params int[] tab)
        {
           foreach(int element in tab)
            {
                Console.WriteLine(element);
            }
        }
    }
0

Chodziło mi to, żeby to była "lista parametrów", raczej wolałbym nie używać tablic parametrów.

0

Dla list to na przykład tak:

class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            List<int> list = new List<int>();

            for (int i = 1; i <= 5; i++)
            {
                list.Add(i);
            }

            Foo(list);
        }
        static void Foo(List<int> tab)
        {
            foreach(int element in tab)
            {
                Console.WriteLine(element);
            }
        }
    }
2

Potrzebuję(chyba jeszcze myślę jak to w inny sposób rozwiązać ) pisać metody które mają po 100 parametrów i więcej.

Chciałbym zobaczyć jak wywołujesz taką metodę. Poważnie. I do tego jak robisz to nie myląc na przykład kolejności tych twoich parametrów. A potem jak siwiejesz próbując ten kod debugować. Idę o zakład że te parametry da się pogrupować w jakieś sensowne klasy...

0

Parametry są już pogrupowane w klasy, ale w tych klasach parametry dalej są różne np. ( cena złota, cena srebra .. itd.) i to będzie należeć do jednej klasy itd. Kwestia tego, że jest tego dużo,
ilość parametrów będzie znana na daną chwile. Mam zmienić kod, w którym wcześniej było 5 parametrów, a teraz ilość jest powyżej 100.

1

W takim razie chcesz mieć JEDEN parametr, który będzie kolekcją, a nie DUŻO parametrów.

0

Może po prostu wstaw swój kod tego co masz.

4

@andrzejek jedyne co mogę ci zalecić:
user image
Poważnie. Bo nie wyobrażam sobie kodu który takiego potworka wywołuje a co dopiero jakby go miał używać. Wyczuwam tutaj ekstremalny copy-paste. Zaręczam ci że z czymś takim będzie dużo więcej problemu niż z przepisaniem tego po ludzku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1