Wątek przeniesiony 2014-09-08 14:25 z Webmastering przez dzek69.

Przyimki i spójniki na końcu wierszy

0

Mam pytanie dotyczące przyimków i spójników na końcu wierszy w html. Poniżej przykład:

div.example{
text-align: justify;
width: 45%;
}
[...]
<body>
<div class="example">Rozgrywki pokerowe dla początkujących graczy nie obejmują zazwyczaj skomplikowanych i wymagających dużej wiedzy oraz szybkich obliczeń związanych z prawdopodobieństwem. Jest to zwykle gra prowadzona jedynie dla rozrywki, a nie w formie sportu lub zakładów pieniężnych. Wielu specjalistów uważa, że to doskonały sposób na oswojenie się z samym pokerem, jego ogólnymi zasadami oraz atmosferą, jaka panuje przy stole.</div>
</body>
[...]

Pytanie brzmi jak się ich pozbyć. Język polski niestety jest wredny i nie możemy sobie pozwolić na to, żeby przyimki i spójniki pozostały na końcu wiersza. Czytałem o encji

&nbsp;

, która niestety nie działa na mojej stronie. Pozostawia puste miejsce co sprawia, że tekst jest postrzępiony tak jak bym użył po prostu

. Strona jest oparta o wordpress. Jakieś sugestie?
0

kolega z gory raczej majaczy niz podsuwa rozwiazanie:p

wspomniane przez Ciebie non breaking space (nbsp), ktore uzyte miedzy wyrazami pokaze spacje, ale nie pozwoli jej zlamac przez co obydwa wyrazy pojda do nowego wiersza. u Ciebie dziala podobnie jak br bo w stylach masz cos powstawaiane co ustawian nbsp tak by wygladalo jak nowy wiersz. sprawdz inspectorem lub daj wycinek tego co generuje przegladarka wraz ze stylami bysmy mogli ci powiedziec co zmienic zeby nbsp wyswietlalo sie prawidlowo

a tutaj przyklad ze uzycie samo w sobie nbsp nie wplywa na odstepy.

http://jsbin.com/medinoretumi/3/edit

0
szalonyfacet napisał(a):

kolega z gory raczej majaczy niz podsuwa rozwiazanie:p

wspomniane przez Ciebie non breaking space (nbsp), ktore uzyte miedzy wyrazami pokaze spacje, ale nie pozwoli jej zlamac przez co obydwa wyrazy pojda do nowego wiersza. u Ciebie dziala podobnie jak br bo w stylach masz cos powstawaiane co ustawian nbsp tak by wygladalo jak nowy wiersz. sprawdz inspectorem lub daj wycinek tego co generuje przegladarka wraz ze stylami bysmy mogli ci powiedziec co zmienic zeby nbsp wyswietlalo sie prawidlowo

a tutaj przyklad ze uzycie samo w sobie nbsp nie wplywa na odstepy.

http://jsbin.com/medinoretumi/3/edit

element.style {
color: #000000;
font-size: 16px;
margin-left: 37%;
text-align: justify;
}
html, body, div, span, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, abbr, address, cite, code, del, dfn, em, img, ins, kbd, q, samp, small, strong, sub, sup, var, b, i, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend, table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td, article, aside, canvas, details, figcaption, figure, footer, header, hgroup, menu, nav, section, summary, time, mark, audio, video {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0;
outline: 0;
font-size: 100%;
vertical-align: baseline;
background: transparent;
}
user agent stylesheetp {
display: block;
-webkit-margin-before: 1em;
-webkit-margin-after: 1em;
-webkit-margin-start: 0px;
-webkit-margin-end: 0px;
}
Pseudo element
::selection {
background: #e0b841;
color: #fff;
text-shadow: none;
}
Inherited from div#aq-block-5879-18.aq-block.aq-block-aq_richtext_block.aq_span12.aq-first.cf
html, body, div, span, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, abbr, address, cite, code, del, dfn, em, img, ins, kbd, q, samp, small, strong, sub, sup, var, b, i, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend, table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td, article, aside, canvas, details, figcaption, figure, footer, header, hgroup, menu, nav, section, summary, time, mark, audio, video {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0;
outline: 0;
font-size: 100%;
vertical-align: baseline;
background: transparent;
}
Inherited from div#103.border-block
html, body, div, span, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, abbr, address, cite, code, del, dfn, em, img, ins, kbd, q, samp, small, strong, sub, sup, var, b, i, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend, table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td, article, aside, canvas, details, figcaption, figure, footer, header, hgroup, menu, nav, section, summary, time, mark, audio, video {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0;
outline: 0;
font-size: 100%;
vertical-align: baseline;
background: transparent;
}
Inherited from div#aq-block-5879-17.aq-block.aq-block-aq_title_border_block.aq_span12.aq-first.cf
html, body, div, span, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, abbr, address, cite, code, del, dfn, em, img, ins, kbd, q, samp, small, strong, sub, sup, var, b, i, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend, table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td, article, aside, canvas, details, figcaption, figure, footer, header, hgroup, menu, nav, section, summary, time, mark, audio, video {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0;
outline: 0;
font-size: 100%;
vertical-align: baseline;
background: transparent;
}
Inherited from div.main.clearfix
.clearfix {
zoom: 1;
}
html, body, div, span, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, abbr, address, cite, code, del, dfn, em, img, ins, kbd, q, samp, small, strong, sub, sup, var, b, i, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend, table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td, article, aside, canvas, details, figcaption, figure, footer, header, hgroup, menu, nav, section, summary, time, mark, audio, video {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0;
outline: 0;
font-size: 100%;
vertical-align: baseline;
background: transparent;
}
Inherited from div.mainwrap
html, body, div, span, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, abbr, address, cite, code, del, dfn, em, img, ins, kbd, q, samp, small, strong, sub, sup, var, b, i, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend, table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td, article, aside, canvas, details, figcaption, figure, footer, header, hgroup, menu, nav, section, summary, time, mark, audio, video {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0;
outline: 0;
font-size: 100%;
vertical-align: baseline;
background: transparent;
}
Inherited from div#aq-block-5879-16.aq-block.aq-block-aq_start_content_block.aq_span12.aq-first.cf
html, body, div, span, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, abbr, address, cite, code, del, dfn, em, img, ins, kbd, q, samp, small, strong, sub, sup, var, b, i, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend, table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td, article, aside, canvas, details, figcaption, figure, footer, header, hgroup, menu, nav, section, summary, time, mark, audio, video {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0;
outline: 0;
font-size: 100%;
vertical-align: baseline;
background: transparent;
}
Inherited from div#aq-template-wrapper-5879.aq-template-wrapper.aq_row
html, body, div, span, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, abbr, address, cite, code, del, dfn, em, img, ins, kbd, q, samp, small, strong, sub, sup, var, b, i, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend, table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td, article, aside, canvas, details, figcaption, figure, footer, header, hgroup, menu, nav, section, summary, time, mark, audio, video {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0;
outline: 0;
font-size: 100%;
vertical-align: baseline;
background: transparent;
}
Inherited from div.usercontent
html, body, div, span, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, abbr, address, cite, code, del, dfn, em, img, ins, kbd, q, samp, small, strong, sub, sup, var, b, i, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend, table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td, article, aside, canvas, details, figcaption, figure, footer, header, hgroup, menu, nav, section, summary, time, mark, audio, video {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0;
outline: 0;
font-size: 100%;
vertical-align: baseline;
background: transparent;
}
Inherited from body.home.page.page-id-5880.page-template.page-template-template-fullwidth-php.logged-in.admin-bar.customize-support
body {
background: #ffffff !important;
color: #ffffff;
font-family: Open Sans, "Helvetica Neue", Arial, Helvetica, Verdana, sans-serif;
font-size: 16px;
font-weight: normal;
line-height: 1.65em;
letter-spacing: normal;
}
body, select, textarea {
color: #999;
}
body {
font-size: small;
letter-spacing: normal;
line-height: 1.65em;
}
html, body, div, span, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, abbr, address, cite, code, del, dfn, em, img, ins, kbd, q, samp, small, strong, sub, sup, var, b, i, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend, table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td, article, aside, canvas, details, figcaption, figure, footer, header, hgroup, menu, nav, section, summary, time, mark, audio, video {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0;
outline: 0;
font-size: 100%;
vertical-align: baseline;
background: transparent;
}
Inherited from html.no-js.csstransforms.csstransforms3d.csstransitions
html, body, div, span, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, abbr, address, cite, code, del, dfn, em, img, ins, kbd, q, samp, small, strong, sub, sup, var, b, i, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend, table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td, article, aside, canvas, details, figcaption, figure, footer, header, hgroup, menu, nav, section, summary, time, mark, audio, video {
margin: 0;
padding: 0;
border: 0;
outline: 0;
font-size: 100%;
vertical-align: baseline;
background: transparent;
}

Mam wrażenie, że wynika to z justowania, które zastosowałem.

edit:

<div id="aq-block-5879-16" class="aq-block aq-block-aq_start_content_block aq_span12 aq-first cf"><div class="mainwrap" style="background:#fff">
<div class="main clearfix">
<div class="content fullwidth">
</div><div id="aq-block-5879-17" class="aq-block aq-block-aq_title_border_block aq_span12 aq-first cf"><div class="border-block" id="103">
<div class="title-block-wrap"><h2 style="color:#0a0a0a" class="titleborderh2">AUTOR</h2></div><div id="aq-block-5879-18" class="aq-block aq-block-aq_richtext_block aq_span12 aq-first cf">
<p style="color: #000000; font-size: 16px; margin-left: 37%; text-align: justify; margin-top: 35px;">Rozgrywki pokerowe dla początkujących graczy nie obejmują zazwyczaj skomplikowanych i wymagających dużej wiedzy oraz szybkich obliczeń związanych z prawdopodobieństwem. Jest to zwykle gra prowadzona jedynie dla rozrywki, a nie w formie sportu lub zakładów pieniężnych. Wielu specjalistów uważa, że to doskonały sposób na oswojenie się z samym pokerem, jego ogólnymi zasadami oraz atmosferą, jaka panuje przy stole.</p>
</div><div id="aq-block-5879-19" class="aq-block aq-block-aq_title_border_block_end aq_span12 aq-first cf"></div></div></div><div id="aq-block-5879-20" class="aq-block aq-block-aq_end_content_block aq_span12 aq-first cf">		</div></div>
					</div></div>

0

Możesz nie zlokalizować błędu po tym co tu wrzuciłem, bo WP bierze style z dziesiątek innych miejsc. Przynajmniej wiem, że to nie wina encji tylko któryś styl ją blokuje, w mojej gestii leży teraz przejrzenie kodu css i sprawdzenie co jest nie tak.

2

powiedz mi co tu jest nie tak:

http://jsbin.com/fibipejaquho/1/edit

zwrot pogrubiony a nie w formie sportu jest nielamliwy

pierwszy paragraf ma wystarczajaco miejsca by sie nie zlamac, za to drugi juz nie i lamie sie tak ze wszystkie wyrazy laduja w drugim wierszu ( i znow nie ma jakies extra przerwy jak twierdzisz wpoprzednich postach). przerwa za to tworzy sie miedzy wyrazami dla i rozrywki w linii powyzej naszej testowej linii. a to dlatgeo przerwa sie tworzy bo justify nie ma miejsca by dolozyc nasz testowy zwrot wiec spycha go nizej a w linii zostaja dwa wyrazy, ktore sie justuja (wyrownuja do obu stron) i miedzy nimi powstaje przerwa.

dalej nie widze blednego dzialania w tym przykladzie.

0

O fajnie, czyli się da. Spróbuje u siebie pokombinować. Powinno się udać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1