Interfejs programu, biblioteka komponentów

0

Witam Wszystkich, przygotowałem moją listę pytań, jak by ktoś mógł rozwiać wątpliwości to będe wdzięczny :)

  1. Komponenty VLC to odpowiednik komponentów MFC ?

  2. .NET to komponenty które w założeniu maja być muli-platformowe?

  3. Czy środowisko CodeBlocks posiada kreator formy? Jak odbywa się tworzenie aplikacji bez takiego kreatora (bez VLC ani MFC)?

  4. Zapewne są jakieś dodatki ułatwiające tworzenie form dla C++ (Qt)? Jakie są warte uwagi?

  5. W aplikacjach konsolowych też można było tworzyć proste interfejsy? Tylko jak to się nazywało (niestety nie pamiętam)

  6. Niekiedy kontrolki mają opcje odrysowywania udostępnioną programiście np. StringGrid -> StringGrid1DrawCell. Co jeśli chciałbym przerysować graficznie np. Formę lub Button?
    Zapewne trzeba nadpisać jakąś dziedziczoną procedurę ale skąd mam wiedzieć jaką. Próbowałem Paint ale nie do końca wyszło to co chciałem (odrysowuje, ale wtórnie).
    6a. Przy wywoływaniu okna OpenGL trzeba było tworzyć ramkę potem okienko i utworzyć kontekst, ale nie chcę opisywać wszystkich zdarzeń, dodatkowo chciałbym mieć możliwość graficznej edycji i wstawiania innych komponentów na dowolnie odrysowanej formie (np. forma widmo lub konturowa).

3
  1. Komponenty VLC to odpowiednik komponentów MFC ?
    Chyba VCL. I nie wiem co rozumiesz przez „odpowiednik”.
  1. .NET to komponenty które w założeniu maja być muli-platformowe?
    .NET to coś znacznie więcej niż tylko „komponenty”, a z ich wieloplatformowością jest tak, że działają na każdej platformie, pod warunkiem że jest to Windows.
  1. Czy środowisko CodeBlocks posiada kreator formy?
    Nie wiem, to chyba łatwo sprawdzić samemu?

Jak odbywa się tworzenie aplikacji bez takiego kreatora (bez VLC ani MFC)?
To bez kreatora czy bez MFC?

  1. Zapewne są jakieś dodatki ułatwiające tworzenie form dla C++ (Qt)?
    Dla Qt jest po pierwsze Qt Creator (pełne IDE) a po drugie Qt Designer (sam kreator form) jeśli chcemy używać Qt pod innym niż Qt Creator IDE.
  1. W aplikacjach konsolowych też można było tworzyć proste interfejsy?
    Nawet całkiem nieproste.

Tylko jak to się nazywało (niestety nie pamiętam)
Różnie się nazywało, istnieje np. biblioteka ncurses, dość prymitywna.

Co jeśli chciałbym przerysować graficznie np. Formę lub Button?
Zadaj konkretne pytanie, w osobnym wątku, dotyczące określonego systemu, języka programowania i biblioteki.

Przy wywoływaniu okna OpenGL trzeba było tworzyć ramkę potem okienko i utworzyć kontekst, ale nie chcę opisywać wszystkich zdarzeń
Jak wyżej: zadaj konkretne pytanie, w osobnym wątku forum, w odpowiednim dziale, podaj kod jaki masz. Jeden problem na raz.

0

Chyba się wyjątkowo zle zrozumieliśmy, albo byleś wyjątkowo nie wyrozumiały.

0

No to może ja spróbuję ;-)
Ale do tej pory byłeś raczej niewdzięczny...

maxiu1989 napisał(a):

Witam Wszystkich, przygotowałem moją listę pytań, jak by ktoś mógł rozwiać wątpliwości to będe wdzięczny :)

  1. Komponenty VLC to odpowiednik komponentów MFC ?

Generalnie tak, ale VCL jest dużo bardziej wygodniejsze i łatwiejsze w używaniu.
Poza tym jest od groma dodatkowych komponentów, zarówno wizualnych jak i niewizualnych...
BTW - nie ma czegoś takiego jak VLC, jest VCL czyli Visual component Library.

  1. .NET to komponenty które w założeniu maja być muli-platformowe?

.NET to .NET, a nie tylko jakieś komponenty. To całe środowisko programowania w maszynie wirtualnej od MS.
Naprawdę, napisano cale tysiące ton na ten temat - wystarczy poszukać...
A z tą wieloprogramowością to jest rożnie - na różnych systemach od MS .NET jest dostępny, w różnych wersjach i z różnymi możliwościami.
Na innych systemach, np. Linux, coś tam jest - np. MONO.

  1. Czy środowisko CodeBlocks posiada kreator formy? Jak odbywa się tworzenie aplikacji bez takiego kreatora (bez VLC ani MFC)?

Chodzi Ci o Code::Blocks? Ściągnij, zainstaluj i zobacz.
Ale generalnie - od wersji 13.12 posiada coś co zwie się wxSmith i jest to wizualny edytor GUI oparty na wxWidgts.
Ale do Delphi to on się ma jak daleki kuzyn z Kirgistanu... czy innego końca świata.

  1. Zapewne są jakieś dodatki ułatwiające tworzenie form dla C++ (Qt)? Jakie są warte uwagi?

Znam tylko jeden do Code::Blocks.

  1. W aplikacjach konsolowych też można było tworzyć proste interfejsy? Tylko jak to się nazywało (niestety nie pamiętam)

Ale w którym IDE?
W Delphi - nie można. Kiedyś była taka biblioteka do TurboPascala o nazwie TurboVision; ktos mi ostatnoi mówił, że to gdzieś tam żyje rozwijane przez pasjonatów - ale nie wiem.

  1. Niekiedy kontrolki mają opcje odrysowywania udostępnioną programiście np. StringGrid -> StringGrid1DrawCell. Co jeśli chciałbym przerysować graficznie np. Formę lub Button?
    Zapewne trzeba nadpisać jakąś dziedziczoną procedurę ale skąd mam wiedzieć jaką. Próbowałem Paint ale nie do końca wyszło to co chciałem (odrysowuje, ale wtórnie).

No cóż... robisz to po prostu niewłaściwie i takie efekty.

6a. Przy wywoływaniu okna OpenGL trzeba było tworzyć ramkę potem okienko i utworzyć kontekst, ale nie chcę opisywać wszystkich zdarzeń, dodatkowo chciałbym mieć możliwość graficznej edycji i wstawiania innych komponentów na dowolnie odrysowanej formie (np. forma widmo lub konturowa).

Nie ma pojęcia o czym piszesz...

0

Moje pytania były ogólne więc oczekiwałem luźnej, ogólnej odpowiedzi bazującej głównie na waszym doświadczeniu. Pytania wynikały z tego że nie bardzo rozumiałem kilka pojęć i wasze wskazówki miały mnie ukierunkować na właściwą drogę co by nie błądzić i wiedzieć czego szukać. Zgadzam się że były może nie co za bardzo ogólne (postaram się to zmienić). Jednak takie odpowiedzi jak :
"Chyba VCL. I nie wiem co rozumiesz przez „odpowiednik”." , "To bez kreatora czy bez MFC?", "Nie wiem, to chyba łatwo sprawdzić samemu?", było mi przykro czytać.

  • VCL/VLC = zwykła literówka

  • Historia z pytaniem dotyczącym C::B jest taka, że pracowałem jakiś czas na Delphi 7, XE2 i VisualStudio i potem zacząłem czytać o środowiskach C++ nieco więcej. W pewnym kursie podano właśnie C::B. Zainstalowałem żeby sprawdzić i kompletnie nie wiedziałem co z tym fantem zrobić. Nie było komponentów gołe środowisko. Nie wiem czy to się gdzieś włączało czy można było pobrać czy to się osobno pisze formę i kod programu czy samodzielnie rysuje każdy komponent. Poczułem się zdezorientowany. Stąd moje pytanie czy w C::B po prostu nie ma nic na wzór VCL ani MFC (o ile zgodzicie się ze MFC od Microsoftu i VCL od Borlanda mogą być odpowiednikiem) i w takim razie jak w takim środowisku odnajduje się doświadczony programista. Sprawdziłem, ale cholera wie, może to po prostu jest gdzieś ukryte - skąd mam wiedzieć.

  • Ostatnie pytanie zadam w innym temacie, ale generalnie chodziło o to że gdy automatyczne jest tworzona forma ma domyślny wygląd tzn. belkę i canvas w środku o kolorze np. szarym. Ja chcę wywalić domyślne rysowanie i sprawić tak żeby canvas nie był szary, a aby był niewidoczny. Efekt podobny można uzyskać gdy się wywołuje okno np. pod openGL. Tworzy się ramkę i środek jest przeźroczysty. Natomiast nie mam problemu w OpenGL'em, to tylko taki przykład był o co mi chodzi i co chce mniej więcej osiągnąć.

Mimo wszystko dziękuję za odpowiedzi i postaram się podsumować:

  1. VCL~MFC
  2. I tak i nie, jak jest implementacja VM.NET na urządzeniu to zadziała.
  3. Nie posiadało, ale już posiada. I jest to wxSmith - które widziałem, ale nie wiedziałem do czego to jest :)
  4. W C++ można użyć Qt Designer, wxSmith, GTK, WinApi. Albo używać pakietu Qt razem z IDE.
  5. TurboVision, NCurses, tak to chyba chodziło o TurboPascala, nie wiedziałem że IDE ma tutaj jakieś znaczenie.

Za życzliwe odpowiedzi zawsze jestem wdzięczny.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1