Ustawienie scrollview procentowej wysokości w Eclipse

0

Jak mogę nadać wysokość w procentach ScrollViewowi? Bo wpisanie wysokości jako wypełnienie całego ekranu lub podanie 200dp mi nie wystarcza, chcę by ScrollView tylko sięgał do np. 80% wysokości całego ekranu, jak to zrobić? (czyli pod ScrollViewem ma być 20% pustego, wolnego miejsca)

myślałem, że to największe forum programistyczne w Polsce i ktoś będzie potrafił odpowiedzieć na tak banalne pytanie (banalne dla was, czyli tych, którzy w eclipse piszą dłużej niż tydzień, miesiąc), a mimo to na razie zero odpowiedzi :( Dlatego raz jeszcze zwracam się z prośbą o pomoc.

1

@jaktozrobic - bądź tak łaskaw poczekać, bo ludzie mają też swoje życie, tym bardziej wiedząc jaki dziś dzień tygodnia; Po drugie nie Ty jeden potrzebujesz na tym forum pomocy;

Więc czekaj cierpliwie - w końcu doczekasz się nie jednej odpowiedzi.

0

Jeszcze jeden taki "bump" i pożegnasz się z "największym forum programistycznym w Polsce" za brak kultury i nie stosowanie sie do regulaminu. Nikt tu nikomu nie płaci za pisanie postów. Skoro nikt nie chce ci odpowiedzieć to może problem jest po twojej stronie? Ja na przykład w eclipse pisałem dość długi czas, ale zupełnie nie rozumiem o co pytasz. Szczególnie że w tagach widzę "java" więc spodziewałbym się o pytanie związane z javą (np. konfiguracja JDK w eclipse).
Podsumowując:

  • źle otagowałeś temat
  • słabo opisałeś swój problem (może np. screenshot byłby na miejscu? i informacja jak próbowałeś to ustawić)
  • i do tego śmiesz robić jakieś wyrzuty, bo po godzinie, w sobotę wieczorem, kiedy normalni ludzie sączą piwo ze znajomymi, nikt ci nie odpowiedział
    Brak mi słów.
1

Po kilkugodzinnej analizie tego postu, konsultacjami z wybitnymi specjalistami - doszedłem to wniosku że temu mało rozgarniętemu użytkownikowi internetu chodzi o http://developer.android.com/reference/android/widget/ScrollView.html

Odnośnie pytania, jeżeli zgadłem o co ci chodzi - to musisz scrollview wrzucić w jakiś kontener(i robisz mu fill_parent).

1

sam nie wiesz nawet o co pytasz
Eclipse to środowisko programistyczne
Pytasz o tworzenie layoutów w .xml na androida - równie dobrze mógłbyś to robić w notatniku. Czy wtedy zadałbyś pytanie "Jak ustawić procentową wysokość w notatniku?" ?!

Ustawienie procentowe uzyskuje się przez nadanie android:layout_weight
Jeżeli nadasz jednemu elementowi weight na 2 a drugiemu na 8 to w sumie pierwszy element zajmie 2/10 przestrzeni a drugi 8/10 - czyli Twoje 20% i 80%
Możesz traktować layout_weight jako procenty i wpisywać tam od razu "80", jeżeli zadbasz o to żeby wagi sumowały się do 100

0

@Shalom źle mnie zrozumiałeś

@niezdecydowany w tytule jest nazwa ScrollView więc wiadomo, że o to chodzi. W kontener wrzucić tak? Czyli w LinearLayout mogę wrzucić?

@xxxvbsadg tak, o takie procentowe rozłożenie mi chodziło, jednak próbuję to zrobić i nie udaje mi się. Czy android:layout_weight można użyć w pliku xml głównym, czy trzeba osobny plik XML stworzyć specjalnie do tego? I wtedy android:layout_height ustawić na coś, czy wywalić tę linię całkowicie z obu layoutów?

I wam (dwóm ostatnim użytkownikom) dziękuję za pomoc, jednak nadal jej potrzebuję i muszę was poprosić byście spróbowali odpisać coś.
Dorzucam tu screena z ułożenia layoutów:

user image

Jak widać kolejno:

  • RelativeLayout to domyślnie stworzony przy projekcie więc wrzuciłem do niego dwa LinearLayouty ustawione na vertical. Do pierwszego Linearnego wrzuciłem ScrollView, a do drugiego buttona. Nazwałem oba Linearne layouty nazwami: poczatek, koniec, by było wam łatwiej.

Początkowo próbowałem ustawić android:layout_below="@+id/poczatek" layoutowi "koniec", tak by był pod layoutem o nazwie "poczatek" i nie działa, layout "koniec" jest niewidoczny na tej formatce, nawet jak odpalę w emulatorze program to go nie ma.
No to próbowałem waszych rad i też nic się nie udaje. Jedynie gdy layoutowi "poczatek" ustawie na sztywno android:layout_height="200dp" to wtedy jest tak jak powinno być, scroll na górze, a na dole to drugie z buttonem, jednak nie chcę 200dp, bo to za mało, jak mam odpalać ten progrma na różnych rozdzielczościach, gdzie na jednym telefonie rozdzielka może mieć wysokość 400 pixeli, a inna 1080 to wtedy te 200dp będzie mało więc wolę by scroll zajmował np. 80% wysokości na ekranie.

Co więc robię źle?

dodanie podglądu obrazka w poście - furious programming

0
jaktozrobic napisał(a):

Czy android:layout_weight można użyć w pliku xml głównym, czy trzeba osobny plik XML stworzyć specjalnie do tego? I wtedy android:layout_height ustawić na coś, czy wywalić tę linię całkowicie z obu layoutów?

można użyć w głównym, ale kontenerem nadrzędnym musi być LinearLayout
layout_height możesz ustawić na 0dp w takim przypadku, wywalenie prawdopodobnie spowoduje że IDE będzie rzucało warningiem

Nie działa prawdopodobnie dlatego że masz ustawiony RelativeLayout

0

aha, to dlaczego. Ustawiłem teraz główny layout z relatywnego na vertical i w GUI wygląda w końcu tak jak należy. Chyba będzie działać świetnie już. Nie wiedziałem, że typ layoutów ma aż tak ogromne znaczenie. Odpalę emulator zaraz i zobaczę wszystko, raczej będzie super już. BARDZO WAM DZIĘKUJĘ, ŻE MI POMOGLIŚCIE, obyście wygrali w lotto chociaż tysiaka. Jakbym miał jeszcze jakiś problem to dam znać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1