Wdrażanie aplikacji asp.net

0

Witam, zakończyłem pracę nad moją aplikacją internetową w asp.net 4.5 mvc 5. Chciałbym teraz ją publikować na serwerze dedykowanym, na którym jest zainstalowany system Windows Server 2012. Mam tam IIS ale co dalej to nie mam pojęcia. Mógłby ktoś podpowiedzieć, ew. podrzucić linkiem?

0

Jeśli nie chcesz użyć Publish z Visual Studio, to po prostu skopiuj pliki.

0

zrobiłem według tego http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh831475.aspx i jak próbuje na nowej czystej aplikacji to działa, gorzej z tą moją i na pewno chodzi o bazę danych
W IIS mam teraz tą bazę danych swoją utworzyć?

0
kaliiii napisał(a):

W IIS mam teraz tą bazę danych swoją utworzyć?

Jeśli potrafisz stworzyć bazę w IIS, to to zrób. :D

A tak na serio - bazę utworzyć możesz w MSSQL Management Studio. Masz tam w ogóle SQL Server zainstalowany?

0

Nie mam, ale zainstaluje, jakaś preferowana wersja?

SQL Server 2014 Management Studio Express 64 Bit
tylko to pobrać?

usunięcie cytowania całego poprzedniego posta - furious programming

0

A skąd my mamy wiedzieć, której wersji SQL Server używasz?

0
somekind napisał(a):

A skąd my mamy wiedzieć, której wersji SQL Server używasz?

Data Source=(LocalDb)\v11.0;AttachDbFilename="xx.mdf";Initial Catalog=maturaDb;Integrated Security=True

.NET Framework Data Provider for SQL Server

Nie może ktoś normalnie krok po kroku wytłumaczyć jak to zrobić, bo naprawdę nie mam pojęcia :/

0

Zadaj normalne pytanie, to otrzymasz normalną odpowiedź.

To, jakiej wersji SQL Servera potrzebujesz na serwerze po części zależy od tego, jaki masz zainstalowany na swoim komputerze, ale też od Twoich potrzeb odnośnie wydajności, pojemności i funkcjonalności.

Np., jeśli to ma być tylko prosta mała baza (< 10GB) bez specyficznych funkcji i wystarczy Ci wykorzystanie jednego rdzenia procesora i 1 GB RAM, to wystarczy Ci wersja Express. Jeśli potrzebujesz wykonywać cyklicznie jakieś zadania, to musisz mieć Agenta, więc minimum wersję Web. Jeśli planujesz przechowywać więcej niż 500PB danych, to wersja Standard jest dla Ciebie. A jeśli potrzebujesz wydajnego śledzenia zmian w danych, to Enterprise.

0

Na dedyku w Sql Managment Studio mam stworzyć tą swoją bazę od nowa czy jest możliwość na zasadzie eksportu i importu?

0

Możesz np. zrobić backup swojej lokalnej bazy, a potem restore na serwerze docelowym. Możesz też użyć funkcji Tasks -> Generate Scripts. Wszystko to wykonasz za pomocą Management Studio u siebie lokalnie.

0

Ok, utworzyłem w Managment Studio na serwerze bazę danych. Teraz co zrobić, żeby aplikacja się z nią łączyła? Wystarczy zmienić tylko w Web.config? Jeżeli tak to na co dokładnie?

0

No jeśli aplikacja i baza danych są na tej samej maszynie, to na coś w rodzaju "Data Source=.;Database=NazwaBazy;Integrated Security=True;" albo "Data Source=.;Database=NazwaBazy;User ID=NazwaUsera; Password=Hasło"

0

Spróbowałem to pierwsze to wywala mi komunikat: "The system cannot find the file specified"
W przypadku drugiej opcji, to User ID i password mają być to dane do jakiegoś konta w Sql Managment?

0

Tak, User ID wskazuje na login, który ma usera i odpowiednie uprawnienia w danej bazie.

Naucz się najpierw uruchamiać bazę danych lokalnie, potem się bierz za wdrożenia.

0

W tym wypadku zależało mi, żeby to po prostu zrobić, ale się w końcu udało. Za wszelką pomoc dziękuje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1