Wątek przeniesiony 2014-08-07 10:33 z C# i .NET przez Ktos.

Jak pobrać nazwę katalogu w WPF?

0

Witam!
Jak pobrać nazwę katalogu w WPF? Chodzi mi o otworzenie okienka (takie które otwiera się np. po kliknięciu otwórz w Wordzie), po otworzeniu tego okienka kliknięcie na dany katalog a po kliknięciu OK zwraca mi ścieżkę tego zaznaczonego pliku (np. do string).
Jak coś takiego zrobić?

0

Myślę że najlepiej najpierw nauczyć się obsługi google...bo widać że nawet tego nie zrobiłeś...
http://stackoverflow.com/questions/10315188/open-file-dialog-and-select-a-file-using-wpf-controls-and-c-sharp

0

Działa lecz nie tak jak bym chciał; tzn. ja chcę tylko ścieżkę folderu NIE PLIKU.
Jak to zrobić?

0
dziwny_programista napisał(a):

Działa lecz nie tak jak bym chciał; tzn. ja chcę tylko ścieżkę folderu NIE PLIKU.
Jak to zrobić?

Pewny już jesteś?

dziwny_programista napisał(a):

po otworzeniu tego okienka kliknięcie na dany katalog a po kliknięciu OK zwraca mi ścieżkę tego zaznaczonego **pliku **(np. do string).

No, ale masz http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.windows.forms.folderbrowserdialog.aspx (wiem, że to w .Forms, ale się nie przejmuj). Możesz ewentualnie skorzystać z google i znaleźć takie rozwiązanie: http://stackoverflow.com/questions/4007882/select-folder-dialog-wpf/17712949#17712949

0

No właśnie nie działa, chodzi mi o wskazanie folderu przez użytkownika (oprócz ręcznego wpisywania) i pobieranie ścieżki do tego folderu.

0

Nie działa dokładnie to:

If you work in WPF you have to add the reference to System.Windows.Forms.

using System.Windows.Forms; 

błąd:

using System.Windows.Forms;

dodanie znacznika <code> - furious programming

0

błąd:

Error 2 The type or namespace name 'Forms' does not exist in the namespace 'System.Windows' (are you missing an assembly reference?) C:\Users\Ja\AppData\Local\Temporary Projects\WpfApplication1\MainWindow.xaml.cs 14 22 WpfApplication1

dodanie znacznika <code> - furious programming

0

are you missing an assembly reference?

0

W Solution Explorer ppm na References -> Add Reference -> Zakładka Assemblies lub chyba .Net na starszych wersjach VS, tam szukasz using System.Windows.Forms i dodajesz.

0

Da mi ktoś kod gotowiec?
Chodzi mi o to aby działał on na WPF.
Łatwiej będzie ponieważ ja go przeanalizuję i więcej z tego "wyniosę".

2

Daj ogloszenie w dziale "Ogloszenia drobne" i podaj proponowaną kwotę w złotówkach

0
dam1an napisał(a):

W Solution Explorer ppm na References -> Add Reference -> Zakładka Assemblies lub chyba .Net na starszych wersjach VS, tam szukasz using System.Windows.Forms i dodajesz.

Ooops nie wiedziałem tego.

Zrobiłem jak powiedziałeś lecz wyskakuje jeszcze jeden błąd w linijce:

string[] files = Directory.GetFiles(fbd.SelectedPath); 

błąd:

Error 1 The name 'Directory' does not exist in the current context C:\Users\Ja\AppData\Local\Temporary Projects\WpfApplication1\MainWindow.xaml.cs 31 30 WpfApplication1

0

Zapewne brakuje Ci using System.IO na początku pliku.

Naukę programowania zaczyna się od aplikacji konsolowych, a nie graficznych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1