Pomysł na program w Ruby

0

To jest mój pierwszy post na forum - Witam Wszystkich! :)

Mam solidne podstawy z Javy/C++ na poziomie dziedziczenia, generyków, wyjątków itp, ale w żadnym z nich nie napisałem jeszcze nigdy większego projektu. Ostatnio zacząłem się uczyć Rubiego(oprócz tego równolegle Java) i bardzo mi odpowiada, dlatego chciałbym w nim napisać coś większego, ale nie mam pomysłu co to mogłoby być. Wiem, że ruby to przede wszystkim railsy, ale póki co nie chcę się ich uczyć.

Proszę o jakieś pomysły co mógłbym napisać i wskazówki co do nauki ruby. A przede wszystkim pytanie: opłaca się go uczyć czy może lepiej się wziąć się pythona(przynajmniej pod względem samej składni ruby o wiele bardziej mi się podoba)?

0

Ucz się tego co Ci się podoba. Ruby jest dla Ciebie ok, to po co ruszać Pythona? Anyway - tak, "opłaca się" jak już dojdziesz do sensownego poziomu i nie przestaniesz się rozwijać.

0

Ostatnio zacząłem się uczyć Rubiego(oprócz tego równolegle Java) i bardzo mi odpowiada, dlatego chciałbym w nim napisać coś większego, ale nie mam pomysłu co to mogłoby być.

Użyj kreatywności i wymyśl sobie program do napisania; Każdy wymyśla sobie to, co mu jest potrzebne lub to, co zawsze chciał napisać; Tobie na pewno przydałoby się jakieś narzędzie lub coś zawsze chciałeś napisać - pomyśl o tym; Wiele osób zadawało to pytanie, więc zobacz w sieci do takich wątków i przeczytaj do nich odpowiedzi;

A przede wszystkim pytanie: opłaca się go uczyć czy może lepiej się wziąć się pythona(przynajmniej pod względem samej składni ruby o wiele bardziej mi się podoba)?

Najpierw zapoznaj się z tymi językami - poczytaj coś o nich, dowiedz się jakie jest ich przeznaczenie, jak wygląda ich składnia itd.; Opłaca się oczyć obu języków, pytanie tylko - dlaczego chcesz się ich uczyć? Dla hobby/rozrywki, czy wiążesz z nimi przyszłość?

Programowania nie uczy się "bo tak robi sąsiad" - albo chcesz pracować na stanowisku programisty, albo traktujesz to jako dodatkowe zajęcie; W obu przypadkach sam musisz wybrać język;

Naucz się któregokolwiek solidnie - dużo więcej, niż tylko podstawy; IMHO lepiej znać kilka języków bardzo dobrze, niż tylko podstawy 30 języków.

0

Naucz się któregokolwiek solidnie - dużo więcej, niż tylko podstawy; IMHO lepiej znać kilka języków bardzo dobrze, niż tylko podstawy 30 języków.

Uczę się javy. ;)

Najpierw zapoznaj się z tymi językami - poczytaj coś o nich, dowiedz się jakie jest ich przeznaczenie, jak wygląda ich składnia itd.; Opłaca się oczyć obu języków, pytanie tylko - dlaczego chcesz się ich uczyć? Dla hobby/rozrywki, czy wiążesz z nimi przyszłość?

Ruby po prostu mi się podoba przez swój minimalizm i czytelność kodu. Chcę się tego uczyć dla siebie, ale studiuję informatykę, więc fajnie by było gdyby mi się to też przydało do pracy. A przeglądając internet wydaje mi się, że Ruby nie jest używany prawie do niczego oprócz Rails, chociaż chciałbym być w błędzie. :/

0

Ruby to w dużej mierze skrypty, podobnie jak Python. Ale nie odrzucałbym railsów - język często potrzebuje bibliotek czy frameworków. Ruby z bibliotekami też dużo zrobi, ale trzeba te liby poznać.
Porównując do Twojego tekstu (który mi się bardzo spodobał) - równie dobrze można napisać, że Pythona to tylko do Django się używa :D

0

Niestety Ruby to tylko Rails, bo nie znajdziesz dla nich innych zastosowań jak:

  • administracja systemami (Puppet, Chef)
  • tworzenie języków (GolfScript, Sass/SCSS, CoffeeScript był początkowo w Rubym)
  • narzędzia (hub, t, dotenv, Rake, Foreman, fpm, Cheatly, Capistrano, Vagrant)
  • przetwarzanie tekstu (przykładowo AWK ~ ruby -ane)
  • bezpieczeństwo (MetaSploit)
  • testy (Cucumber, którego można używać też do testowania aplikacji nie napisanych w Rubim)
  • etc. (https://www.ruby-lang.org/en/documentation/success-stories/)
0

Cześć, witam wszystkich. Jestem tu nowy.

winerfresh napisał(a):

Niestety Ruby to tylko Rails, bo nie znajdziesz dla nich innych zastosowań

No, nie tylko RoR, bo Ruby ma też i inne zastosowania, np. https://www.ruby-lang.org/en/documentation/success-stories/
RoR może i jest wiodącym zastosowaniem tego języka, ale z pewnością nie jedynym.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1