Lazarus na Fedorze 20. Jak uruchomić aplikację konsolową. Konsola się nie wyświetla.

0

Niedawno zacząłem bawić się linuksem i zainstalowałem sobie na VMce Fedore 20. Zainstalowałem tam lazarusa i niby wszystko śmiga. Tylko mam jeden problem.

Napisałem standardowy hello world:

 
program HelloWorld;

begin
  Writeln('Hello World!');
  Readln;
end.

I program niby się skompilował i uruchomił, ale nie wyskoczyło żadne okno konsoli czy terminala z napisem Hello World.

Co zrobić by takie okienko się pojawiało?

0

Uruchamiasz z poziomu IDE czy z jakiegoś narzędzia do przeglądania plików typu Dolphin?
Z IDE powinno działać bez problemu - pojawia się dodatkowe okno.

Jeśli z Dolphina to zgaduje że jednak program się nie uruchomił.

Uruchom w konsoli w ten sposób:

./mojprogram

Jeśli Cię opluje że nie wykonywalny to uruchom:

chmod ug+rx mojprogram

Jeśli napisze inny komunikat to go tu podaj.

0

No napisałem program i nacisnąłem F9. W komunikatach wyskoczyło kompilacja linkowanie itp i potem niby się uruchomił ale żadne okno nie wyskoczyło. Przeszedłem do folderu gdzie był skompilowany program i go odpaliłem ale też nic nie wyskoczyło próbowałem także przez terminal ale pisało że nie rozpoznano nazwy (czy coś w tym stylu) mimo, że najpierw przeszedłem do folderu z programem.

Odnośnie linuksa to jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę i dopiero się uczę obsługi i programowania na ten system.

Nie wiem czy to coś pomoże ale zawsze jakaś informacja: Mam Fedore 20 ze środowiskiem GNOME.

@vpiotr Ok. Twoja Propozycja ./mojprogram pomogła i w terminalu wyświetliło się to Hello World. Jednak bardzo przydatna była by opcja, uruchamiania terminalu przy naciśnięciu F9 w Lazarusie bym mógł na bieżąco testować napisany program. Wiesz może jak pomóc?

1

Poczyniłem pewien postęp i znalazłem takie cudo Uruchom->Parametry uruchamiania->Użyj programu ładującego a tam wpisałem, a właściwie wybrałem to co było dostępne:

/usr/bin/gnome-terminal -t 'Lazarus Run Output' -e '$(LazarusDir)/tools/runwait.sh $(TargetCmdLine)'
i terminal się wyświetla a w nim działa program :)

Jedyna wada to taka, że foldery w ścieżce dostępu nie mogą zawierać spacji.

0

Jedyna wada to taka, że foldery w ścieżce dostępu nie mogą zawierać spacji.

Spróbuj ścieżkę objąć w jakieś znaki - apostrofu lub cudzysłowu; Pod Windows, jeśli ścieżka zawiera białe znaki, wystarczy objąć ją w znaki cudzysłowu i nie będzie problemu z jej poprawnym przeparsowaniem; Nie znam się na Unikach, ale takie coś powinno istnieć także na tych systemach.

0

Istnieje. I chętnie by to zrobił. Ale które jest tą ścieżką? :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1