Wybór opcji pokazywania pojazdów według ustawionych filtrów

0

Witam, chciałbym zasięgnąć porady na temat pewnej rzeczy.

Chciałbym zrobić stronę na której można kupić auto. I potencjalny kupiec może wybrać jaka ma to być marka pojazdu i jaki ma być kolor. Wszystko niby ładnie pięknie ale jak ja mam to zrobić żeby mi się to wyświetlało? Ktoś zaznacza np. "Audi" koloru "Czerwony" klika "pokaż auta" i żeby się wyświetliła podstrona którą ja ręcznie zrobiłem w html/php chodzi mi o to żeby wszystko opierało się na plikach i żebym nie musiał się bawić z bazą danych.

Na tej stronie można zobaczyć mniej więcej zarys tego o co mi chodzi www.harbor.pl

kod całego formularza:

    <form action="/pojazdy" method="POST">

    ///TUTAJ ZA BARDZO NIE WIEM JAK TO CHODZI, ALE TAK BYŁO W ORYGINALNYM KODZIE///
    <input type="hidden" name="pojazdy[_csrf_token]" value="1c5773641fb3339940e3c46c49d408c1" id="program__csrf_token" />


    <b><label for="pojazdy_car_id">Wybierz pojazd:</label></b><br>
    <select name="pojazdy[car_id]" id="pojazdy_car_id">
    <option value="" selected="selected"> ->Wybierz pojazd</option>
    <option value="1">Audi
    </option>
    <option value="4">Ford
    </option>
    <option value="3">Opel
    </option>
    <option value="2">Fiat
    </option>
    </select><br><br>

    <b><label for="pojazdy_kolor">Kolor:</label></b><br>
    <select name="pojazdy[kolor]" id="pojazdy_kolor">
    <option value="0">czarny</option>
    <option value="1">czerwony</option>
    <option value="2">zielony</option>
    <option value="3">niebieski</option>
    </select><br><br>


    <input type=submit name=pokaz value="Pokaż pojazd" class=t1 style="background: red; color: #ffffff">
    </form>

Szukając informacji na temat List rozwijalnych, Wybór opcji, lista opcji itd. znalazłem tylko informacje na temat jak zrobić opcje wyboru ale jak cały skrypt chodzi już nie...
Kod html zapożyczyłem z innej strony i go trochę przerobiłem ,wklejając marki pojazdów oraz kolory

Nie znam natomiast skryptu php ponieważ jak wiadomo jest on nieczytelny z poziomu przeglądarki.
Dla kogoś kto się zna to pewnie nie problem dopisać sobie taki kod.Dla mnie to męczarnia.
Ze zwykłym formularzem nie mam problemu bo tam jest tylko "wysyłka" pod konkretny adres i tyle ale tutaj trzeba "oddać" wybraną informację.


Chciałbym żeby ten skrypt chodził na plikach i żeby był zrobiony metodą prostą , może ktoś zna jakieś gotowe rozwiązania albo wie coś ciekawego na ten temat.
Proszę o pomoc

aha, no i jeszcze zapomniałem dodać że najlepiej żeby to co się wyświetliło (czyli moja wcześniej, ręcznie zrobiona strona html lub część kodu) wyświetlało się poniżej formularza, bez przeładowania strony. Ale jeżeli się nieda to trudno... przebiduje jakoś.

0
kaksejozde napisał(a):

aha, no i jeszcze zapomniałem dodać że najlepiej żeby to co się wyświetliło (czyli moja wcześniej, ręcznie zrobiona strona html lub część kodu) wyświetlało się poniżej formularza, bez przeładowania strony. Ale jeżeli się nieda to trudno... przebiduje jakoś.

Oczywiście, że się da.
Potrzebujemy:

  1. HTML
  2. JavaScript + jQuery
  3. AJAX
  4. PHP

Najpierw w HTML tworzysz swoje formularze i guzik. Następnie używając skryptu w jQuery obsługujesz kliknięcie w guzik(http://www.w3schools.com/JQuery/event_click.asp) i w nim pobierasz z formularzy jaki kupiec chce samochód i jaką markę (http://www.w3schools.com/jquery/html_val.asp). Teraz już tylko używając AJAX'a przesyłasz te dane do skryptu w PHP(http://www.w3schools.com/ajax/default.ASP). Tam z kolei z bazy bądź tabelki wybierasz elementy wg. wybranego przez kupca filtra i zwracasz na przykład w postaci ciągu kolejnych samochodów, lub jeśli chcesz wyświetlić nieco więcej danych, to polecam ci JSON(http://www.w3schools.com/json/). Dodatkowo, zamiast czystego JS do obsługi AJAX'a sugeruję użyć http://api.jquery.com/jquery.ajax/, aczkolwiek w przypadku JSON'a lepiej działało mi JS (http://www.w3schools.com/json/json_eval.asp). Ot cała filozofia, dane z serwera to już chyba nie problem ładnie wyświetlić. Może to wyglądać obszernie, ale tak na prawdę to góra godzinka pisania, jeśli nie masz wprawy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1