Przekazywanie danych między formami

2014-06-27 12:52

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Witam, czy przekazywanie danych między Formami w ich konstruktorze to dobra metoda czy są jakieś lepsze ? Oczywiście mowa o c#.

Pozostało 580 znaków

Spejson
2014-06-27 12:56
Spejson
0

Może zrobić te dane statyczne?

Pozostało 580 znaków

2014-06-27 16:54

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 5 godzin temu

1

Możesz w konstruktorze, możesz w evencie...

Pozostało 580 znaków

2014-06-27 18:56

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 11 miesięcy temu

0

Możesz zrobić w formie1 np

public int zmienna;

a w formie2 zrobić Form1 frm1 = new Form1();
void metoda()
{
int jakasZmienna = frm1.zmienna;
}

edytowany 1x, ostatnio: Adamek161, 2014-06-28 10:22
Edytuj swoje posty, zamiast usuwać i dodawać nowe; - furious programming 2014-06-27 19:21
I jak to ma działać skoro w form2 tworzysz nową instancje form1? - dam1an 2014-06-27 19:28
No tworze instancje po to, żeby dostać się do zmiennej z formy1. Ja tak robię i działa bez problemu. - Adamek161 2014-06-28 10:22
Bo w drugiej formie dostajesz tylko wartość początkową, jeśli gdzieś w form1 np w handlerze buttona zrobisz zmienna=123; to tej zmiany nie będzie w nowej instancji. W ogóle po co tworzyć trzecie okno? I tak btw zamiast public int zmienna; powinno być public int Zmienna {get;set;} - dam1an 2014-06-28 11:28
Przenieście dyskusję na temat do postów! - furious programming 2014-06-28 14:19

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0