Funkcja length() i size() źle zlicza znaki

0

Moje pytanie brzmi dlaczego metoda size() i length() zlicza znaki tylko do 10-ciu?
Piszę program o treści "Napisz program sumujący cyfry zadanej liczby. Proces sumowania powtarzamy aż do momentu otrzymania liczby jednocyfrowej."
wszystko działa oprócz wyliczania liczby znaków przekraczającej 10 znaków.

0
int sum(string a) {
	if(a.size()==1) return a[0]-'0';
	else return sum(to_string(accumulate(a.begin(),a.end(),0,[](int acc,char l){return acc+=l-'0';})));
}

http://ideone.com/iIHB0B

0

nie ma jakiegoś prostszego sposobu? Bo nie bardzo rozumiem ten kod.

0

Czego konkretnie nie rozumiesz?

0

Może lepiej umieszczę swój kod, jak ja próbowałem to zrobić:

#include<iostream>
#include<conio.h>
#include<sstream>
#include<cstring>
#include<string>
using namespace std;
ostringstream os;
string cyfra;
int main(){
	cout<<"Podaj liczbe: ";
	int iLiczba;
	cin>>iLiczba;
	int wynik;
	do{
	wynik=0;
	os<<iLiczba;
	iLiczba=0;
	cyfra=os.str();
	os.str("");
	cout<<"dlugosc: "<<cyfra.size();
	getch();
	for(int i=0; i<cyfra.size(); i++){
		iLiczba=iLiczba+(cyfra[i]-48);
	}
	cyfra.clear();
	cout<<endl<<"iLiczba: "<<iLiczba<<endl;
	}
	while(iLiczba>9);
	cout<<"iLiczba"<<iLiczba;
	getch();
	return 0;
}
0

Nie lepiej tak?

 int value,sum=0;
  cin>>value;
    while(value) {
      sum+=value%10;
      value/=10;
       }
   cout<<sum; 
0

O co chodzi np. z tą linijką:

if(a.size()==1) return a[0]-'0';

jeżeli rozmiar zmiennej a jest równy 1 to zwróć pierwszy element tablicy a minus znak 0?
trzecia linijka to akurat z mojej niewiedzy.

0

Hm. Myslalem, ze accumulate nie rozumiesz czy lambdy, ale to to dla mnie kompletny szok. Przeczytaj dowolny tutorial do C++, inaczej sie nie da.

0

A dobra. Już jarzę. '0' jest przecież w tablicy ASCII pod kodem 48, tak jak w moim kodzie. Przyzwyczaiłem się do wpisywania znaku jako liczby dziesiętnej, która go reprezentuje.

0
adrian.widzew napisał(a):

Moje pytanie brzmi dlaczego metoda size() i length() zlicza znaki tylko do 10-ciu?

Bo wczytujesz liczbę do zmiennej int, ona ma maks. zakres wartości do ok. 9 czy tam 10 znaków (cyfr). Wczytuj liczbę do stringu.

0

Ale czemu length i size zlicza tylko do 10-ciu?

0

Bo tyle cyfr pomieści int na miłość boską, a z inta wczytujesz do stringu.

0

A no tak. zapomniałem o zakresie typu. Sorki. Może ktoś uważa, że robię najgłupszym sposobem, ale przynajmniej kombinuje.

0

no własnie nie mógłbyś do tego użyć inta ??

#include <iostream>

template <typename T>
T sumDigits(T num) {
	T sum = 0;
	while(num > 0) {
		sum += num % 10;
		num /= 10;
	}
	return sum;
}

int main(void) {
	unsigned long long int n = 1234567890123456789;
	std::cout << sumDigits(n) << std::endl;
	return 0;
}
1

Te propozycje są straszne! Liczba może mieć nawet kilka miliardów cyfr a i tak policzę poprawnie:

#include <cctype>
#include <iostream>
using namespace std;

int main()
  {
   int sum=0;
   for(char ch=0;isdigit(ch=cin.get());) if((sum+=ch-'0')>9) sum-=9;
   cout<<sum<<endl;
   return 0;
  }

http://ideone.com/9ArVqW

Zdążyłem przeczytać komentarz od @Sopelek, więc jeszcze podwyższę poprzeczkę:

#include <cctype>
#include <iostream>
using namespace std;

int main()
  {
   char sum='0';
   for(char ch=0;isdigit(ch=cin.get());) if((sum+=ch-'0')>'9') sum-=9;
   cout<<sum<<endl;
   return 0;
  }

http://ideone.com/ldM2CQ

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1