Usuwanie wpisanych słów z notatnika

0

Witam mam za zadanie zrobic program który usuwałby słowa lub zdania które były by zapisane w notatniku . Oczywiscie nie prosze żeby ktoś mi to zrobil tylko żeby podpowiedzial mi jakich komend użyc lub podesłał jakies dobre tlumaczenie co one robia bo totalnie nie znam się na pascalu. Dziekuje wszystkim za przeczytanie i pomoc.Chyba ze ktoś mialby ochote zrobić wtedy móglbym sobie na spokojnie przestudiować i zrozumiec ten program

0

Co znaczy usunąć słowa z notatnika?
Wprost na ekranie? Czy może masz na myśli plik tekstowy?

0

Jeśli dobrze zrozumiałem co chcesz zrobić. To ja bym to zrobił tak, znalazł bym uchwyt do okna Notatnika poprzaez funkce API Findwindow. Następnie funkcją EnumChildWindows dla uchwytu okna Notatnika, sprawdzał w funkcji enumerującej przez GetClassName czy klasa kontrolki to pole do wpisywania teksty. Po jej znalezieniu ustawił jakąś zmienną globalną typu HWND na znaleziony uchwyt, po czym ustawił też Result na False by przaerwać enumerację. Następnie poprzez SendMesage do uchwytu znalezionej kontrolki wysłał komunikat WM_SETTEXT z pustym tekstem.

I to z grubsza wszystko. Pogogluj sobie na MSDN za opisem wspomnianych funkcji. I na koniec, jeszcze raz zobacze w odniesieniu do Pascala takie głupie pisanie jak to że kod w nim to "skrypt", a procedury czy funkcje to "komendy", to wątek znajdzie się w Koszu.

0

Przepraszam chodzi tylko i wylacznie tekst z notatnika

0
_13th_Dragon napisał(a):

Co znaczy usunąć słowa z notatnika?
Wprost na ekranie? Czy może masz na myśli plik tekstowy?

chodzi mi tylko i wylacznie o plik tekstowy

0

No to czytasz plik słowo po słowie i zapisujesz do innego pliku tylko te słowa które nie muszą być pominięte.
Po czym usuwasz stary plik i przemianowujesz nowy.

0

Dokładnie o coś takiego mi chodzi tylko ja nic nie wiem o pascalu i dlatego nie wiem jak sie do tego zabrac np jakich funkcji użyć

1

http://www.pascal.vj.e.pl/pascal_7.php poprzednie strony też wypada przeczytać.

0

Bardzo dziekuje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1