Jak zadeklarować tablicę o stałym rozmiarze?

0

Witam, dostałem pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi w manualu.

Proszę zadeklarować tablicę o stałym rozmiarze 5 elementów. (nie wiem jak to zrobić albo nie do końca rozumiem o co chodzi w tym pytaniu) bo raczej chyba nie o to:

$tablica = array("banan", "gruszka", "cocacola", "pizza", frytki");

PS. do użytkownika furious programming skoro przenosisz post do kosza to jeżeli znajdziesz taką odpowiedź w http://docs.php.net/manual/pl/book.array.php to przejże jeszcze raz tego manuala bo ja za hu hu nie widzę nic co rozwiązało by te pytanie.

1

Link do tutoriala: http://bit.ly/1qSGXHR

0

Jeżeli nie, to albo tak:

define("tablica", serialize(array("foo1", "bar2", "foo3", "bar4", "foo5")));
$array = unserialize(tablica);

albo jako prywatne pole klasy or sth.

Edit: albo to, co napisał @niezalogowany, ale w sumie sprowadza się do prywatnego pola klasy.

0

Z tego co ja wiem (nie jestem pewny na 100%), ale wydaje mi się, że wszystkie tablice w PHP są dynamiczne i nie można od górnie ustalić ile będą miały elementów.

Może, że stworzysz sobie klasę, którą będzie za to odpowiedzialna - ale wtedy nie będzie to tablica, tylko klasa z tablicą w środku. Najlepiej poproś osobę, która zadała to pytanie o precyzowanie tego zadania.

0

myślę że chodziło o to http://www.php.net/manual/en/class.splfixedarray.php jeżeli nie o to to jutro dam znać :)
Tym czasem dzięki wszystkim za podpowiedzi a właściwie wskazaniem palcem gdzie to znajdę :D
Szczególnie użytkownik nie zalogowany :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1