Wątek przeniesiony 2014-05-15 15:06 z PHP przez dzek69.

Zapisywanie rekordów do bazy danych

0
<?php
function connect() {
$host = 'localhost';
$user = 'root';
$pass = 'qaz';
$db_name = 'test';
@msql_connect($host, $user, $pass) or die('brak polaczenia z msql');
@msql_select_db($db_name) or die('brak polaczenia z baza danych');
}
?>



<?php 
$link = mysql_connect("test", "root", "");
mysql_select_db("test");
include('includes/connect.php');

// odbieramy dane z formularza 
$imie = $_POST['imie'];
$nazwisko = $_POST['nazwisko'];


if($imie and $nazwisko) {
 $query = mysql_query("INSERT INTO test VALUES imie='$imie' , nazwisko='$nazwisko'");
 if($query) echo "Rekord zostal wyslany";
 else echo "nie udalo sie wyslac";
 }
 ?>
 <html>
 <head>
 <title>Dane - formularz</title>
 </head>
 <body>
 <form action="" method="post">
 imie:<br />
 <input type="text" name="imie" /><br />
 nazwisko:<br />
 <input type="text" name="nazwisko" /><br />
<input type="submit"  value="dodaj" />
</form>
</body>
</html> 

mam utworzoną bazę danych o nazwie test, a w niej tabele o nazwie kwiat w której znajduje sie pole imie i nazwisko .
gdzie jest błąd w tym kodzie? Proszę o pomoc.
W formularzu wpisuje te dane gdy nacisne dodaj dane sie gdzies wysylaja ale na pewno nie do mojej bazy danych...

0

może nie wyciszaj błędów małpą, to się dowiesz?

skoro masz jakieś echo na sukcesie i błędzie - to czy cokolwiek się wyświetla?

i czy na pewno chodziło Ci o mSQL, a nie MySQL?

0

literówka :D sorki :D
no właśnie nic się nie wyświetla :D

0

usunąłem małpki i dalej nic nie wyświetla ..

0

po pierwsze nie używaj mysql_ tylko mysqli_ bo te pierwsze jest juz usunięte z języka w php 5.5
http://www.php.net/manual/en/book.mysqli.php

0
 <?php
function connect() {
$host = 'localhost';
$username = 'root';
$passwd = 'qaz';
$db_name = 'test';
msqli_connect($host, $user, $passwd, $db_name) or die('brak polaczenia z msql');
msqli::select_db($db_name) or die('brak polaczenia z baza danych');
}
?>

<?php 
$link = mysqli::__construct([string $host = ini_get("mysqli.localhost") [,
 string $username = int_get("mysqli.root") [,string $passwd = ini_get (mysqli.qaz)
[, string $db_name = "test" [, string $port = int_get("mysqli.3306") ]]]]])

// odbieramy dane z formularza 
$imie = $_POST['imie'];
$nazwisko = $_POST['nazwisko'];


if($imie and $nazwisko) {
 $query = mysqli::query("INSERT INTO kwiat VALUES imie='$imie' , nazwisko='$nazwisko'");
 if($query) echo "Rekord zostal wyslany";
 else echo "nie udalo sie wyslac";
 }
 ?>
 <html>
 <head>
 <title>Dane - formularz</title>
 </head>
 <body>
 <form action="" method="post">
 imie:<br />
 <input type="text" name="imie" /><br />
 nazwisko:<br />
 <input type="text" name="nazwisko" /><br />
<input type="submit"  value="dodaj" />
</form>
</body>
</html>

niestety ale dalej nie działa ... :(

$query = mysqli::query("INSERT INTO kwiat VALUES imie='$imie' , nazwisko='$nazwisko'");

tam gdzie jest napisane "kwiat" to ma być nazwa tabelki tak ? :D

dodanie znacznika <code class="php"> - furious programming

0
kubcio1906 napisał(a):
 <?php
> $query = mysqli::query("INSERT INTO kwiat VALUES imie='$imie' , nazwisko='$nazwisko'");
> 
> 
> tam gdzie jest napisane "kwiat" to ma być nazwa tabelki tak ? :D


To jest żart? :)
0

no gościu .. uczę się i nie jestem jakimś wybitnie uzdolnionym informatykiem .. kto pyta nie błądzi... więc pytam kogoś kto się na tym zna żeby mi pomógł czy coś ..

0

No gościu... to zajrzyj np. tutaj http://www.sqlpedia.pl/select-definiowanie-wyniku/ ... czy coś... :)

0

no :D i dziękuje :D poczytam i w razie w odezwę się jeszcze :D

0

no ale jak zrobić żeby formularz który mam zrobiony wysyłał do bazy danych i zapisywał w tabeli imię i nazwisko ...

0
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
 <html>
 <head>
 <title>Serwis ABC</title>
 <meta http-equiv=content-type content="text/html; charset=iso-8859-2">
 <meta http-equiv="Content-Language" content="pl">
 </head>
 
 <body>
 <?php 
 $db_danych='test';
 $logino='root';
 $passwoo='qaz';
 $adresso='127.0.0.1';
 $formularz_dodaj_uzytkownika = '
 <FORM method="POST" action="">
 Imie: <INPUT type="text" name="imie">
 <br />Nazwisko: <INPUT type="text" name="nazwisko">

 <br /><INPUT type="submit" value="Zapisz się!">
 </FORM>
 ';
 if ( !mysql_connect($adresso, $logino, $passwoo) ){
 echo 'Nie moge polaczyc sie z baza danych';
 exit (0);
 }
 if ( !mysql_select_db($db_danych) ) {
 echo 'Blad otwarcia bazy danych';
 exit (0);
 }
 if (isset($_POST["nazwisko"]) ){
 SkorygujZmienneZFormularza($imie,$nazwisko);
 $czy_poprawne = SprawdzDane ($imie, $nazwisko);
 
 if ($czy_poprawne == "dane_ok"){
 $zapytanie = "INSERT INTO 'kwiat' ('UID', 'Imie', 'Nazwisko')";
$zapytanie .= "VALUES ('', '$imie', '$nazwisko')";
$wynik_zapytania = mysql_query($zapytanie);
if(!$wynik_zapytania){
echo("<br /> nie moge dodac rekordu do bazy!<br />");
} else{
echo "Gratulacje zapisales sie na liste";
}
} else{
echo "podales zle dane";
echo"<br />Sprobuj ponownie:";
echo $formularz_dodaj_uzytkownika;
}
} else {
echo "zapisz sie<strong>TERAZ</strong> na liste";
echo $formularz_dodaj_uzytkownika;
}

if ( !mysql_close() ) {
echo 'Nie moge zakonczyc polaczenia z baza';
exit (0);
}
function SkorygujZmienneZFormularza(&$imie,&$nazwisko){
if ( isset($_POST["imie"]) )
$imie = trim($_POST["imie"]);
else
$imie="";
if (isset ($_POST["nazwisko"]) )
$nazwisko = trim($_POST["nazwisko"]);
else
$nazwisko = "";
}
function SprawdzDane($imie, $nazwisko){
if ( ($imie=="") || ($nazwisko=="") )
return "zle_dane";
return "dane_ok";
}
?>
</body>
</html>
 

wyswietla formularz ale i caly dos ...;/

0
<?php

/*****************************************************************************************
									FUNKCJE POMOCNICZE
*****************************************************************************************/

function InitDbConn()
{ 
	//Konfiguracja połączenia z bazą MySQL
	$szHost 	= 'localhost';
	$szLogin 	= 'root';
	$szPass 	= 'qaz';
	$szDbName 	= 'ola';
	 
	//Połączenie z bazą danych
	$oDbConn 	= mysql_connect( $szHost, $szLogin, $szPass ) or die( 'Błąd: nie udało się nawiązać połączenia z bazą danych.' );
	 
	//Połączenie ze schematem bazy danych
	mysql_select_db( $szDbName ) or die( 'Błąd: nie udało się wybrać schematu bazy danych.' );	 
}//InitDbConn


/*****************************************************************************************
									KOD GŁÓWNY PROGRAMU
*****************************************************************************************/

if( isset( $_POST['submit'] ) ) 
{
	//Inicjalizacja połączenie do bazy danych
	InitDbConn();
	
	//Pobranie zmiennych z formularza
	$iId 	= $_POST['id'];
	$szTxt 	= $_POST['txt'];
	$szDupa = $_POST['dupa'];
	
	//Zapytanie do DB
	$oRes 	= mysql_query('INSERT INTO aqq(id, txt, dupa) VALUES('.$iId.', '.$szTxt.', '.$szDupa.')');
	if( $oRes ) 
		echo '<p>Poprawnie dodano rekord do bazy danych</p>';
	else 
	{
		echo mysql_error();
		echo '<p>Błąd podczas dodawania rekordu do bazy danych !!</p>';
	}//if $oRes
} 
else 
{
	echo '
	<form action="" method="POST">
		txt:<br />
		<input type="text" name="txt" /><br />
		dupa:<br />
		<input type="text" name="dupa" /><br />
		<input name="submit" type="submit" value="dodaj" />
	</form>
	';
}//if $_POST["submit"]

?>

mam takie coś tylko że na stronie wyświetla mi kawałek kodu...

echo '<p>Poprawnie dodano rekord do bazy danych</p>';
	else 
	{
		echo mysql_error();
		echo '<p>Błąd podczas dodawania rekordu do bazy danych !!</p>';

dodanie znacznika <code class="php"> - furious programming

0

Brakuej ci otwierajacego nawiasu klamrowego "{" tuz przed:

 echo '<p>Poprawnie dodano rekord do bazy danych</p>';

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1