Wątek przeniesiony 2014-05-14 14:51 z PHP przez dzek69.

Masowa edycja rekordów (dodawanie do wartości)

0

Siemka.

Mam pytanko jak dodać jednym kliknięciem a nie każdemu z osobna daną ilość ? ;d

A mianowicie:

mam bazę: praca
tabela: pracownicy
mam tam np:imię,nazwisko, zarobek

i jak szybko dodać wszystkim do do "zarobek" + 600 ?, chodzi o to aby nie dodawać każdemu z osobna ?

( nie chcę żadnego skryptu, to jest tylko pytanie czy da radę to zrobić bez pisania skryptu ? )

0
ShadoL napisał(a):

(..)
tabela: pracownicy
mam tam np:imię,nazwisko, zarobek

i jak szybko dodać wszystkim do do "zarobek" + 600 ?, chodzi o to aby nie dodawać każdemu z osobna ?

( nie chcę żadnego skryptu, to jest tylko pytanie czy da radę to zrobić bez pisania skryptu ? )

Tak. Da radę.

0
  1. Poczytaj drugi rozdział jakiegokolwiek materiału o MySQL. W pierwszym masz SELECT, w drugim UPDATE
  2. Update to nie "dodawanie rekordu"
  3. Nie pisz postów niedbale, żeby chociaż w tytule nie robić literówek
  4. Problemy z podstawami podstaw - jak już w dokumentacji nie znajdziesz - postuj w Newbie
0

Proszę:

UPDATE `pracownicy` SET `zarobek` = `zarobek` + 600;
0
<html> 
<head> 
</head> 
<body> 
  
<?php 
if($send=='Wyslij') { 
  
mysql_connect ("localhost","root",""); 
mysql_select_db (praca); 
$zapytanie = "INSERT INTO pracownicy SET zarobek='$zarobek'"; 
$wykonaj = mysql_query ($zapytanie); 
echo "<BR>Dane dodane prawidłowo";  
  
} else {
echo "<form method="get" action="add.php">
<div align="center"> 
<center> 
<table border="1" width="50%" bordercolorlight="#000000" cellspacing="0" cellpadding="0"> 
<tr> 
<td width="50%"><font size="2" face="Verdana">Ilość:</font></td> 
<td width="50%" align="center"><input type="text" name="zarobek" size="20"></font></td> 
</table> 
</center> 
</div> 
</form>";
}
?>
  
</body> 
</html> 

I mam błąd:
Parse error: syntax error, unexpected 'get' (T_STRING), expecting ',' or ';' in C:\WebServ\httpd\add.php on line 16

Co jest nie tak ? ;d

0

wklejasz stringa, który zawiera cudzysłów, ale jego przecież zawierasz w cudzysłowie. Zmień cudzysłowy na inne (pojedyncze), albo (nie zawsze tak można) "eskejpuj" je:

echo "Jan \"Łysy\" Kowalski";
// wypluwa: Jan "Łysy" Kowalski

Edit: zapoznaj się z podstawami php. i nie bierz się za mysql, skoro leżysz w php, bo nic z tego nie będzie..

Edit2: Ty w notatniku piszesz te strony? Zainstaluj jakieś IDE, które Ci podkreśli takie błędy.

0

Pisze w notepad++

Zrobiłem to tak:

 
<html> 
<head> 
</head> 
<body> 
<?php 
if($send=='Wyslij') { 
 
mysql_connect ("localhost","root",""); 
mysql_select_db (praca); 
$zapytanie = "INSERT INTO pracownicy SET zarobek='$zarobek'"; 
$wykonaj = mysql_query ($zapytanie); 
echo "<BR>Dane dodane prawidłowo";  
 
}
?>
<form method="get" action="add.php">
<div align="center"> 
<center> 
<table border="1" width="50%" bordercolorlight="#000000" cellspacing="0" cellpadding="0"> 
<tr> 
<td width="50%"><font size="2" face="Verdana">Ilość:</font></td> 
<td width="50%" align="center"><input type="text" name="zarobek" size="20"></font></td> 
</table> 
<p align="center"><font size="2" face="Verdana"><input type="submit" value="Wyslij" name="send"><input type="reset" value="Kasuj" name="B2"></font></td> 
</center> 
</div> 
</form>
</body> 
</html> 

Po wejściu nie wyświetla żadnego błędu po wpisaniu ilości i zatwierdzenia też nie wyświetla się żaden błąd ale też nie dodaje nic

1

$_GET['send'] zamiast $send.

NAPRAWDĘ. PRZECZYTAJ O PODSTAWACH. Nikt nie będzie tutaj razem z Tobą całej strony składać...

0

Już wiem ;d
Pozmieniałem i teraz wygląda to tak:

<html> 
<head> 
</head> 
<body> 
<?php 
if($_GET['send']=='wyslij') { 
 
mysql_connect ("localhost","root",""); 
mysql_select_db (praca); 
$zapytanie = "UPDATE pracownicy SET zarobek =" .$_GET['zarobek']; 
$wykonaj = mysql_query ($zapytanie); 
echo "<BR>Dane dodane prawidłowo";  
 
}
?>
<form method="get" action="add.php">
<div align="center"> 
<center> 
<table border="1" width="50%" bordercolorlight="#000000" cellspacing="0" cellpadding="0"> 
<tr> 
<td width="50%"><font size="2" face="Verdana">Ilość:</font></td> 
<td width="50%" align="center"><input type="text" name="zarobek" size="20"></font></td> 
</table> 
<p align="center"><font size="2" face="Verdana"><input type="submit" value="wyslij" name="send"><input type="reset" value="Kasuj" name="B2"></font></td> 
</center> 
</div> 
</form>
</body> 
</html>

I wyświetla mi że " Dane dodano prawdiłowo" jednak nic się nie dodało

0

Do zamknięcia już wszystko działa ;d

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1