Jak wyciągnąć szukany tekst spomiędzy znaczników w html?

0

Witam,

posiadam fragment HTML:

<div class="text">-opis-to jest przykładowy tekst.-opis- tekst tekst <a href="/post/test">[Więcej]</a>
</div>

teraz chciałbym wyciągnąć fragment pomiędzy stringami "-opis-", czyli:

"to jest przykładowy tekst."

robię to tak, ale nie działa i już nie mam pomysłu:

var text = $('.text').html();
console.log(text);
var match = text.match(/(\-opis\-)(.*?)(\-opis\-)/);

console.log(match);

co robię źle?

dodanie znaczników <code class="html"> i <code class="jquery"> - furious programming

0

Zwykła literówka, var match = teks.match(...

0
pats napisał(a):

Zwykła literówka, var match = teks.match(...

literówkę zrobiłem w poście, normalnie działałem na kodzie bez niej i właśnie nie chce działać.

0

taka mala podpowiedz.

w zmiennej match masz tablice wynikow, czyli wszystkie elementy odpowiadajace twojemu zapytaniu, a wiec tekst interesujacy cie masz w elemencie o indeksie 2, stad jak wyrzucisz do konsoli:

console.log(match[2]);

zamiast

console.log(match);

to zobaczysz ten jeden element, zamiast wszystkich oddzielonych przecinkami.

poza tym zawsze lepiej jest poczytac jak cos dziala, np. w dokumentacji:
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/String/match

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1