Wątek przeniesiony 2014-05-04 11:13 z PHP przez dzek69.

Wywoływanie skryptu PHP na serwerze lokalnym (wampserwer).

0

Właśnie jestem w trakcie nauki, próbuję odczytać jeden z gotowych skryptów logowania z książki "PHP i MySQL Tworzenie stron WWW".
Po otwarciu skryptu poprzez /localhost wyświetlają się błędy:

Notice: Undefined index: nazwa_uz in C:\wamp\www...
Notice: Undefined index: haslo in C:\wamp\www...
Fatal error: Call to undefined function do_html_heading() in C:\wamp\www\r...

Co mogłoby być przyczyną tych błędów i co zrobić by ten skrypt uruchomić?

dodanie znacznika <code> - furious programming

0

Daj numer strony w tej książce, na której znajduje się niedziałający kod.

3

Znasz angielski?
Odwołujesz się do tablicy, która nie posiada zdefiniowanej zmiennej o podanym indeksie.

if ($_GET['dupa']=='test') { }

to wywali ostrzeżenie, jeżeli w GET nie będzie wartości o indeksie dupa, ale jeżeli ona będzie, nawet pusta, tj. index.php?dupa=&liczba=23 to błędu nie będzie.

Po zmianie tego na:

if (isset($_GET['dupa']) && $_GET['dupa']=='test') { }

ostrzeżenia nie będzie, bo pierwsze sprawdzasz, czy zmienna w ogóle jest zdefiniowana, a potem dopiero sprawdzasz jej wartość.

Można też po prostu "wyciszyć" błędy w PHP, ale to bardzo nieładna praktyka. (Googluj za np. php hide notice)

A ostatni błąd to po prostu brak definicji funkcji, którą próbujesz wywołać. Błąd jest na tyle poważny (niezdefiniowaną zmienną można pominąć i potraktować jako null, ale od niezdefiniowanej funkcji zależy wynik operacji), że w tym momencie kończy się działanie skryptu.

BTW: <font color="red">Skoro książka nie wyjaśnia tych rzeczy to po prostu ją spal.</span>

0
ShookTea napisał(a):

Daj numer strony w tej książce, na której znajduje się niedziałający kod.

To dotyczyło rozdziału 26. Sprawdziłem dokładniej i problem powtarza się przy każdym skrypcie od rozdziału 2 wzwyż (czyli w sumie wszędzie gdzie jakieś dane są zapamiętywane). Czy problem może dotyczyć konfiguracji wampa? Próbowałem otwierać jakieś skrypty logowania z internetu i błędy się powtarzają...

0

Problem dotyczy albo Twojego niedokładnego czytania, albo w ogóle omijania rozdziałów, albo książki, którą można tylko spalić.

Przedtem byłem optymistą i stawiałem na to ostatnie, ale kiedy pominąłeś mój post z rozwiązaniem i dalej piszesz o tym samym - stawiam na pierwsze.

0
NiedobryKotek napisał(a):

Właśnie jestem w trakcie nauki, próbuję odczytać jeden z gotowych skryptów logowania z książki "PHP i MySQL Tworzenie stron WWW".
Po otwarciu skryptu poprzez /localhost wyświetlają się błędy:

Notice: Undefined index: nazwa_uz in C:\wamp\www...
Notice: Undefined index: haslo in C:\wamp\www...
Fatal error: Call to undefined function do_html_heading() in C:\wamp\www\r...

Co mogłoby być przyczyną tych błędów i co zrobić by ten skrypt uruchomić?

dodanie znacznika <code> - furious programming

Odnośnie błędu "do_html_heading()" - wynika z przeoczenia tłumacza. W innym skrypcie z tego przykładu znajduje się funkcja "tworz_naglowek_html". W tym jednym miejscu tłumacz zapomniał zmienić oryginalny tekst na polski. W innych miejscach wywoływana jest faktycznie funkcja tworz_naglowek_html. Absolutnie książka nie nadaje się do spalenia, jak sugeruje jeden z komentatorów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1