Parametry programu, a pliki

2014-03-27 23:13

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Witam

Jak program ma działać: Stworzonym uprzednio notatnikiem uruchamiamy aplikację (zrzucamy ikonkę na ikonkę). następnie program ma odczytać plik i 'wyjąć' z niego dane.

Problem: podczas wykonywania instrukcji 'reset' program się buntuje i wyłącza, a ja nie umiem obsługiwać debugera w Dev-Pascal :/
Czy ktoś mógłby pomóc mi z tym problemem, a jak nie to wyjaśnić dlaczego?

Oczywiście jeżeli są inne sposoby na zrobienie tego co jest w specyfikacji jestem otwarty na wszystko.

uses dos;
var
plik:text;
slowo:string;
nazwa:string;
ch:array[0..255]of char;
i:integer;

begin
     nazwa:=paramstr(1);
     for i:=0 to 255 do
     begin
         ch[i]:=#40;
     end;
     ch:=nazwa;
     nazwa:='';
     for i:=255 downto 0 do
     begin
          if (ch[i]<>#40) then
          begin
               if (ch[i]<>'\') then
               nazwa:=ch[i]+nazwa
               else
               begin
                    i:=0;
                    ch[0]:=#40;
               end;
     end;
end;
    assign(plik,nazwa);
    reset(plik);
    readln(plik,slowo);
    close(plik);
    writeln(slowo);
    readln;
end.

Szukałem dość długo i na polskojęzycznych forach jak i na anglojęzycznych.
Kompletnie nic co pomogłoby lub chociaż nakierowało jak rozwiązać ten problem.

Dziękuję za przeczytanie :)

Pozostało 580 znaków

2014-03-27 23:26
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 20 godzin temu

Lokalizacja: Szczecin

1

Użyj nowszego FPC. Poza tym co Ty za potworka tworzysz? Po co taka pętla jak z niej nie korzystasz. Mi program kompiluje się i działa. Tylko należalo by sprawdzać poprawność znalezienia pliku przez Reset na przykład tak, jak poniżej. I w ogóle jakim cudem nawet Dev-Pascal przepuszcza Ci błąd, zmianę zmiennej iteratora pętli w niej samej?

//,..
  Assign(Plik, nazwa);
{$I-}
  Reset(Plik);
{$I+}
  if IOResult <> 0 then
  begin
    Writeln(' Error while reading file!');
    Halt(1);
  end
  else
  begin
    Readln(Plik, slowo);
    Close(Plik);
    writeln(slowo);
  end;
  Readln;
end. 

edytowany 1x, ostatnio: olesio, 2014-03-27 23:27
Pokaż pozostałe 4 komentarze
Co znowu za "OP"? :D - furious programming 2014-03-28 15:19
Autor tematu .-. - Patryk27 2014-03-28 15:22
Domyślałem się, ale nie wiem nadal co ma z tym wspólnego skrót "OP"... - furious programming 2014-03-28 15:24
Orginal Poster, często używane na StackOverflow na przykład (nie mówiąc o 4chan'ie i podobnych stronach). - Patryk27 2014-03-28 15:27
Nie bywam na tych serwisach, stąd nie wiedziałem - dzięki za info; - furious programming 2014-03-28 15:29

Pozostało 580 znaków

2014-03-27 23:28
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Tuchów

1

Stworzonym uprzednio notatnikiem uruchamiamy aplikację (zrzucamy ikonkę na ikonkę). następnie program ma odczytać plik i 'wyjąć' z niego dane.

Za taki opis wymagań ktoś powinien tydzień klęczeć na grochu...

Problem: podczas wykonywania instrukcji 'reset' program się buntuje i wyłącza, a ja nie umiem obsługiwać debugera w Dev-Pascal :/

To zainstaluj sobie Lazarusa i nie męcz się więcej; Poza tym to dużo lepsze środowisko i przede wszystkim ciągle rozwijane i darmowe;

Podany przez Ciebie kod robi jakieś kosmiczne rzeczy... Skasuj go i napisz od początku, tyle że z głową; Jeśli nazwa pliku podana ma być w argumencie o indeksie 1, to najpierw sprawdź ile jest parametrów za pomocą ParamCount i jeśli faktycznie jest co najmniej jeden dodatkowy (prócz nazwy programu) to z niego skorzystaj; A do sprawdzenia istnienia pliku na dysku możesz wykorzystać funkcję FileExists;

Napisz więc po ludzku co ma robić program, bo póki co z Twojego opisu nie można nic zrozumieć...


edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2014-03-27 23:34

Pozostało 580 znaków

2014-03-27 23:45

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Mamy nasz program który jest już skompilowany. Przeciągamy plik tekstowy na ten program aby program uruchomił się z parametrem ścieżki tego pliku.

Mi program kompiluje się i działa.

Skompilował Pan tylko fragment który Pan podaje czy mój program tak jak opisałem lub starałem się 'opisać'?

Mój potworek to prymitywny kompilator, ale zatrzymałem się tylko na tym. Operacje na plikach (reset()) działają ale tylko gdy nie ma tych parametrów w programie.

P.S. Co do typów array i string, pascal ma pewną ciekawą własność, po podstawieniu stringa do tablicy znaków rozbija tego stringa :)

edytowany 2x, ostatnio: Z.N., 2014-03-27 23:49

Pozostało 580 znaków

2014-03-28 00:25
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Tuchów

P.S. Co do typów array i string, pascal ma pewną ciekawą własność, po podstawieniu stringa do tablicy znaków rozbija tego stringa

Pascal nie ma z tym nic wspólnego, tylko implementacja kompilatora; W Dev-Pascal typ String jest pewnie tożsamy z macierzami jednowymiarowymi, ale już w Delphi nie są zgodne; Poza tym łańcuch nie zostaje rozbity, tylko najpewniej skopiowany do tablicy;

Twój kod jest w większej części przekombinowany - powinieneś normalnie sprawdzić czy istnieje dodatkowy parametr i jeśli tak - wykorzystać od razu argument pobrany przez funkcję Reset; Przy czym wcześniej sprawdzić czy plik w ogóle istnieje;

Coś w tym rodzaju:

uses
  SysUtils;
const
  ID_FILENAME = 1;
var
  fInput: TextFile;
  strFileName, strWord: AnsiString;
begin
  if ParamCount = 0 then
    Write('No file passed')
  else
  begin
    strFileName := ParamStr(ID_FILENAME);

    if not FileExists(strFileName) then
      Write('file "', strFileName, '" not exists')
    else
    begin
      AssignFile(fInput, strFileName);
      {$I-}
      Reset(fInput);
      {$I+}

      if IOResult <> 0 then
        Write('cannot open file "', strFileName, '"')
      else
      begin
        ReadLn(fInput, strWord);
        Write('Word from file: "', strWord, '"');
        CloseFile(fInput);
      end;
    end;
  end;

  ReadLn;
end.

Pozostało 580 znaków

2014-03-28 01:32
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 20 godzin temu

Lokalizacja: Szczecin

0

@Z.N.: tak, skompilował się ok, po dopisanu "nagłowka" program i wywaleniu i:=0;. A faktycznie ch:=nazwa; jest błędne i to też należy wywalić. Jednak FPC przepuścił tę linijkę. Najlepiej wywal te kombinacje w pętlach i dodaj sprawdzanie IOResult. Przede wszystkim jednak używaj przynajniej darmowego FPC.

Ja wiem, Dev-Pas generuje malutkie pliki wynikowe. Sam kiedyś używałem i do tej pory mam na dysku. Ale IDE jest w zasadzie tragiczne. Poza tym może późnej sprawiać problemy. Jednak co najważniejsze. Najlepiej zapoznać się z podstawami języka czytając kursy, dopiero później brać się za pisanie takich rzeczy jak swój kompilator.


"Dev-Pas generuje malutkie pliki wynikowe" - przecież to jest FPC, w jakiejś starszej ale przecież działającej wersji, więc pretensje można mieć najwyżej do samego IDE. - Azarien 2014-03-28 10:39
@Azarien - nie tylko do IDE, bo używanie starego kompilatora nie jest dobrym pomysłem (choć interpretacja podstawowych mechanizmów najpewniej nie zmieniła się w nowej wersji); - furious programming 2014-03-28 15:16

Pozostało 580 znaków

2014-03-28 17:02

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Napisałem wszystko od zera. Wzorując się na przykładzie podanym przez Pana dwa posty wyżej.
Oto co wystrugałem:

program kompilator;
uses SysUtils;
const
  ID=1;                      //Jednego nie rozumiem, dlaczego deklarujemy stałą?
var
  fIn,app:text;
  SourceCodeDir,cmd:string;
begin
if ParamCount=0 then
write('No file passed')
else
begin
SourceCodeDir:=ParamStr(ID);
if not FileExists(SourceCodeDir) then
   write('File "',SourceCodeDir,'" not exist')
   else
   begin
        AssignFile(app,GetCurrentDir+'\Program.com');//Teoretycznie powinno mi działać.
        readln;                            //Ale Ścieżka jest ucinana do drugiego folderu na dysku.
        {$I-}
        Rewrite(app);
        {$I+}
        if IOResult<>0 then
           write('Compiler can',#39,'t create file!')
        else
        begin
        readln;
        AssignFile(fIn,SourceCodeDir);
        readln;
        {$I-}
        Reset(fIn);
        {$I+}
        if IOResult <> 0 then
           write('Program can',#39,'t open file "',SourceCodeDir,'"!')
        else
        begin
        repeat
            readln(fIn,cmd);
            writeln(cmd);
            if cmd='Hello' then
            begin
write(app,chr(180),chr(9),chr(186),chr(16));
write(app,chr(1),chr(205),chr(33),chr(180));
write(app,chr(0),chr(205),chr(22),chr(184));
write(app,chr(76),chr(0),chr(205),chr(33));
write(app,chr(72),chr(101),chr(108),chr(108));
write(app,chr(111),chr(32),chr(119),chr(111));
write(app,chr(114),chr(108),chr(100),chr(33),chr(36));
           end;
        until eof(fIn);
        close(fIn);
        close(app);
        end;
        end;
   end;
readln;
end;
end. 

I został tylko problem ze ścieżką. Wszystko inne śmiga wyśmienicie. Funkcja GetCurrentDir działa w innych programach ale tutaj po prostu ucina ścieżkę.
Przykładowo mi ucina ją zawsze tak: 'C:\Document And Settings\User'

I jeszcze dziękuję za wytłumaczenie odnośnie 'łańcuchów' i tablic.

edytowany 1x, ostatnio: Z.N., 2014-03-28 17:03

Pozostało 580 znaków

2014-03-28 17:24
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Tuchów

1
const
  ID=1;                      //Jednego nie rozumiem, dlaczego deklarujemy stałą?

Stała jest zadeklarowana po to, aby w przypadku gdy będziesz chciał dodać nowy parametr do obsługi, wystarczy że zmienisz numerek stałej bez wprowadzania zmian w kodzie; Możesz ją pominąć - dodałem ją z przyzwyczajenia, w razie kolejnych modyfikacji kodu uprościłaby wprowadzanie zmian;

write('Program can',#39,'t open file "',SourceCodeDir,'"!')

Możesz napisać po prostu:

write('Program can'#39't open file "',SourceCodeDir,'"!')

bez przecinków - to oznaczać będzie, że podawany jest jeden łańcuch, a nie trzy, czyli jeden parametr procedury, a nie trzy;

write(app,chr(180),chr(9),chr(186),chr(16));

Możesz zamienić na poniższą wersję:

write(app, #180#9#186#16);

czyli wpisać jeden łańcuch, a nie cztery znaki po jednym jako cztery parametry procedury;

Jeśli chodzi o to tajemnicze "ucinanie ścieżki" to podaj przykład według Ciebie poprawnej i tej "uciętej", a coś się doradzi; Funkcja GetCurrentDir zwraca ścieżkę katalogu, w którym zawarty jest uruchomiony plik wykonywalny aplikacji; Ewentualnie zwróci inną ścieżkę, jeśli wcześniej użyłeś funkcji SetCurrentDir i zmieniłeś domyślną ścieżkę;

Edit: Do pobrania ścieżki katalogu, w którym znajduje się plik wykonywalny możesz użyć także parametru 0, zwracanego przez funkcję ParamStr oraz funkcji ExtractFilePath, która ze ścieżki programu usunie jego nazwę;

Przykład:

AssignFile(app, ExtractFilePath(ParamStr(0)) + 'Program.com');

edytowany 3x, ostatnio: furious programming, 2014-03-30 14:15
'Program can''t open file... to jest "po prostu" :P - Patryk27 2014-03-28 17:26
Ooo, nie zauważyłem, ale to z kodu pytacza :) A mi się wydaje, że Program can't open file znaczy Program nie może otworzyć pliku - furious programming 2014-03-28 17:29
Heh, jajca... Brakło mi jednego znaku ] w linku do funkcji ParamStr i w tekście wyszło, że: &quot;możesz użyć także parametru 0, zwracanego przez ExtractFilePath&quot; :D - furious programming 2014-03-30 14:16

Pozostało 580 znaków

2014-03-28 17:30

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Ścieżka podawana przez funkcję: 'C:\Document And Settings\User'
Ścieżka docelowa: 'C:\Document And Settings\User\Moje dokumenty\Informatyka\Pascal\Projekty'
Gubi drogę w połowie :/

Co do tych porad odnośnie # wielkie dzięki! Szczerze nie pomyślałem o tym absolutnie, żyłem w założeniu że nie można tak robić >.<

Dopisałem w poście wyżej sposób na pobranie ścieżki katalogu programu; - furious programming 2014-03-28 17:33
Bardzo dziękuję za całą pomoc i miłą atmosferę rozwiązywania problemu :). Wszystko działa jak powinno. Teraz spróbuję (już sam :P) dodać jakieś analizy etc. - Z.N. 2014-03-28 17:39
Jeśli problem rozwiązany, to rozdaj plusiki pomocnym postom i zaznacz fajkę przy najbardziej pomocnym poście; I pamietaj o tym na przyszłość, przy kolejnych swoich wątkach; - furious programming 2014-03-30 14:18

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0