Odegranie sygnału dźwiękowego po wykryciu zmian w bazie danych

CEWA
2014-03-25 11:52
CEWA
0

Witam,

Będę posiadał skrypt, który co 20sec będzie sprawdzał czy nie zmieniły się wartości w bazie danych.
Gdy nastąpi zmiana danych w bazie danych, ma nastąpić komunikat dźwiękowy. Ma ktoś pomysł bądź jakiś kod :p

Pozdrawiam,
Adam

Pozostało 580 znaków

2014-03-25 11:53
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 11 godzin temu

Lokalizacja: Rzeszów

1

ale sygnał ma być wydawany przez serwer?
czy u użytkownika strony?

wtedy ajaxem co 20 sek. wysyłasz zapytanie.
php nie wykonuje się w przeglądarce tylko na serwerze, więc samo z siebie nie "zagra" u klienta


Pozostało 580 znaków

CEWA
2014-03-25 12:00
CEWA
0

obojętne, w czym łatwiej?

wytatuuję to sobie <3 - Patryk27 2014-03-25 12:20

Pozostało 580 znaków

2014-03-25 12:03

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

0

CEWA może zacznij od przeczytania jakichś podstaw protokołu HTTP.
Może popularniej wytłumaczę to co powiedział @dzek69:
... wchodzisz na stronę Microsoftu - ma dzwonić u ciebie czy u Microsoftu? ...


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.
edytowany 1x, ostatnio: dzek69, 2014-03-25 12:31
pozwoliłem sobie poprawić ostatnią linijkę Twego postu, dla czytelności ;) - dzek69 2014-03-25 12:31

Pozostało 580 znaków

CEWA
2014-03-25 13:24
CEWA
0

hehe,

chodziło mi czy ma mierzyć czas po stronie serwera bądź klienta
Nie ma ktoś prostego przykładu?

Pozostało 580 znaków

2014-03-25 13:44

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Co 20 sekund klient pyta się serwera, czy nie zmieniły się wartości w bazie. Jeżeli serwer sobie porówna i zobaczy że się wartości zmieniły to np. zwraca wartość 1, a wtedy klient porównuje sobie czy jedynka jest jedynką i jeżeli jest to odtwarza dźwięk. Takie coś z tego co widzę chcesz osiągnąć.

Pozostało 580 znaków

2014-03-25 14:54
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 11 godzin temu

Lokalizacja: Rzeszów

0

google na dziś:

3 hasła:
ajax, setInterval, playing sounds javascript


Pozostało 580 znaków

CEWA
2014-03-26 14:46
CEWA
0
<%@page contentType="text/html" pageEncoding="UTF-8"%>
<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
        <title>TABLICA</title>

<script src="http://code.jquery.com/jquery-latest.js">
  <script type="text/javascript">
    setInterval("moja_funkcja();",1000);
    function moja_funkcja(){

      $('#odswiez').load(location.href + ' #czas');
    }
  </script>

    </head>
    <body>
        <div id="pieklo">
        <center> <H1>PIEKLO</H1></center>
        </div>

  <div id="odswiez">
  <div id="czas">

<%
    int numer = 0;
    PolaczenieSerwerowe polaczenie = new PolaczenieSerwerowe();
    Zapytanie zapytanie  = new Zapytanie();
    Wynik_Serwera wynik  = new Wynik_Serwera();

    int poprzedni_numer =
Integer.parseInt(request.getAttribute("poprzedni_numer").toString());

    String Query = "SELECT COUNT(*) AS liczba_Wierszy_LOGHEAD FROM
LOGISTYKA_HEAD";

    wynik = zapytanie.Baza_Query(polaczenie.Get_Polaczenie_Z_Baza_Peerng(),
Query);
    numer = wynik.Daj_Int_Po_Nazwie(0, "liczba_Wierszy_LOGHEAD");

   // if(poprzedni_numer != numer){

    //}

    request.setAttribute("poprzedni_numer", numer);
%>

    <center> <H1><%= numer%></H1></center>
  </div>
</div>

</body>

Niestety się nie odświeża.

dodanie znacznika <code class="php"> - furious programming

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0